Dagens morgenrapport:
Nedgangen i veksten antas å bli betydelig sterkere for fremvoksende økonomier enn for de avanserte.
IMF nedjusterte sine vekstprognoser. Anslagene for global BNP-vekst i WEO ble nedjustert en god del siden forrige oppdatering i januar. For USA en BNP-veksten tatt ned hhv. ni og fire tildeler til 1,8 prosent i år og 1,7 prosent neste år, mens for eurosonen er nedjusteringene kun to tildeler begge år, til hhv. 0,8 og 1,2 prosent. For Kina anslås en BNP-vekst på 4,0 prosent både i år og neste år, ned hhv. seks og fem tideler fra januar. Lavere anslag skyldes i all hovedsak høyere toll. IMF har lagt til grunn at alle de annonserte toll-økningene som kom i perioden 1. februar til 4. april, altså inkludert «Liberation Day», blir permanente. Anslagene inkluderer dermed ikke den betydelige oppskaleringen mellom USA og Kina som skjedde utover i april.
Verdenshandelen vil bli svakere fremover. Etter en vekst på 3,8 prosent i handelsvolumet i fjor, anslår IMF nesten en halvering til 1,7 prosent i år, mens nedjusteringen for 2026 er mer moderat, til 2,6 prosent. Nedgangen i veksten antas å bli betydelig sterkere for fremvoksende økonomier enn for de avanserte. Dette er ikke så rart siden mange av mange land i Asia fikk veldig høye tollsatser på «Liberation Day».
Små utslag i inflasjonen ifølge IMF. Ifølge organisasjonen er utslagene på global inflasjon svært beskjeden. Estimatene for konsumprisveksten løftes kun med 0,1 prosentpoeng begge år. Det er imidlertid klart større effekt for de vestlige økonomiene, der inflasjonen løftes med hhv. 0,4 og 0,2 prosentpoeng, til 2,5 prosent i år og 2,2 prosent neste år. Blant disse landene har oppjusteringene vært størst for Storbritannia og USA, mens det er ingen oppjustering for eurosonen. Virkningene ville blitt større dersom den betydelige eskaleringen mellom Kina og USA hadde vært hensyntatt. IMF mener at eksporten fra land som får høyere toll svekkes, og at dette demper inflasjonen.
Økt risiko i finansmarkedet. IMF mener at risikoen knyttet til finansiell stabilitet har økt signifikant som følge av strammere finansielle betingelser i kjølvannet av den høye usikkerheten. Dette forsterkes av at verdsettelsen er høy i enkelte markeder for aksjer og foretaksobligasjoner. I tillegg kan enkelte finansielle institusjoner, særlig de med høy gjeld, komme under press i volatile markeder. IMF er også bekymret for markedet for statsobligasjoner, særlig for land med høy gjeld. Se denne rapporten for detaljer.
Trump snakket aksjemarkedet opp. Han sa i går at han ikke vill sparke Fed-sjef Powell, selv om han er irritert over at rentene ikke settes ned. I tillegg indikerte han at tollsatsene mot Kina vil kunne komme betydelig ned i en avtale. Det skal også ligge an til at avtaler med Japan og India er nært forestående. S & P500 endte opp 2,5 prosent i går, mens både Dow og Nasdaq steg 2,7 prosent. I Asia er det også god fart i aksjemarkedene i dag. Nikkei er opp 2,0 prosent, mens Hang Seng har steget 2,4 prosent. Futureskontraktene indikerer oppgang både i USA og Europa i dag. Lange amerikanske statsrenter falt rundt 6 bp. i går, mens oljeprisen steg til 68 dollar fatet. USD har styrket seg 1,2 prosent mot EUR og EURUSD handles nå i underkant av 1,14.
Viktigst i dag er PMI-er og lønnstall (wage tracker) fra eurosonen. Det ventes at PMI-ene, både for tjenesteyting og industri, vil avta noe i april.