Investortempen:

Tror på aksjeoppgang ett år fram

– 8 av 10 kunder tror på oppgang eller flat utvikling for globale aksjer, men geopolitisk risiko bekymrer, sier Bård Kittelsrud.

OPTIMIST: – Vi ser at markedsoptimismen holder seg jevnt god, sier Bård Kittelsrud. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 25. okt 2024
Artikkelen er flere år gammel

DNB har spurt de mest aktive aksjehandelskundene om deres framtidstro brutt ned på geografi, sektorer, enkeltaksjer og hva de frykter mest. Se resultatene her

– Vi ser at markedsoptimismen holder seg jevnt god, omtrent halvparten tror på oppgang i både norske og globale aksjer, sier Bård Kittelsrud.

Kittelsrud leder aksjehandelsteamet til DNB. Andelen som tror på et flatt marked, har også vært rimelig stabil. Selv om tallene har økt og falt med noen prosentpoeng de siste månedene, så er det overordnet ganske jevnt i området med rundt 30 prosent. Globale aksjer har noe høyere positivitet og andel som tror på flatt marked enn norske aksjer.

Geopolitisk risiko suser opp til rekordnivåer

DNB startet undersøkelsene i september 2022, den gangen var 46 prosent av kundene bekymret for inflasjon. Inflasjonsrisikoen nevnes nå bare av 5 prosent av kundene.

– Ved siste måling var det hele 54 prosent av kundene som oppga geopolitiske forhold som største usikkerhetsmoment, og det har vært en skarpt stigende bekymring fra kundene de siste månedene, sier Kittelsrud.

Vi la til geopolitiske forhold i august i år, fordi vi så at «andre forhold» steg bratt i perioden mellom februar og april.

– Det er ikke noen tvil om at det er et komplisert geopolitisk bakteppe, med krig i Europa og Midtøsten med alle de farene det innebærer, sier Kittelsrud.

I tillegg er det valg i USA, hvor det kan brygge opp til en ny handelskrig avhengig av hvem som inntar Det hvite hus, gitt at Trump har lovet høye tollsatser dersom han blir president igjen. Triangelet Taiwan, Kina og USA er også noe som ligger i bakgrunnen og murrer. 

Fortsatt energi på topp på bransjer kundene har tro på

– Selv om flest trekker fram energi som den sektoren flest har troen på, så har andelen som velger denne falt fra 77 prosent høsten 2022 til 41 prosent nå i oktober, sier Kittelsrud.

Shipping er fortsatt på andreplass med 33 prosent, men tilsvarende energisektoren, har andelen som svarte positivt på sektoren falt fra toppnivåene i februar i år. På motsatt side har sjømat kommet tilbake noe etter at mange mistet tiltroen i vår- og sommermånedene i år. IT og telekom er på tredjeplass igjen etter at positiviteten tok seg opp fra dippen i august. 

Minst tro på forbruksvarer og detaljhandel

– Det er fortsatt tungt sentiment i både forbruksvarer og detaljhandel, og eiendom, men andelen som svarer at de har minst tro på disse to sektorene har vært fallende siden oktober i fjor, sier Kittelsrud.

Helsesektoren og sjømat kommer inn på delt tredjeplass med 16 prosent. 

Kundene blir spurt hvilke sektorer de har minst troen på. De siste månedene har det vært en økende tendens til at de svarer helse- og energisektorene, der energi har doblet seg fra 6 til 12 prosent av dem som svarte. 

Topp ti selskaper nevnt

Aksjehandelskundene blir spurt hvilke aksjer de har mest troen på de neste tolv månedene. Vi har telt opp selskapene som blir nevnt oftest.

Kongsberg Gruppen

Vår Energi

Frontline

Yara

DOF

Aker BP

DNB

Storebrand

Orkla

Rec Silicon

Kilde: Investortempen. Se sammendrag av survey her. Undersøkelsen ble første gang sendt til kundene 14.10.24.

Merk: Å kjøpe og selge aksjer innebærer høy risiko fordi verdien i verdipapirer vil svinge med tilbud og etterspørsel. Historisk avkastning i aksjemarkedet er aldri noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, aksjeselskapets utvikling, din egen dyktighet, kostnader for kjøp og salg, samt skattemessige forhold.

Innholdet i denne artikkelen er ment verken som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon.