Aksjer og marked:
- Klimatoppmøte er ofte mye politisk retorikk, det er sjeldent noe markedet blir veldig glade for å høre på, sier Audun W. Iversen
Klimatoppmøte står igjen for tur, men hva skjer på disse møtene?
- For snart 30 år siden kom FN Klimakonvensjon om felles innsats for å stanse klimaendringene, sier Anne Margrethe Platou, bærekraftsanalytiker i DNB Markets.
Hun forteller at forkortelsen COP står for ‘Conference of the Parties’, altså det årlige møtet til klimakonvensjonens nær 200 FN-medlemmer. I år står den 26. i rekken for tur.
- Det skjer ikke alltid så mye fra år til år, men av de mest kjente suksessene finner vi Kyotoprotokollen, som ble vedtatt i 1997, og Parisavtalen som ble vedtatt ved toppmøtet i 2015, forteller Platou.
Med Kyotoprotokollen forpliktet de industrialiserte landene seg til konkrete utslippskutt og det ble bl.a. skapt et marked for prising av karbonutslipp. Under Parisavtalen ble landene enige om å ha et mål om å begrense de menneskeskapte temperaturøkningene til to grader celsius.
- Ved COP26, er det ventet at FN i større grad ønsker å mobilisere finanssektoren til å bidra til å fylle investeringsgapet, slik som EU allerede har gjort. I tillegg vil naturmangfold komme tydeligere på agendaen. Naturrisiko får økt finansiell betydning, sier Platou.
Energipriser og -kriser har fått stor oppmerksomhet denne høsten ikke bare i Norge, men også internasjonalt. Hele Europa har hatt høye priser på energi.
- Markedet føler klima- og energiendringer på lommeboken. Det øker forståelsen for hvordan energisystemene henger sammen, og gjør internasjonalt samarbeid viktigere, forteller Platou.
- Det er ironisk at møtet skjer i Glasgow, hvor Storbritannia har trukket seg vekk fra internasjonalt samarbeid i etterkant av Brexit, avslutter Platou.
Fokuset på grønne aksjer var spesielt stort i 2019 og 2020, mens i år har avkastningen vært mer lunken.
- Nei, så lenge jeg kan huske har ikke klimatoppmøtet påvirket prisingen. Det nærmeste vi kommer er perioden 2006 og 2007 hvor visepresident Al Gore reiste rundt med sin dokumentar, sier aksjeforvalter Audun Wickstrand Iversen.
Iversen forvalter aksjefondet DNB Disruptive Opportunities og medforvalter i aksjefondet DNB Future Waves.
- Klimatoppmøtet er ofte mye politisk retorikk, det er sjeldent noe markedet blir veldig glade for å høre på. Samtidig kan det lanseres veldig viktige tiltak for å trekke oss i riktig retning, sier Iversen.
- Når vi aksjefolk snakker om triggere, så er det at vi leter etter noe som fører til endret prising av selskapene. I høst har energiprisene skutt i været, klimarisiko handler om hvordan vi forbrenner fossile kilder for å få strøm, fortsetter han.
Når det er for lite strøm i kontakten tas det drastiske tiltak. Iversen forteller at det blir med en bismak når det settes i sving flere kullkraftverk og nå blir vi hyllet fordi vi har gass.
- Vi trenger mer energi og finne ut hvordan vi kan komme ut av denne energikrisen. Jeg tenker at solenergi vil komme ut som en vinner, det tar bare noen måneder å bygge ut solenergi. Det er teknisk mulig å bygge ut raskt, mens andre kilder tar lenger tid, sier Iversen.
Kan klimatoppmøtet ha en motsatt effekt?
- Det bakteppet som er tegnet og som er godt dokumentert at vi har menneskeskapte klimaendringer. Da må det bygges og investeres så ufattelig mye for å få til det grønne skiftet. Med mindre politikerne bløffer, og da tror jeg de ikke blir gjenvalgt, så kommer det til å være mer fristende å kjøpe aksjer enn å selge dem, avslutter Iversen.
Dette er et kort utdrag fra samtale mellom Marius Brun Haugen, Anne Margrethe Platou, Audun Wickstrand Iversen, og Paul Harper fra podkasten Utbytte.
Merk: Å kjøpe og selge aksjer innebærer høy risiko fordi verdien i verdipapirer vil svinge med tilbud og etterspørsel. Historisk avkastning i aksjemarkedet er aldri noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, aksjeselskapets utvikling, din egen dyktighet, kostnader for kjøp og salg, samt skattemessige forhold.
Innholdet i denne artikkelen er verken ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon.