Dagens morgenrapport:
Trump planlegger å innføre de varslede tollsatsene mot Mexico og Canada den 1. februar.
Donald Trump innførte ikke 25 prosents tollsatser mot Mexico og Canada på selve innsettingsdagen, slik han truet med i et innlegg på Truth Social i november i fjor. Da dette ble lekket i en artikkel i Wall Street Journal i går ettermiddag, ga det tydelige markedsutslag i form en svakere dollar. Amerikanske markeder for øvrig var stengt på grunn av Martin Luther King-dagen.
Det er imidlertid ingenting som tyder på at presidenten har fått kalde tollføtter. «I stedet for å skatte våre innbyggere for å berike andre land, skal vi skattlegge og hente inn tollinntekter fra andre land for å berike våre innbyggere», sa han i sin innsettelsestale, der han også sa at han vil opprette et eget organ for innsamling av tollinntekter.
I en intervjusesjon med journalister i natt norsk tid sa Trump at han planlegger å innføre de varslede tollsatsene mot Mexico og Canada den 1. februar, som svar på landenes manglende grensekontroll. Han varslet også tollsatser på opptil 100 prosent (!) på kinesisk import, med mindre enn amerikansk kjøper får overta kinesiske eieres andel i TikTok innen 75 dager. Trump gjentok sitt krav til EU om straffetoll om unionen ikke retter opp i det store handelsoverskuddet med USA ved store kjøp av amerikansk olje og gass. Planen om en universell tollsats (10-20 prosent) på all import, som også har vært en viktig del av hans valgkamp, lever fortsatt, men her uttalte presidenten i går at «vi ikke er klare for det ennå».
Trump skrev i går under på en rekke presidentordre som iverksetter offentlige granskinger av urettmessighet i USAs handelsforhold, inkludert Kinas etterlevelse av handelsavtalen som ble signert i hans forrige presidentperiode. Dette er et nødvendig første skritt i den formelle tollinnføringsprosessen, med mindre man tar i bruk «emergency orders». Granskingene skal være fullført innen 1. april.
Vi tror Trump genuint mener at økte tollsatser er riktig medisin for å beskytte amerikansk økonomi. Derfor venter vi en markant økning i tiden framover, som vil bidra til økt inflasjon. Det er, sammen med solid økonomiske vekst, årsaken til at vi nylig gikk bort fra forventningen om flere rentekutt fra Federal Reserve i overskuelig framtid.
Innvandringspolitikken fikk, som ventet, stor plass i Trumps innsettelsestale. Han sender soldater til den sørlige grensen, der han har erklært nasjonal krisetilstand. Han har ellers signert presidentordre skal trekke USA ut av både Parisavtalen (klima) og WHO (Verdens helseorganisasjon).
Renten på amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid falt markert da markedet åpnet opp etter den nasjonale fridagen i dag. Tiåringen noteres i morgentimene til 4,54 prosent, omtrent ni basispunkter lavere enn ved stengetid fredag, og europeiske renter vil trolig trekkes med i strømmen når markedene åpner i dag. EURUSD noteres til 1,0384, 0,8 prosent høyere enn mandag morgen. Én dollar koster tirsdag morgen 11,34 kroner, seks øre mindre enn i går morges. EURNOK noteres på 11,78, en oppgang på tre øre.
Med en tynn nøkkeltallskalender vil markedenes søkelys forbli på Donald Trump i dag. Britiske arbeidsmarkedstall publiseres klokka 8. Konsensus anslår et kraftig hopp i lønnsveksten i november, som kan så tvil om videre rentekutt i Storbritannia. Vi tror derimot at lønnsveksten kan avta litt, til fortsatt høye 5,0 prosent år/år.