Ann-Heidi er en av 350 kvinner som deltok på #huninvesterer-seminaret i Bodø nylig. Når børsene faller, fortsetter hun å spare.
Trebarnsmoren Ann-Heidi Pettersen (41) er leder for bedriftshelsetjenesten i Private barnehagers landsforbund (PBL). Hun er utdannet siviløkonom og har tidligere jobbet som investeringsrådgiver. Derfor kan hun allerede en del om sparing og investeringer.
DNB Nyheter møter Ann-Heidi på #huninvesterer seminar som handler om kapitalgapet mellom kvinner og menn og hvordan kvinnen kan ta grep om egen sparing.
Aksjemarkedet er ikke bare for menn i dress, men for alle
– Jeg synes det er så bra at banken har satt kvinners sparing i fokus. Aksjemarkedet er ikke bare for menn i dress, men for alle, konstaterer hun.
Men aksjemarkedet er kanskje ikke for den nervøse? Mandag, 9. mars, ble flere børser rammet av det største fallet siden finanskrisen i 2008.
De siste månedene har mange norske kvinner beveget seg ut på aksjemarkedet, og det å se sparepengene gå i minus kan skape uro i sjelen. Selv har Ann-Heidi spart i enkeltaksjer og aksjemarkedet i flere år allerede, – helt siden før finanskrisen rammet verden i 2008.
Til andre kvinner som har puttet penger i aksjemarkedet har Ann-Heidi et klart råd.
– Jeg hadde is i magen da og har det nå. Alle vil jo kjøpe når det er billigere, så hvorfor selge nå? spør hun.
Ann- Heidi presiserer at hun selv ikke vil gå inn og kjøpe fond eller aksjer for større beløp nå, men forsette å spare jevnt eller kanskje øke de månedlige sparebeløpene litt.
– Vi vet jo ikke hvor lenge dette skal vare, om markedet skal falle enda mer, sier hun.
På grunn av historiske svingninger anbefales det å ha langsiktige sparemål når man putter penger i aksjemarkedet. Dette er Ann-Heidi fullt klar over.
– Jeg sparer til pensjon, til barna våre sin fremtid og til det som ellers måtte dukke opp, sier hun.
Ann-Hedi er også glad for at hun har muligheten til å "sitte rolig" i slike perioder.
– Noen må jo kanskje selge fordi de av privatøkonomiske årsaker trenger pengene. Ting kan jo endre seg selv om planen var å spare langsiktig. Men ellers vil jeg anbefale alle som er urolige til å følge planen sin. Aksjemarkedet går jo opp og ned. Når du sparer i aksjefond må du derfor være forberedt på noen nedturer. Det er grunnen til å du bør kunne avse pengene i noen år fremover, sier hun.
Siden Ann-Heidi jobber innenfor bedriftshelsetjenesten er hun nå mer bekymret for de direkte konsekvensene av korona-viruset, hvor mange som kan bli smittet og hvordan unngå det.
– Det er travle dager på jobb, det er det nok for mange nå, sier hun.
Ann-Heidi synes det er spennende å ha et sparebein i aksjemarkedet. Hun ønsker å lære enda mer og oppfordrer banken til å følge opp med et kurs for viderekomne kvinner.
Hva tenker Aina Lemoen Lunde om det? Aina er markedsdirektør i DNB og ansvarlig for #huninvesterer-kampanjen.
- Vi samler inn tilbakemeldinger og vil på bakgrunn av disse arrangerer flere slike seminarer rundt om i landet, opplyser hun.
Nå er imidlertid flere av de oppsatte seminarene midlertidig utsatt på grunn av korona-viruset.
Aina synes uansett at Ann-Heidis innspill om at banken også bør sette opp et seminar for viderekomne, er interessant.
- Det er absolutt noe vi vil vurdere etter hvert , sier hun.
Ann-Heidi hadde uansett utbytte av #huninvesterer-seminaret.
- Selv om jeg ikke lærte så mye nytt om fonds- og aksjesparing, så synes jeg seminaret var veldig interessant. De to som satt ved siden av meg synes også det. Den ene noterte flittig og sa at dette måtte hun bare lære mer om, forteller hun.
Nå er det mye lettere å komme i gang med fondssparing.
Den tidligere investeringsrådgiveren lærte i hvert fall noe nytt på semianeret: At sparing og investering er blitt enklere å komme i gang med enn det var for 8 år siden da hun sluttet i Nordlandsbanken, som da var blitt del av DNB. .
Merk: Historisk avkastning på aksjer eller fond gir ingen garanti for framtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.