DNB Markets morgenrapport 18. mai:
I Kina, viste gårsdagens nøkkeltall flere tegn på ubalanser i den økonomiske innhentingen.
Markedene har fått summe seg litt etter overraskende høy amerikansk inflasjonsstatistikk forrige uke. Etter de store nedsalgene forrige uke, så falt børsene falt nokså beskjedent på mandag, mens de lange rentene steg noe. Dollaren svekket seg enda litt til, samtidig som prisoppgangen for gull tiltok. Også oljeprisen økte, og er igjen nær 70 dollar fatet (Brent). Dette ser ut som et marked som fremdeles er bekymret for at Fed vil måtte løfte styringsrentene noe tidligere enn de selv har lagt til grunn.
I Kina, viste gårsdagens nøkkeltall flere tegn på ubalanser i den økonomiske innhentingen. Viktigst er den svake utviklingen i detaljhandelen, som tyder på at etterspørselen fra husholdningene fremdeles har en del å hente igjen – selv om rapportert BNP nå ligger over trenden. Ser vi bort fra base-effektene, så har den månedlige veksttakten, justert for priser, svekket seg nokså tydelig fra mars. Dette var overraskende svakere enn forventet. For Kina er landet som kanskje har kommet lengst når det gjelder gjenåpning. I flere måneder (kvartaler) nå så har det vært nær null smittespredning innad i landet og dermed få aktivitetsbegrensende tiltak. Likevel så har pengebruken innenfor detaljhandelen slitt med å ta seg ordentlig opp. En forklaring er at deler av tjenestesektoren, som restauranter og reiseliv, fremdeles opererer med lavere kapasitetsutnyttelse – noe som rammer inntekten til de mange sysselsatte i sektoren.
Samtidig ser det ut som pengebruken i boligmarkedet når nye rekorder i Kina. Boligprisene øker i de aller fleste byene, selv om enkelte byer stikker seg nok litt mer ut, særlig høy var prisveksten blant de mellomstore byene (Tier 2 byer). Samtidig så har takten i boligsalgene holdt seg vesentlig høyere enn vi forventet. Utviklingen fremover blir viktig å følge, ettersom boligsalgene gjerne danner grunnlaget for økt aktivitet blant utbyggere. Den høye prisveksten er også på mange måter nokså overraskende ettersom myndighetene har gjort mye for å dempe prisveksten og spekulasjoner i boligmarkedet. De har strammet inn mye på bankenes boligutlån til husholdningene, samtidig som det nå gjøres et nytt forsøk på å utrede skattereform for å beskatte eiendom. Les gjerne mer i denne oppsummeringen av månedens nøkkeltall fra Kina.
Akkurat nå virker det som om flere av bedriftenes kostnader er blitt dyttet opp av en rekke nokså spesielle forhold globalt. Vi har flere nokså konkrete eksempler: Knapphet har gitt kraftig oppgang i fraktkostnader på konteinerskip, særlig for ruter ut og inn fra Kina. Disse har kommet seg ned fra toppen, men er fremdeles vesentlig høyere enn i 2019. Halvlederbrikker er også blitt knapphetsgode, der det varsles både prisøkninger for produksjonsutstyret og brikkene – som er en essensiell innsatsvare i alt elektronikk. Etter de kraftige kuttene i OPEC+ produksjonen, så har oljeprisen hentet seg betydelig opp hittil i år. Alle disse tre eksemplene er brede underliggende kostnadskomponenter i de globale verdikjedene våre.
Spørsmålet blir om bedriftene finner anledningen til å øke utsalgsprisene over tid, eller må de fortsette å ta det fra bunnlinjen sin? Dette krever en solid oppgang i etterspørselen fra husholdninger og bedrifter, og en bedring i arbeidsmarkedet. En ting er at prisene klistrer seg fast på et høyt nivå akkurat nå, en annen ting er hvorvidt prisnivåene skal fortsette å øke med denne høye takten i årene fremover.
Om litt kommer statistikken for arbeidsmarkedet i Storbritannia, før vi får fasiten for den britiske inflasjonen på onsdag, og detaljhandelen på fredag. Storbritannia har kommet vesentlig lengre i vaksinasjonen enn store deler av Europa, og er en av landene i Europa der vi vil kunne se effektene av oppdemmet etterspørsel først. F.eks. så kan Britene nå reise på utenlandsferie til 12 land uten å måtte gå i karantene. Mens «Syden» gjør seg klar for å motta britiske turister igjen, synes jeg det er interessant at flyreisene ut nå øker i pris, mens hotellene fremdeles må ty til lokkepriser. Ellers på kalenderen denne uken blir flash PMI globalt for mai måned på fredag. Vi får også referatet fra rentemøtet i Fed på onsdag.
Mens det amerikanske aksjemarkedet fredag fikk støtte av stigende råvarepriser og detaljhandelstall som dempet inflasjonsbekymringene vi så tidligere i uken trakk indeksene i går ned igjen på blandede selskapsnyheter og nye forbeholdene signaler fra Fed-representanter. Dow endte ned 0.2 %, S&P500 var ned 0.3 % og Nasdaq sluttet ned 0.4 %. Volumet på de tre hovedindeksene kom inn på 75-87% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. I rentemarkedet ligger avkastningen på tiårige amerikanske statsobligasjoner i morgentimene i dag på 1.65 %, hvilket er opp 1 basispunkt fra nivået ved stengetid i det norske markedet på fredag. VIX-indeksen er i samme periode ned med 1.3 % og stengte i går på 19.7 punkter.
Stemningen ser ut til å ha snudd i litt mer positiv retning i Asia nå i morgentimene og Nikkei er kort før stengetid i dag opp med 2.3 %. De viktigste kinesiske indeksene er samtidig opp inntil 1.2 %. På Taiwan er hovedindeksen opp like under 5 % ettersom optimisme for teknologisektoren i øyeblikket mer enn kompenserer for fortsatte pandemibekymringer. I Japan har tall for ordreinngang og industriaktivitet i henholdsvis april og mars også bidratt til en positiv start på uken. Når det gjelder nøkkeltall får vi i dag de foreløpige indikasjonene på BNP-veksten for Eurosonen gjennom Q1, mens vi fra USA etter hvert får oppdaterte tall for temperaturen i det som skal være det mest aktive boligbyggingsmarkedet siden 2006. På råvaresiden får spesielt kobberprisene i dag oppmerksomhet. Chile er en av få betydelig produsentland, den globale etterspørselen er ventet å stige i årene fremover og utsiktene til en ny grunnlov har i hvert fall på helt kort sikt gitt noe usikkerhet rundt landets fremtidige kostnadsnivå og eksportkapasitet.
I likhet med for den asiatiske teknologisektoren ser pandemibekymringene også i oljemarkedet i øyeblikket ut til å vike plass for mer positive forventninger til den globale veksten og dermed etterspørselen. Brent-prisen ligger før åpning i Europa på USD 69.73 pr. fat. Det er opp USD 1.39 pr. fat i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet før langhelgen. WTI-prisen var i USA i går opp med USD 0.92 pr. fat og ligger i morgentimene i dag på USD 66.51 pr. fat. Det innebærer en oppgang på USD 1.50 pr. fat i forhold til prisen ved stengetid i det norske markedet på fredag.
BW LPG har lagt fram Q1-tall før åpning i dag. Både omsetningen, EBITDA og utbytte for kvartalet ser ut til å ligge over forventningene i markedet. Justert EBITDA for perioden endte på USD 111.3 mill., hvilket er henholdsvis 19 % over konsensus og 23 % over vårt estimat på USD 90.2 mill. Selskapet har åpenbart oppnådd bedre rater på den delen av flåten som har gått i spotmarkedet enn ventet og dette løfter også gjennomsnittlige rater for hele flåten samlet sett. Et foreslått kvartalsutbytte på USD 0.18 pr. aksje innebærer at utbetalingen ligger rundt 5 % over forventningene, men likevel under selskapets egne langsiktige målsetting om en utbetalingsandel på 50 %. Selv med en litt dempet guiding for Q2 venter vi en positiv reaksjon på rapporten ved åpning i dag. Vi har før eventuelle justeringer en kjøpsanbefaling med et kursmål på NOK 80 pr. aksje. Kursen stengte fredag på NOK 64.60 pr. aksje.