Aksjer og marked:

Uten olje er Oslo Børs som alle andre

Oslo Børs Hovedindeks har hatt en bedre reise enn andre aksjemarkeder i år. Hvor viktig er Equinor for inntjeningen på børsen?

ENERGITUNG: – Equinor står for omtrent 70 prosent av den totale inntjening før skatt og rentekostnader på Oslo Børs, sier Tobias Danielsen Øgrim. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 13. sep 2022
Artikkelen er flere år gammel

Mange av de viktigste utenlandske aksjeindeksene er ned mer enn 12 prosent i lokal valuta så langt i 2022. Oslo Børs målt ved OSEBX (hovedindeksen, jour.anm.) har hatt en mye bedre reise, og er marginalt opp. Årsaken til den gode relative avkastningen er sterke olje- og, ikke minst, gasspriser. Dette har drevet opp inntjeningen og markedsverdien til olje- og gassprodusentene.

Oslo Børs uten oljen

Equinor har steget over 50 prosent i 2022. På det meste hadde aksjen steget i overkant av 70 prosent. Dette ene selskapets bidrag til børsen er markant. Uten Equinor hadde Oslo Børs vært ned anslagsvis over 10 prosent, ikke så ulikt børsutviklingen vi observerer utenfor landegrensene.

Prisoppgangen i Equinor betyr at selskapets vekt i hovedindeksen på Oslo Børs (OSEBX) nå er 26 prosent. Ser vi på faktisk rapporterte inntjeningstall i andre kvartal i 2022 stod Equinor for omtrent 70 prosent av den totale inntjening før skatt og rentekostnader på Oslo Børs.

Bør ha et syn på oljeprisutviklingen

Investorer med en stor andel av aksjeporteføljen investert i hovedindeksen bør derfor ha et syn på olje- og gassprisene fremover. Samtidig observerer vi at normale årlige prissvingninger i oljeprisen er på ca. 35 % ifølge historiske data. Med dagens oljepris på rundt 95 USD/fat, kan man i et normalt år forvente en pris om 12 måneder på mellom 62 og 128 USD/fat. Selv i «normale» tider er med andre ord utfallsrommet stort.

Mindre diversifisert enn du tror?

Med Equinor som det klart største selskapet på Oslo Børs, og det med stor margin, vil en portefølje som kun er eksponert mot hovedindeksen (OSEBX) være mindre diversifisert enn mange tror. Hvis man er usikker på olje- og gassprisene bør man vurdere å spre aksjeinvesteringene.

Fondsindeksen OSEFX – som mange norske aksjefond følger – har maksimal eksponering på rett under 10 % mot en enkelt aksje, og gir bedre diversifisering enn hovedindeksen OSEBX.

Foto: DNB WMIO

Merk: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om fondene det refereres til, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning i fond aldri er noen garanti for fremtidig avkastning.  Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan også bli negativ som følge av kurstap.