DNB Markets morgenrapport 29. april:

Ulik veksttakt, ulik politikk

Ingen overraskelser fra Fed, ingen signaler om «tapering».

FED-SJEF JEROME POWELL: Ingen overraskelser fra Fed, ingen signaler om «tapering». Foto: NTB
Lesetid 5 min lesetid
Publisert 29. apr 2021
Artikkelen er flere år gammel

Som ventet holdt Fed både renten og verdipapirkjøpene uendret, og hintet heller ikke om at tidspunktet for en nedtrapping av verdipapirkjøpene hadde nærmet seg. Beskrivelsen av vekstbildet var noe mer optimistisk enn ved forrige rentemøte i mars, særlig som følge av utrullingene av vaksiner og sterke politikkstimulanser. Riktignok er det fortsatt trått i de hardest rammede sektorene, men risikobildet har likevel bedret seg. Oppgangen i inflasjonen blir så langt tilskrevet midlertidige faktorer, og fortsatt er ikke bedringen i arbeidsmarkedet og inflasjonen sterk nok til at Fed anser det som riktig å trappe ned stimulansene.

Mangefasettert oppsving, divergens i pengepolitikken. Som Kjersti har skrevet i morgenrapportene tidligere denne uken, ser vi stadig større spredning i feltet mellom land. USA er i støtet, og i vår prognoseoppdatering i går justerer vi opp vekstanslaget for amerikansk økonomi med 1,9 og 1,0 prosentpoeng for hhv. 2021 og 2022 til 6,5 og 4,1 prosent sammenlignet med anslagene vi ga i januar. Den tredje smittebølgen har utsatt gjenåpningen i eurosonen, og vi reduserer dermed BNP-anslaget for i år, men løfter det for neste år.

Her hjemme ligger det til rette for et forbruksdrevet oppsving i andre og tredje kvartal. Smittevernrestriksjonene har begrenset muligheten til å konsumere, noe dagens svake tall for detaljomsetningen i mars bekreftet. Med en gradvis nedtrapping av restriksjonene, vil Norges Bank gradvis bli sikrere på at forholdene i økonomien normalisere, noe som legger til rette for å gradvis heve styringsrentene. Vi holder fortsatt en knapp på at første renteheving kommer i desember, men vil ikke bli veldig overrasket om Norges Bank hever i september allerede.

Høyere langrenter, men ikke nok til å stagge sentralbankhevinger. Sterke vekstutsikter, videre oppgang i inflasjonen og utsikter til Fed starter en normalisering av pengepolitikken vil trolig gi ytterligere oppgang i lange USD-renter. Samtidig skal det utstedes mye statsgjeld for å finansiere det store budsjettunderskuddet, noe vi også trekker i retning av høyere renter. Selv om vi tror ytterligere renteoppgang tidvis kan skape markedsturbulens, særlig gitt høy verdsettelse i flere deler av finansmarkedene, tror vi ikke uroen blir av en slik karakter at Fed er nødt til å trekke i håndbrekket.

Makrobildet i USA og Norge utmerker seg, det bidrar til sterkere valutaer. I valutamarkedet har vi sett at dollaren igjen styrker seg i takt med gode makroutsikter og høyere renter. Det til forskjell fra andre halvår i fjor. Vi tror imidlertid ikke potensialet for dollarstyrking er helt uttømt, all den tid makrobildet forblir sterkt. Kronen på sin side mister medvinden fra oljeprisen, vi tror på mindre endringer i oljeprisen fremover. Utsikter til rentehevinger fra Norges Bank har vært en kronepositiv faktor, og vil trolig trekke kronen enda sterkere når de først kommer. Dessuten vil kronekjøpene Norges Bank gjør for å finansiere statens budsjettunderskudd fortsatt styrke kronen noe. Men i motsatt retning trekker perioder med markedsuro, kronen har jo vist seg som sårbar når det blåser opp til ruskevær i finansmarkedene.

Biden har store ambisjoner, ytterligere en stimulansepakke på politikernes bord. Og Biden varslet i går at han har intensjoner om ytterligere finanspolitisk stimulans. I sin første tale til en samlet Kongress i går la han fram skissen til «The American Families Plan», hans tredje stimulansepakke. 1800 milliarder dollar skal brukes over 10 år til å utjevne ulikhet gjennom offentlig tilskudd til utdanning, barnepass, foreldrepermisjon og helseforsikring. I likhet med infrastrukturpakken, er brorparten planlagt finansiert gjennom økte skatter, særlig for dem med høy inntekt. Så gjenstår det å se om Biden klarer å samle nok støtte for sine svært ambisiøse planer.

Menyen av rapporter vi distribuerte i går er omfattende, men gir også mulighet til å lese det man finner aller mest interessant. Global Update, Norway Update, US Update, China Update, Eurozone Update, Sweden Update, Interest Rate Update og en FX Forecast Update. Som om ikke det var nok, du finner tre av oss i et forsøk på å oppsummere det hele i dette webinaret (1:00).

Aksjemarkedet i dag ved Ole-Andreas Krohn

Støtte fra oljeprisen dro energisektoren opp i det amerikanske aksjemarkedet i går mens selskapsoppdateringene og en gryende tvil om sentralbankens syn på de midlertidige effektene av prisstigning og gjenåpning la en demper på entusiasmen. Indeksene falt ned i negativt terreng den siste timen og Dow var ved stengetid ned 0.5 %. S&P500 og Nasdaq var på samme tidspunkt ned henholdsvis 0.1 % og 0.3 %. Volumet på de tre hovedindeksene kom inn på 72-90% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. Renten på den amerikanske tiåringen var opp med 2 basispunkter til 1.61 %, mens VIX-indeksen var ned med 1.6 % til 17.3 punkter.      

Mens markedene i Japan i dag er stengt ser vi at blant annet selskapsrapporteringen etter stengetid i USA i går kveld bidrar til oppdrift for de asiatiske indeksene i morgentimene i dag. Det samme gjør også en ytterligere og flerårig budsjettpakke med ytelser foreslått til amerikanske husholdninger. De viktigste kinesiske indeksene er i øyeblikket opp inntil 0.6 %. I tillegg til at diskusjonene om midlertidigheten i den amerikanske prisstigningen og tolkningen av sentralbankens uttalte inflasjonsmål fortsatt vil kunne skyve markedene i begge retninger får vi fra makrosiden i dag også oppdateringer av forbrukertilliten i eurosonen, KPI-utviklingen i Tyskland og veksttallene for BNP i USA gjennom Q1. Samtidig kommer også den ukentlige oppdateringen av utviklingen i det amerikanske arbeidsmarkedet.   

I oljemarkedet var WTI-prisen i USA i går opp med USD 0.64 pr. fat til USD 63.69 pr. fat. Prisen har i morgentimene steget videre til USD 64.09 pr. fat. Svekkelsen i USD-kursen bidrar samtidig til at Brent-prisen før åpning i dag ligger på USD 67.53 pr. fat, hvilket er opp USD 0.30 pr. fat i forhold til ved stengetid i det norske markedet i går.

Blant en lang rekke selskap som legger fram Q1-tall i dag ser vi at Atea ser ut til å ha lagt fram en rapport over forventningene. EBIT for kvartalet kom inn på NOK 176 mill. mot vårt estimat på NOK 164 mill. og konsensus på NOK 169 mill. Virksomheten i Danmark ser nå ut til å være tilbake på et break-even når det gjelder EBIT. Selskapet har gjennom en lang periode hatt utfordringer med inntjeningen i Danmark og i konsensus er det i utgangspunktet også begrensede forventninger til bidraget fra dette markedet fremover. Mer positive utsikter vil dermed kunne gi aksjen oppdrift ved åpning i dag. Vi har før eventuelle justeringer på grunnlag av dagens rapport en kjøpsanbefaling med et kursmål på NOK 185 pr. aksje. Kursen stengte i går på NOK 158.80 pr. aksje.  
    
Dagens Q1-oppdatering fra Orkla viser en justert EBIT for kvartalet på NOK 1.3 mrd. Dette innebærer at dette nøkkeltallet for verdsettelsen kom inn 2-3% over vårt estimat og konsensus.  Innenfor merkevarevirksomheten BCG rapporterer selskapet en EBIT-margin på 11.3 % mot vårt estimat på 10.3 % og konsensus på 10.6 %. Selskapet kunne i motsetning til forventningene også melde om en positiv organisk vekst på 0.5 % for dette virksomhetsområdet. Vi venter en positiv reaksjon på rapporten ved åpning i dag. Før eventuelle justeringer har vi en kjøpsanbefaling med et kursmål på NOK 100 pr. aksje. Kursen stengte i går på NOK 82.60 pr. aksje.