Dagens morgenrapport:
Dag to med «The Donald» var en liten kalddusj for Kina.
Dag to med ‘the Donald’ var en liten kalddusj for Kina, etter først å ha inspirert litt optimisme omkring presidentens evne og vilje til å forhandle med Kina. Mens Trump på dag én varslet at han ville innføre 25 prosents tollsatser mot Mexico og Canada innen 1. februar, ble de 10 prosents tollsatsene mot Kina ikke eksplisitt nevnt. I går kom harde signaler: 10 prosent toll på kinesiske varer er fortsatt aktuelt hvis Kina ikke stopper eksporten av kjemikalier brukt i fentanylproduksjon i USA. I tillegg skal en rapport om handelsunderskudd og Kinas etterlevelse av fase 1-avtalen ferdigstilles innen 1. april, for å sette kursen for videre handelspolitikk. De øvrige 60 prosentene i toll på Kina, lovet under valgkampen, henger fortsatt i luften. Børsene i Kina faller tydelig i morgentimene.
Fristen 1. april markerer også en deadline for TikTok. TikTok ble midlertidig benådet av Trump mot at USA fikk kjøpe en andel av det (merk til halv pris, fordi uten benådelsen var jo TikTok egentlig verdiløst). Dette kan ses på som et annet eksempel på at forretningsmannen som kun var ute etter en «god deal» var i gang med å stable dekket sitt med gode forhandlingskort. Trusselen om 100 prosent toll brukes som et forhandlingskort for å tvinge Kina til å akseptere et salg. For at slike kort skal ha effekt, må de også settes ut i live. Det virker som Trump har gitt teamet sitt fram til 1. april for å bli enige om akkurat hvordan de skal gjøre dette.
Trump sparker i gang et investeringsløft innen kunstig intelligens (KI). OpenAI, Softbank og Oracle skal bygge KI-infrastruktur til 500 milliarder dollar i USA, og skape 100 000 jobber. Samtidig viser Kina styrke: DeepSeek har nå lansert en KI-modell på nivå med OpenAI. Dette er verdt å merke seg, gitt alle eksportrestriksjonene på de meste avanserte halvlederbrikkene som Biden innførte de siste årene. Formålet var å strupe Kinas evne til å konkurrere innen KI. Til en brøkdel av kostnadene, uten en gang å ta i bruk de beste ‘chipsene’, leverer DeepSeek faktisk på linje med ChatGPT sin mest avanserte modell o1. Signalet er at innovasjonen i Kina ikke har latt seg stanse.
Europa ble heller ikke spart av Trump, som omtaler EU som «very, very bad to us». Proteksjonismen blåser også i Europas retning. Særlig tyskerne blir skviset fra flere fronter, og ZEW-indeksen falt mer enn ventet. Forventningene blant investorer og analytikere til fremtiden falt ytterligere i januar. Med høye energipriser og et stadig mer konkurransedyktig Kina på hælene, er dette å forstå. Mer overraskende var von der Leyens tale i Davos. Hun fremhevde (som ventet) EUs standhaftighet i klimakampen, og overrasket meg da hun åpnet for økt handel og investeringer med Kina.
Pilene peker mot at BNP-vekstmålet for året i Kina bli satt på 5 % nok en gang. De 31 provinsene i Kina har nå alle annonsert sine lokale BNP vekstmål, med vektet snitt på 5.3 % (5.4 % i 2024). Dette er nokså aggressive mål, tatt i betraktning videre fall i boligaktiviteten og betydelig motvind for den kinesiske utenrikshandelen. Dette kan tyde på at Kina vil måtte skru på noen flere stimulanser i tiden fremover.
Renten på amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid steg gjennom gårsdagen. Tiåringen noteres i morgentimene til 4.58 prosent, omtrent fem basispunkter lavere enn i går, mens dollaren svingte mye og endte nære uendret fra i går morges. Børsene i USA steg, med S&P 500 opp 0.9 prosent. EURUSD noteres til 1.0403 og en dollar koster onsdag morgen 11.33 kroner – omtrent uendret fra i går morges. EURNOK noteres på 11,79. Oljeprisen har falt med 3 dollar fatet hittil i uka, og fallet i går bidro til en rød dag på Oslo Børs.