Det kan være en prøvelse for studenter å leve av studielånet alene. Her er noen tips for å få pengene til å holde litt lenger.
For ifølge en undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI er det kun ni prosent av studentene som sier at de klarer å leve på støtten fra Lånekassen.
– For å finansiere studenttilværelsen sier 68 prosent at de jobber ved siden av studiene, 32 prosent får støtte økonomisk fra foreldre eller andre, og 35 prosent bruker av oppsparte midler, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl.
I følge SIFOs referansebudsjett, som viser alminnelige forbruksutgifter, er støtten fra Lånekassen spist opp av kun levekostnadene.
– Ifølge SIFO er forbruksutgiftene 7 670 kroner for en kvinne og 7 930 kroner for en mann. Boutgifter og festligheter kommer i tillegg. Lever du ikke veldig sparsommelig som student vil studiestøtten alene være vanskelig å leve av, sier hun.
Hun mener for mange unge i dag setter seg selv i gjeld fordi de ikke planlegger eget forbruk godt nok, og peker på at den samlede inkassogjelden for unge nordmenn mellom 18 og 26 år er på 1.1 milliarder kroner.
– Grunnlaget for gode økonomiske holdninger legges i tidlig alder, og barn arver ofte foreldrenes økonomiske tankesett. Derfor har vi i DNB, med støtte fra Røde Kors utviklet Lærepenger, sier hun.
Lærepenger er et gratis undervisningsverktøy til 5.-7. trinn på barneskolen, og skal lære barn om privatøkonomi.
Sandmæl lister opp følgende råd til studenter.
10 økonomiråd til studenter: