DNB Markets morgenrapport 28. april:

USA i støtet, men for tidlig for «taper talk»

Verdens viktigste sentralbank, amerikanske Federal Reserve, skal i ilden i kveld.

GRADVIS TILBAKE TIL NORMALEN: Innbyggere i New York begynner å oppleve at livet kommer tilbake til normalen. Foto: NTB
Lesetid 5 min lesetid
Publisert 28. apr 2021
Artikkelen er flere år gammel

Verdens viktigste sentralbank, amerikanske Federal Reserve, skal i ilden i kveld. Vi kan være temmelig sikre på at politikken vil bli holdt uendret, med et styringsrenteintervall på rekordlave 0-0,25%, og verdipapirkjøp på minst 120 milliarder i måneden. Spørsmålet er om sentralbanksjef Powell allerede nå vil sende ut en prøveballong, og hinte om at tidspunktet for at de ekstreme stimulansene trappes ned nærmer seg.

De økonomiske utsiktene har åpenbart tatt seg kraftig opp de siste månedene. Bedringen i arbeidsmarkedet har fått fornyet styrke. Forbruket er løftet av rask vaksineutrulling og påfølgende lemping på smitteverntiltak, og av en ny runde med storstilte finanspolitiske stimulanser. Forbrukertillitsbarometeret fra Conference Board viste i går en overraskende kraftig oppgang for andre måned på rad. Flere sier at det er rikelig med jobber tilgjengelig, og melder om planer om å gjøre store innkjøp i form av boliger og biler. Kjerneinflasjonen er fortsatt under målet, men som jeg skrev om i gårsdagens morgenrapport er det mye informasjon, blant annet fra selskapene selv, som peker i retning av økt prispress framover.

Den rivende utviklingen har selvsagt ikke gått upåaktet hen hos Fed. I et intervju med CNBC den 11. april sa sentralbanksjef Powell at økonomien kan ha nådd et «vendepunkt», der BNP og sysselsetting kunne komme til å vokse «mye raskere» enn vi har sett nylig. Han balanserte budskapet ved å trekke fram at en ny oppblussing av koronasmitten var en viktig nedsiderisiko.

Vi tror Fed vil starte nedtrappingen av verdipapirkjøpene tidlig neste år. I så fall bør de varsle markedene, som har blitt sterkt påvirket av stimulansene, om dette i god tid før dette. Men aprilmøtet er neppe et tegnet tidspunkt. Bedringen i arbeidsledigheten og inflasjonen er fortsatt ikke tilfredsstillende nok, fra Feds perspektiv. Det er dessuten kort tid siden møtet i mars, der det var temmelig bred enighet i FOMC om at politikken skulle holdes ultraekspansiv lenge. Rentediagrammet signaliserte en forventning om uendrede renter helt fram til utgangen av 2023.

De fleste venter nok derfor, som oss, at Powell og co. gjentar sitt standhaftige budskap om at det fortsatt er behov for store stimulanser. At rentene på amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid har klatret 5 basispunkter til 1,62 prosent i løpet av det siste døgnet kan likevel tolkes som at det er en viss nervøsitet der ute. Det ble ellers en dag med stort sett smårøde børser. I valutamarkedene noteres EURNOK i skrivende stund rundt 10,01, ett øre lavere enn på samme tid i går morges, etter å ha vært nok en tur under 10-tallet (9,99) i går kveld. Det sterke oppsvinget i metallprisene fortsetter. Kobberprisene steg i går med 1,7 prosent til det høyeste nivået på ti år. OPEC+ har avlyst dagens møte, fordi de bestemte seg allerede i går for å holde fast ved planen fra 1. april. Den innebærer en gradvis økning av oljeproduksjonen fram mot juli.

Riksbankens annonsering i går ble som ventet ingen «rysare». Ingves og co ser litt lysere på de økonomiske utsiktene i år, men mener at inflasjonstrykket ligger an til å forbli lavt i overskuelig framtid. Derfor venter de at reporenta blir liggende på dagens nivå (0 prosent) gjennom prognoseperioden, som varer til utgangen av 2023.

Straks slippes tall for detaljhandelen i Norge. Etter å ha klatret kraftig fra mars til juli 2020, som følge av en omfattende vridning fra tjeneste- til vareforbruk, har trenden vært forsiktig negativ (med unntak av et hopp i november). Vi tror den negative trenden har fortsatt i mars, med en nedgang på 0,2 prosent fra februar. Får vi rett, vil nivået likevel være nesten 7 prosent høyere enn i mars 2020. Konsensusestimatet er mer optimistisk (+0,6 prosent). Ellers kan vi nevne at president Biden i dag vil snakke til en samlet Kongress for første gang siden innsettelsen. Vi slipper dessuten oppdaterte prognoser for norsk og internasjonal økonomi, renter og valuta klokka 9. Hovedbudskapet presenteres på et webinar klokka 11.30  i dag, og du er hjertelig velkommen til å delta her. Klikk deg i så fall inn på denne linken.

Aksjemarkedet i dag ved Ole-Andreas Krohn

I påvente av både tunge selskapsrapporter og dagens rentemøte fikk vi i går en relativt flat utvikling i det amerikanske aksjemarkedet. Ved stengetid lå både Dow og S&P500 tilnærmet uendret, mens Nasdaq var ned 0.3 %. Volumet på de tre hovedindeksene endte på 72-79% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. VIX-indeksen var samtidig ned med 0.5 % til 17.6 punkter. Renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner er i morgentimene opp 5 basispunkter fra i går ettermiddag og ligger i øyeblikket på 1.63 %.     

De asiatiske markedene stiger forsiktig etter at forskjellige sektorer får drahjelp av henholdsvis renteutviklingen, rapporteringer og råvareprisene. i Japan er Nikkei kort før stengetid opp med 0.4 %. De viktigste kinesiske indeksene er samtidig opp inntil 0.5 %. På makrosiden vil interessen i dag i første rekke være rettet mot den amerikanske sentralbanken og mulige signaler om et fremtidig tidspunkt for første nedtrapping av løpende månedlige obligasjonskjøp. Sentralbanken kjøper nå obligasjoner for USD 120 mrd. pr. måned og en utfordring de har er å kommunisere en nedtrappingsplan uten å risikere markedsutslag som gir så mye usikkerhet at det eventuelt skader veksttakten fremover. Beslutninger og kommentarer offentliggjøres kl. 20.00 norsk tid. Før vi kommer så langt får vi før markedet åpner i dag oppdaterte norske detaljhandelstall for mars. De svenske detaljhandelstallene for samme måned legges fram en halvtime etter åpning. Innen det norske markedet åpner i morgen tidlig vil vi også ha fått kvartalsrapporter fra blant annet Facebook og Apple.              

Mens OPEC har blitt enig om å droppe dagens møte og heller bare holde seg til den opprinnelige planen ser vi at de amerikanske lagertallene lagt fram i går kveld indikerte en økning i råoljebeholdningene på 4.3 mill. fat. De offisielle lagertallene legges fram i ettermiddag, og i utgangspunktet var det her ventet en reduksjon i råoljebeholdningene på 0.2 mill. fat. Etterspørselsforventningene var i går likevel nok til å løfte WTI-prisen i USA med USD 1.13 pr. fat til USD 63.05 pr. fat. Prisen har i morgentimene i dag sklidd tilbake på USD 62.92 pr. fat. Brent-prisen ligger før åpning på USD 66.40 pr. fat, hvilket er opp USD 0.44 pr. fat i forhold til ved stengetid i det norske markedet i går.  

Storebrands Q1-rapport viser en EPS for kvartalet som endte på NOK 0.94 samt at Solvency II Ratio ved utgangen av perioden lå på 176 %. Vi lå på forhånd inne med forventninger om en rapportert EPS på NOK 1.07 og en tilsvarende ratio på 185 %. Konsensus EPS før rapporten lå på NOK 1.11. Kursen stengte i går på NOK 80.16 pr. aksje. Før eventuelle justeringer på grunnlag av dagens oppdateringer har vi en kjøpsanbefaling og et kursmål på NOK 102 pr. aksje.   

Aker BP offentliggjorde tidligere denne måneden de viktigste nøkkeltallene for Q1 og ettersom dagens rapport i første omgang heller ikke ser ut til å inkludere resultatene fra nylige avgrensningsbrønner venter vi ikke de store utslagene i aksjen ved åpning i dag. Kursen følger imidlertid oljeprisen tett og vil dermed kunne få noe støtte av prisutviklingen det siste halve døgnet. Før eventuelle justeringer etter dagens rapport har vi en holdanbefaling og et kursmål på NOK 255 pr. aksje. Kursen stengte i går på NOK 232.50 pr. aksje.