Pensjon:

Trippel pensjonssmell

– Det er dessverre bare én av tre problemer du enkelt kan løse, sier Stian Revheim.

TRIPPEL: – Vi ser en tendens til at lavtlønte har en ugunstig kombinasjon lav lønn, lavere innskuddssats og lavere aksjeandel, sier Stian Revheim. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 15. apr 2024
Artikkelen er flere år gammel

– Vi ser en tendens til at lavtlønte har en ugunstig kombinasjon lav lønn, lavere innskuddssats og lavere aksjeandel, sier Stian Revheim, om det han kaller den triple pensjonssmellen. 

Det norske pensjonssystemet er delt inn i tre hoveddeler, folketrygden, en arbeidsgiverordning og egen sparing. Folketrygden er lik for alle, mens pensjonsordningen gjennom arbeidsgiver er forskjellig avhengig av hvor du jobber.

– De fleste som jobber i private bedrifter har i dag en innskuddsordning gjennom arbeidsgiver med en tilhørende pensjonskonto, sier Stian Revheim. 

30.000 kroner ekstra i året

Revheim er pensjonsekspert i DNB. Innskuddsordningen har noen rammer, men det er opptil din arbeidsgiver og de avtalene som gjelder mellom arbeidsgiver og arbeidstakere. Lovens minimum er at minst to prosent av lønnen (opptil 12 G), men de med den beste innskuddsordningen kan få sju prosent av lønnen, satt inn på pensjonskontoen årlig. Har du lønn over 7,1 G kan du også få en tilleggsparing, siden folketrygden stopper opptjeningen for lønn over dette.

– De som har den beste innskuddssatsen får 30.000 kroner mer i innskudd årlig enn de som har lovens minimum, selv om de har samme snittlønnen på 608.000 kroner i året, sier Revheim. 

Forskjellen er helt enorm

– Forskjellen i avkastningsmuligheter er helt enorm over så lange tidsperioder som vi snakker om her, sier Revheim.

Han forter seg å forklare at aksjeavkastningen er høyere, og renteavkastningen lavere enn det som legges til grunn i avkastningsforutsetningene framover. Aksjer forventes 6 prosent, mens rentemarkedet fra 2,75 prosent per år, gitt ved Finans Norges bransjeavtale.

– Ingen vet derimot hva avkastningen i framtiden ender på, men historikken tilsier at det normalt sett er høyere avkastning i aksjer enn i renter, sier Revheim.

Du kan justere nedtrappingen selv

Både aksjeandel og når nedtrappingen av aksjer starter, kan du justere og velge ganske fritt basert på dine preferanser. Du kan også slå av nedtrappingen.

– Logg deg inn i Spare-appen, finn pensjonskontoen din og sjekk hvordan pengene dine er plassert! Ofrer du noen minutter av tiden din i dag, kan du ha gjort mye for økonomien din i framtiden, sier Revheim. 
 
Han forteller at dersom du ikke har pensjonskontoen din i Spare-appen kan du enkelt flytte den til DNB, og i flytteprosessen setter du opp ditt investeringsvalg.

– Ulik alder og ulik inngang i pensjonsordningen kan nok forklare litt av forskjellene, men aksjeandel og nedtrapping av aksjer er noe du enkelt kan justere selv!

Innholdet i artikkelen er å anse som markedsføringsføringsmateriale fra DNB og skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som investeringsrådgivning tilpasset den enkelte investors situasjon. DNB påtar seg ikke noe ansvar som følge av at innholdet i artikkelen legges til grunn for eventuelle investeringsbeslutninger. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.