DNB Pensjonskonferansen 2023

Én løsning på eldrebølgen er å utvide yrkesaktiv alder

– Når du forlater arbeidslivet blir viktigere fremover.

AVGANGSALDER: – Når du forlater arbeidslivet blir viktigere fremover. Nå går vi av i snitt når vi er 65 år, sier Ulf Andersen, statistikksjef i NAV. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 27. apr 2023
Artikkelen er flere år gammel

Det sier Ulf Andersen, statistikksjef i NAV, til deltakerne på DNB Pensjonskonferansen 2023, som nylig ble gjennomført.

– Norge har fire store utfordringer i arbeidsmarkedet som kan påvirke pensjonssystemet fremover, sier Andersen.

De fire utfordringene er:

  1. Svært mange har ikke utdannelse utover grunnskole eller videregående skole
  2. Norge har verdens høyeste sykefravær
  3. Norge har 661.000 personer i yrkesaktiv alder utenfor arbeidsliv og utdanning
  4. Nesten all befolkningsvekst fremover kommer i de eldste aldersgruppene
Har du ikke videregående skole så er det vanskelig å få jobb i Norge i dag
Ulf Andersen, statistikksjef i NAV

Én av fem har bare grunnskole

Hver femte nordmann over 20 år har ikke fullført videregående skole, de har bare grunnskole.

– Mange tror at årsaken til dette er fordi det bare gjelder de eldre generasjonene, men slik er det ikke. Hvert eneste år er det cirka 20 prosent av de unge som aldri fullfører videregående skole, sier Andersen.

– Det er en utfordring for den enkelte og arbeidsmarkedet. For har du ikke videregående skole så er det vanskelig å få jobb i Norge i dag. 

UTFORDRING: – Har du ikke videregående skole så er det vanskelig å få jobb i Norge i dag, sier Ulf Andersen i NAV. Foto: Stig B. Fiksdal

Verdens høyeste sykefravær

Den andre utfordringen er at vi har verdens sykeste folkeslag, forklarer Andersen.

– Det finnes ingen andre nasjoner som har et høyere sykefravær enn vi har i Norge. Det høye norske sykefraværet er bekymringsfullt fordi vi vet at lange sykefravær kan lede til uføretrygd. Og, dette er kjempeproblem for næringslivet, for de trenger arbeidstakere, sier han.

Det høye norske sykefraværet er bekymringsfullt fordi vi vet at lange sykefravær kan lede til uføretrygd
Ulf Andersen, statistikksjef i NAV

661.000 personer utenfor arbeidsliv og utdanning

Den tredje utfordringen er at Norge har 661.000 personer i yrkesaktiv alder utenfor arbeidsliv og utdanning.

– 661.000 mennesker deltar ikke i arbeidslivet vårt av ulike grunner, de står utenfor, sier Andersen.

UTENFORSKAP: – 661.000 mennesker deltar ikke i arbeidslivet vårt, de står utenfor, sier Ulf Andersen. Foto: Stig B. Fiksdal

All befolkningsvekst kommer i de eldste aldersgruppene

Andersen i NAV forteller at den siste store utfordringen er at nesten all befolkningsvekst fremover kommer i de eldste aldersgruppene.

– I 2018 hadde vi i alle fylker flere unge mennesker under 20 år enn vi hadde eldre over 65 år. Innlandet og Nordland har nå allerede en befolkning hvor det er flere eldre enn yngre. Om bare 10 år, i 2032, så er alle fylkene våre i denne situasjonen, bortsett fra Rogaland og Oslo.

Befolkningsendringen kommer til å bli en utfordring for samfunnet
Ulf Andersen, statistikksjef i NAV

Om 10 år vil alle fylkene, bortsett fra to, ha flere eldre mennesker enn yngre.

– I tillegg opplever veldig mange norske kommuner en sentralisering fordi folk flytter til de store byene. Om bare 12 år vil to av tre norske kommuner ha færre i yrkesaktiv alder enn de har i dag. Kommunene får flere eldre mennesker og færre yrkesaktive, og hvem er det da som skal levere tjenestene til de eldre, spør statistikksjefen.

Kommunene får flere eldre og færre yrkesaktive
Ulf Andersen, statistikksjef i NAV

I dag utgjør 67-åringene og eldre, 16 prosent av befolkningen. I 2050 vil denne gruppen utgjøre 24 prosent av befolkningen. Andelen yrkesaktive er i dag 61 prosent, men i 2050 vil denne andelen bare være 55 prosent, forklarer Andersen.

– Befolkningsendringen kommer til å bli en utfordring for samfunnet vårt fordi det er de yrkesaktive som bidrar mest til verdiskapingen i landet vårt.

ELDREBØLGEN: – Om 10 år vil alle fylkene, bortsett fra to, ha flere eldre mennesker enn yngre, sier Ulf Andersen i NAV. Foto: Stig B. Fiksdal

Utvide yrkesaktiv alder

I dag har vi i underkant av fire mennesker (3,8) i yrkesaktiv alder for hver eneste pensjonist. I 2050 er det rett over to mennesker (2,3) i yrkesaktiv alder for hver pensjonist.

– Som samfunn kan det bli vanskelig å finansiere denne endringen, og den andre utfordringen er hvem er det som skal levere tjenestene som pensjonistene vil trenge, spør Andersen.

Det hadde vært så verdifullt dersom vi hadde klart å utsette avgangsalderen med bare ett år
Ulf Andersen, statistikksjef i NAV

En løsning på denne utfordringen er å utvide yrkesaktiv alder, mener Andersen.

– Når du forlater arbeidslivet blir viktigere fremover. Nå går vi av i snitt når vi er 65 år, og det hadde vært så verdifullt for samfunnet vårt dersom vi hadde klart å utsette avgangsalderen med bare ett år, sier han.

– Det er viktig med god informasjon

Det er meget interessant å se tallene om befolkningsframskriving fra NAV, mener Ståle Frausing, salgsdirektør for pensjon for bedrifter i DNB.

– Vi har de siste årene vært gjennom små justeringer slik som pensjonskonto og pensjon fra første krone. Nå har vi kommet dit hvor pensjonsreformen vurderes, og pensjonsalderen kan komme til å øke, sier Frausing.

Frausing forteller at DNB er opptatt av at bedriftene kjenner til denne utviklingen, og videreformidler den til sine ansatte.

– Vi i DNB vil hjelpe våre bedriftskunder til å informere sine ansatte om endringene som skjer. Det er viktig med god informasjon til alle medarbeidere, sier han. 

ENDRINGER: – Nå har vi kommet dit hvor pensjonsreformen vurderes, og pensjonsalderen kan komme til å øke, sier Ståle Frausing i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal