Investortempen:
– Selv om flertallet fortsatt tror på oppgang i globale aksjer, har andelen som tror på nedgang doblet seg, sier Camilla Vik.
Antallet aksjeinvestorer som tror på en nedgang i det globale aksjemarkedet de neste 12 månedene har doblet seg på siden januar-undersøkelsen. DNB gjennomfører jevnlig en spørreundersøkelse blant våre mest aktive aksjehandelskunder for å få et stemningsbilde.
– Markedsuro kan skape gode kjøpsmuligheter framover, sier DNBs investeringsøkonom Camilla Vik.
Omtrent 23 prosent av de som svarer, sier de ønsker å investere mer i enkeltaksjer, det høyeste antallet siden målingen startet i september 2022.
– Når aksjemarkedet går ned, kan det ofte skape gode kjøpsmuligheter. Frykten for global handelskrig har utløst aksjehandelsrekorder i april, med nettokjøp i våre handelsplattformer flere hundre millioner over tidligere rekorder. Denne undersøkelsen viser at trenden kan fortsette gjennom 2025, forteller investeringsøkonomen.
Lytt til episoden "Handelskrig - hva gjør Kina nå?" på Spotify, Apple Podcast eller Acast.
Til tross for gode muligheter innen enkeltaksjer, svarer et økende antall av DNBs mest aktive aksjehandelskunder at de vil investere mindre i aksjefond framover.
– Usikkerheten blant aksjehandelskundene har økt. Langt flere var ivrige etter å investere i fond ved starten av året enn de er nå. Undersøkelsen vår viser også at det er prosentvis flere kvinner som tror på nedgang, sier Vik.
Vi ser også større bevegelser enn på lenge i fondhandelstallene. Mange av kundene som selger opplever sin første skikkelige nedtur.
– Det er tydelige skift i handelsmønstre blant fondskundene våre, der de selger globale aksjefond og kjøper Europa-fond, sier Vik.
Denne gangen er det blant annet globale indeksfond som har fått gjennomgå og dette har over lang tid vært blant fondene med størst nettotegning.
Blant bransjene investorene har mest tro på det neste året, ligger energi på topp, etterfulgt av finans og industri. Shipping, som tidligere har hatt lysende utsikter, har falt drastisk på de siste målingene – sammen med sjømat.
– Selv om energisektoren fortsatt er på topp, er investorenes syn på bransjen nå mer på linje med andre sektorer historisk sett. Energiselskaper utgjør en betydelig del av Oslo Børs, og mange investorer har eksponering mot denne sektoren. Den fallende troen på energi kan forklares med økt geopolitisk spenning og usikkerhet, forteller Vik og fortsetter:
– Nedgangen i shipping og sjømat ser vi i sammenheng med geopolitisk uro og frykten for global handelskrig, som har en direkte påvirkning på disse bransjene.
Shipping er blodet i en globalisert verdenshandel, men blir også preget av boom-bust sykluser der god etterspørsel gjør at flere skip bygges. Så blir markedet mettet, deretter kanskje en nedtur i verdensøkonomien, noe som gjør at flere skip skrapes.
Vi la til spørsmål om «Geopolitiske forhold» i juni 2024 etter at vi observerte et stort hopp i besvarelser «Andre forhold» tidlig i 2024, samtidig som konflikten i Midtøsten fikk daglige toppsaker i de fleste medier.
– Vi vet ikke hva aksjehandelskundene legger i «geopolitiske forhold», men det er nok ikke unaturlig å vise til at Trump preger hovedoppslagene i mediene hver dag nå, avslutter Vik.
Innholdet i artikkelen er å anse som markedsføringsføringsmateriale fra DNB og skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som investeringsrådgivning tilpasset den enkelte investors situasjon. DNB påtar seg ikke noe ansvar som følge av at innholdet i artikkelen legges til grunn for eventuelle investeringsbeslutninger. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.