Vekstmarkedene:
– Den plutselige gjenåpningen av Kina gjør at vi tror Kinas BNP-vekst vil doble seg i 2023 i forhold til 2022, sier Sean Darby.
På et seminar rettet mot institusjonskundene til DNB Asset Management snakket aksjestrategen Sean Darby fra finansselskapet Jefferies om utsiktene for vekstmarkedene.
– USA strammer inn finanspolitikken raskere enn noen gang før, også kommer Kina, uten noen form for annonsering og avvikler null-covid-politikken, sier Darby.
– Vi forventer at gjenåpningen av Kina vil doble deres BNP-vekst til seks prosent i 2023, sier Darby videre.
– Hvis vi ser på en lang rekke av vekstmarkedslandene, så har de faktisk ikke hatt det samme inflasjonstrykket som vi har sett i Vesten, sier Darby.
Han nevner at det er fordi arbeidsmarkedene har ikke vært like stramt i vekstmarkedene som vi har vært vitne til ellers. Mange av vekstmarkedene, Kina inklusiv, har overskudd på handelsbalansen og har bygget seg opp store valutareserver. Den kinesiske konsumenten har også hatt et svært stort spareoverskudd etter å ha vært i korona-nedstengning i tre år.
– Jeg mener vi vil se at dollaren svekker seg etter hvert som USA når rentetoppen og Kina åpner opp, noe som bidrar til en positiv spiral for vekstmarkedene, sier Darby.
Han peker også på at dollaren er rekordsterk for øyeblikket.
– Det er interessant å se at britene tror de er rike, men er egentlig fattigere enn de tror, og vekstmarkedslandene tror de er fattige, men er egentlig rikere enn de tror, sier Darby.
– Tidligere var handelen mellom vekstmarkedene og Vesten svært viktig for førstnevnte, starter Darby.
Dette er forhold som har vært, og som er, i endring.
– Nå er den raskeste veksten i handelen mellom ulike vekstmarkedsland, sier Darby.
Han peker på at vekstmarkedene også inneholder både råvareeksportører og -importører, og at denne intra-vekstmarkedshandelen bidrar til det han kaller andrerunde forsvar.
– Arbeidere fra råvareimportører jobber i råvareeksporterende land, sier Darby.
Det har vært mye skriverier om det betente forholdet mellom Kina og Taiwan, og det toppet seg når den amerikanske politikeren, og tidligere speaker for representeres hus, Nancy Pelosi besøkte Taiwan.
– Realiteten er at Kina og Taiwan er økonomisk tett knyttet opp mot hverandre. Taiwan har investert så mye i Kina at det er tilnærmet umulig for dem å ta en «Brexit», avslutter Darby.
Merk: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om fondene det refereres til, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning i fond aldri er noen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan også bli negativ som følge av kurstap.