Utbytteaksjer:

Utbytte på konto, hva gjør du?

– Du bør ha gjort noen tanker rundt hva du vil gjøre med utbyttene, sier Trym Smedsrud.

RENTE PÅ RENTE: – Skal du få glede av rentes rente-effekten, er det klart en fordel å være investert i aksjemarkedet over tid, sier Trym Smedsrud. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 15. mai 2023
Artikkelen er flere år gammel

Utbyttestrategier har vært populært i lang tid, og går hovedsakelig ut på å investere i selskaper som har et overskudd som deles ut til aksjonærer enten via utbytte eller tilbakekjøp av aksjer.

– Utbytte er en fysisk utbetaling som er skattepliktig, sier Trym Smedsrud.

Smedsrud jobber på aksjebordet og hjelper kundene med mange praktiske spørsmål rundt investeringer i aksjer.

– Har du investert i utbytteaksjene gjennom aksjesparekonto (ASK) kan du utsette skattleggingen og investere videre, sier Smedsrud.

Hva bør du gjøre med utbyttet?

En viktig del av utbyttestrategien din bør være å vite hva du skal bruke utbyttet til.

– Det er tre naturlige valg, enten reinvestere i selskapet som ga deg utbyttet, reinvestere i noe annet eller bruke pengene enten nå eller i framtiden, sier Smedsrud.

Selskapene benytter ofte generalforsamlingene på vårparten til å bestemme størrelsen på utbyttet, når aksjene går ex. utbytte og når utbyttet blir utbetalt.

– Ex. utbyttedato er den første handelsdagen som ikke gir deg rett til utbyttet, sier Smedsrud.

Det betyr at du må eie aksjen helt til aksjen har gått ex. utbytte for å få retten til utbyttet. 

Aksjesparekonto – lite gunstig for kontanter

– Det er ikke lov å gi renter på bankinnskudd på aksjesparekonto, så det er et lite gunstig sted å parkere kontantene, sier Smedsrud.

Det kan derimot være verdt å ha kontanter på aksjesparekonto hvis du venter på riktig inngang i en eller flere aksjer, men pengene dine bør ikke stå på aksjesparekonto i lang tid.

– Du kan finne ut hvor mye du kan ta ut skattefritt fra aksjesparekonto enten på DNB.no eller i Spare.

I nettbanken finnes dette ved å klikke «Sparing og investering» under «Aksjesparekonto» ligger «Oversikt». I Spare kan du klikke «Fond» eller «Aksjer» og videre på dine aksjesparekontoer. Informasjon om skattefritt uttak ligger på toppen av sidene.

– Dersom du har tatt ut alt av skattefrie uttak blir vurderingen en annen, da må du nøye vurdere hva du ønsker å bruke pengene til og om det kan være verdt å beholde kontanter på aksjesparekonto for senere investeringer, sier Smedsrud. 

Skattefritt uttak fra aksjesparekonto

Uttak som overstiger skattefritt uttak for inntektsåret 2023 beskattes med 37,84 prosent.

– Fordelen med aksjesparekonto er at du kan kjøpe og selge aksjer og aksjefond uten å måtte skatte av hver transaksjon. En ulempe er at du ikke får fradrag for tap før hele aksjesparekontoen er avviklet, sier Smedsrud.

Du kan splitte eller slå sammen aksjesparekontoer, men du fordeler forholdsmessig totale gevinster / latente fradrag for tap for hele aksjesparekontoen.

– Det holder ikke å flytte tapsbeholdninger på en ny aksjesparekonto, sier Smedsrud. 

På ordinær aksjehandelskonto er utbytte skattepliktig og legges til din skattemelding for inneværende år. Du får fortsatt utbyttet utbetalt og du må fortsatt vurdere hva du bruker pengene til. En brukskonto tilknyttet ordinær aksjehandelskonto har p.t. en rente på 0,15 prosent. 

Rentesrente viktig på lang sikt

Langsiktige investeringer i aksjer drar mye nytte av rentes renteeffekten.

– Skal du få glede av den langsiktige rentes renteeffekten, er det klart en fordel å være investert i aksjemarkedet over tid, sier Smedsrud.

Han tar de sedvanlige forbehold om å investere slik det er riktig for deg, med en portefølje som passer din økonomi, risikotoleranse og -evne.

Hvis du tar på de virkelig lange brillene, så har S&P 500 hatt en omtrent 3,9 prosentpoeng høyere avkastning med utbytte reinvestert de siste 100 årene. Ved å gå fra 6,7 prosent prisvekst, til en reinvestert (skatt ikke hensyntatt) 10,5 prosent vekst med utbytte reinvestert, har sluttsummen økt med 22 ganger i løpet av 100 år. 

Foto: DNB

– Dette er bare en illustrasjon for å vise hvor viktig det er på sikt å gjøre noe klokt med utbytte, for eksempel reinvestere i et verdipapir du har troen på, avslutter Smedsrud. 

Merk: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om fondene det refereres til, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning i fond aldri er noen garanti for fremtidig avkastning.  Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan også bli negativ som følge av kurstap.