Podkasten Utbytte:

Vaksinenyhet snudde rundt på aksjemarkedet

- Den største og raskeste rotasjonen fra vekstaksjer til verdiaksjer siden før 1995, sier aksjestrateg Paul Harper.

GIKK VARMT: - Markedet ser litt overkjøpt ut, sier aksjestrateg Paul Harper. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 11. nov 2020
Artikkelen er flere år gammel

Da nyheten om en effektiv vaksine mot koronaviruset ble kjent mandag denne uken, ga det umiddelbart utslag i aksjekursene. Industriindeksen Dow Jones fikk et løftet seg nesten 3 prosent, mens teknologiindeksen Nasdaq falt med 1,5 prosent.

- Dette har vært den største og raskeste rotasjonen fra vekstaksjer til verdiaksjer siden før 1995, sier aksjestrateg Paul Harper.

Verdiaksjer er gjerne selskaper som har en relativ lav aksjekurs i forhold til inntjeningen, mens vekstselskaper prises høyere på grunn av at det er forventninger om inntjening senere.

- Alle aksjene som har hatt svak utvikling under korona fikk en reprising. Oljeprisen fikk en oppgang, det dro med seg energisektoren. Banksektoren gikk også godt, de tjener godt på at økonomien setter fart igjen, og på lengre sikt vil økt rente bidra til bedring i utsiktene, sier Harper.

Denne artikkelen er basert på en episode av podkasten Utbytte. Denne Utbytte-podkasten handler blant annet om aksjemarkedet under og etter presidentvalget i USA og nyheten om vaksine. Paul Harper, aksjestrateg i DNB Markets, diskuterer med programleder Marius Brun Haugen.

Varig vridning?

Sektorrotasjoner har også tidligere vært emne i Utbytte-podkasten. Haugen påpeker at det var ventet at det skulle komme en rotasjon fra vekst til verdiaksjer.

- Nå ser vi at rotasjonen kom voldsomt og fort, sier Haugen, før han spør:

- Kan vi slå fast at dette er starten på en langvarig rotasjon fra vekst til verdi?

- Det er et spørsmål som er vanskelig å svare på. Hvis tesen er at vi skal ha lave renter i lang tid fremover, fordi det ikke blir langsiktig vekstpotensial i verden, så kan det være at vekstaksjene fortsatt vil kunne dominere, sier Harper.

Harper påpeker at veksten i økonomien ikke var spesielt sterk før korona, og at verdiaksjene trenger et bredere vekstgrunnlag.

- Hvis det derimot et syklisk oppsving, så vil det kunne trekke rentene oppover. Det kan gi oppgang i de tradisjonelle verdiaksjene som varer mye lengre, sier Harper.

Frykt priset inn på Oslo Børs?

Oslo Børs har blitt preget av korona. For eksempel sliter sjømatsektoren med driftsproblemer og lavere etterspørsel etter fisk fra hoteller og restauranter, forklarer Harper og Haugen.

Mandag steg Oslo Børs’ sjømatindeks med over 7 prosent, men Harper nyanserer med å fortelle at det har vært et trøblete år for sektoren.

- Estimatene for inntjeningen har falt, i tillegg har aksjekursen falt enda mer, slik at P/E blir rundt ti for flere av selskapene, sier Harper.

Han fortsetter å forklare at det kan bli god vekst i sjømatsektoren i 2021, men at det avhenger blant annet hvordan det går på driftssiden. 

Noen få sektorer står for all vekst

Harper forklarer at i perioden mellom finanskrisen og rett før koronautbruddet, så var det noen få sektorer som sto for all veksten. I Norden var det helseaksjene og i USA var det selskaper som er relatert til teknologi.

- Uten disse selskapene har det vært ekstremt dårlig vekst i inntjening for store deler av børsen, og i store trekk har det også vært slapp avkastning, sier han.

Harper forklarer videre at rotasjonen fra vekst til verdi er betinget at man ser noe vekst i inntjeningen til verdiselskapene og at det betinger at det blir en større bredde i inntjeningsveksten. 

- Det kan også bli slik at vekstaksjene faller, mens verdiaksjene går godt. Det kan gjøre at børsen totalt sett går sidelengs slik det gjorde for aksjeindeksene i USA og Europa fra toppen i 2000 til toppen i 2007. Jeg tror det blir viktigere å plukke enkeltaksjer enn tidligere, sier Harper. 

- Markedet er overkjøpt

Harper og Brun Haugen diskuterer i podkasten om nyheten om en koronavaksine var et tilfelle av «kjøp på ryktet, selg på nyheten».

Pfizers vaksine er blitt gitt til omtrent 46 000 personer, og ifølge Pfizer viser testene at vaksinen er effektiv i ni av ti tilfeller.

Harper påpeker at selv med en godkjent vaksine fra Pfizer, så vil det ta tid å produsere tilstrekkelig antall doser. Foreløpig anslår Pfizer at de klarer 1,3 milliarder doser i 2021. Siden hver person trenger to doser, vil dette være nok til 650 millioner mennesker.

- Det har vært en sterk uke for aksjene, så det er ikke så overraskende om markedet tar en pust i bakken, sier Harper før han avslutter:

- Markedet ser litt overkjøpt ut nå.

(*) Denne artikkelen er utarbeidet på bakgrunn av en analyse fra DNB Markets, et forretningsområde i DNB Bank ASA. Rapporten baserer seg på kilder som vurderes som pålitelige, men DNB Markets garanterer ikke at informasjonen er presis eller fullstendig. Uttalelser i rapporten reflekterer DNB Markets’ oppfatning på det tidspunkt rapporten ble utarbeidet, og DNB Markets forbeholder seg retten til å endre oppfatning uten varsel. Rapporten skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som en anbefaling om investeringsstrategi. DNB Markets påtar seg ikke noe ansvar, verken for direkte eller indirekte tap, som følge av at rapporten legges til grunn for investeringsbeslutninger. Her kan du lese den fulle versjonen