10 råd til studenter med trangt budsjett

Det kan være en prøvelse for studenter å leve av studielånet alene. Her er noen tips for å få pengene til å holde litt lenger.

Lesetid 2 min lesetid
Publisert 14. aug 2015
Artikkelen er flere år gammel

For ifølge en undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI er det kun ni prosent av studentene som sier at de klarer å leve på støtten fra Lånekassen.

– For å finansiere studenttilværelsen sier 68 prosent at de jobber ved siden av studiene, 32 prosent får støtte økonomisk fra foreldre eller andre, og 35 prosent bruker av oppsparte midler, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

I følge SIFOs referansebudsjett, som viser alminnelige forbruksutgifter, er støtten fra Lånekassen spist opp av kun levekostnadene.

– Ifølge SIFO er forbruksutgiftene 7 670 kroner for en kvinne og 7 930 kroner for en mann. Boutgifter og festligheter kommer i tillegg. Lever du ikke veldig sparsommelig som student vil studiestøtten alene være vanskelig å leve av, sier hun.

Hun mener for mange unge i dag setter seg selv i gjeld fordi de ikke planlegger eget forbruk godt nok, og peker på at den samlede inkassogjelden for unge nordmenn mellom 18 og 26 år er på 1.1 milliarder kroner.

– Grunnlaget for gode økonomiske holdninger legges i tidlig alder, og barn arver ofte foreldrenes økonomiske tankesett. Derfor har vi i DNB, med støtte fra Røde Kors utviklet Lærepenger, sier hun.

Lærepenger er et gratis undervisningsverktøy til 5.-7. trinn på barneskolen, og skal lære barn om privatøkonomi.

Sandmæl lister opp følgende råd til studenter.

10 økonomiråd til studenter:

  1. Lag budsjett for å ha kontroll. Bestem deg for mye du skal bruke på mat, klær osv og følg med på budsjettet ditt i nettbanken.
  2. Betal alltid regningene dine ved forfall for å unngå purregebyr, benytt deg av e-faktura eller avtalegiro.
  3. Begrens strøm og mobilforbruket ditt. Sjekk om du kan spare penger på å bytte leverandør.
  4. Vær prisbevisst, se på prislappen før du handler. Smør matpakke i stedet for å kjøpe lunsj, fyll opp vannflasken i stedet for å kjøpe drikke.
  5. Vent på salg, kjøp inn jul og bursdagsgaver når det er gode tilbud i butikkene.
  6. Vær tålmodig, lag en ønskeliste med ting du vil ha og ønsk deg det til jul og bursdag.
  7. Planlegg matinnkjøpene, gjør storinnkjøp en eller to ganger i uken
  8. Bruk nettet og kjøp brukt
  9. Sjekk ut studentrabattene
  10. Utnytt biblioteket for gratis aviser, bøker og dvd’er