DNB Markets morgenrapport 21. september:

Tre viktige rentemøter på kalenderen

Vi venter en oppgang i Norges Bank styringsrente til 4,25 prosent.

IDA WOLDEN BACHE: Alles øyne er rettet mot sjefen i Norges Bank klokken 10:00. Foto: NTB
Lesetid 6 min lesetid
Publisert 21. sep 2023
Artikkelen er flere år gammel

I dag er det tre viktige rentemøter på kalenderen. Først ut er Riksbanken. Vi venter en oppgang i styringsrenten fra 3,75 prosent til 4,00 prosent, i tråd med konsensusforventningene. På sitt forrige møte, i juni, signaliserte Riksbanken at renten trolig ville bli satt opp minst en gang til i løpet av året. Nøkkeltallene siden juni støtter det, og kan trekke i retning av at det kan komme ytterligere en renteøkning i høst, opp til 4,25 prosent. Samtidig er ikke forskjellen mellom Riksbankens anslag og den faktiske utviklingen så stor at vi tror Riksbanken vil heve videre. Vi tror Riksbanken vil nøye seg med å signaliserer at det er en viss oppsiderisiko for renten, men at det må komme nye data som gir grunnlag for ytterligere hevning.

En halv time etter Riksbankens annonsering vil Norges Bank legge fram sin rentebeslutning. Vi venter en oppgang i styringsrenten til 4,25 prosent, på linje med de fleste andre anslagsstillere, markedsprisingen og Norges Banks veiledning fra augustmøtet. Siden juni har økonomien utviklet seg om lag som ventet, men samlet inflasjon har falt raskere enn sentralbanken antok. Oljeprisen steget markert, noe som ofte fører til økt aktivitet i fastlandsøkonomien og bidrar til å løfte sentralbankens renteutsikter. Vi anslår at renten i den nye banen vil ligge på 4,25 prosent de neste kvartalene før den gradvis avtar mot slutten av neste år. Det gir en rentebane der renten holder seg høyere litt lengre enn i banen fra juni. Et alternativ, som vi altså tror litt mindre på, er at rentetoppen vil ligge noe høyere enn 4,25 prosent og dermed signalisere enn viss sannsynlighet for ytterligere en renteøkning.

Den engelske sentralbanken legger fram sin rentebeslutning kl. 13, som kan bli mer spennende enn vi hadde ventet. Det har vært brede forventninger om en renteøkning, opp til 5,50 prosent. Etter gårsdagens overraskende fall i inflasjonen har imidlertid markedsprisingen justert seg tydelig. Nå priser markedene inn rundt 50 prosent sjanse for en renteøkning på dagens møte og knapt en full heving i løpet av året.

Fed holdt renten uendret på gårsdagens møte, godt i tråd med forventningene. Det var fortsatt et flertall blant Fed-medlemmene for å heve renten en gang til i løpet av året; 12 for hevning, 7 for uendret rente (mot 12–6 på junimøtet). På pressekonferansen fikk vi inntrykk av at Powell mente at en hevning til ikke er veldig sannsynlig. Han trakk fram den positive utviklingen i inflasjonen de siste tre månedene, en mer avdempet sysselsettingsvekst og at flere forhold kan dempe aktiviteten i økonomien fremover. Rentekomiteen ville trenge tydelig sterkere tall for økonomien for å ville heve renten ytterligere. Vi venter noe svakere tall fremover og tror derfor at Fed har nådd rentetoppen. Fed-medlemmene indikerte kun to rentekutt neste år, men fem kutt til i 2025. Det var større spredning i medlemmenes renteanslag nå enn sist. For 2026 ventes veksten i økonomien å være i tråd med normalvekst og inflasjonen anslås til 2 prosent. Likevel er renten anslått til 2,9 prosent ved utgangen av året, over det anslåtte normalnivået. Sju av medlemmene mente nå at normalrenten er høyere enn 2,5 prosent, mot tre sist. Det er en indikasjon på at Fed er i ferd med å heve anslaget for den nøytrale renten.

Markedene tolket nok Fed som mer aggressiv. S&P 500 falt tydelig etter annonseringen, og endte dagen ned med 0,9 prosent. I Europa, som stengte før Fed la fram sin beslutning, var det en bred oppgang i aksjeindeksene. 10-års amerikanske statsrenter steg med mer enn 10 basispunkter etter rentebeskjeden. Dollaren har styrket seg med 0,4 prosent mot euro over det siste døgnet. Norske kroner har svekket seg med 0,2 prosent mot dollar og styrket seg tilsvarende mot euro.

Aksjemarkedet i dag ved Ole-Andreas Krohn

Etter en avventende start og så i første omgang mer volatil respons på de oppdaterte signalene fra Fed konkluderte investorene i det amerikanske aksjemarkedet i går med at utsiktene til at rentene vil bli holdt høyere over en lengre periode enn opprinnelig ventet vil være negativt. S & P500 hadde ved stengetid falt tilbake med 0.9%, Nasdaq var ned med 1.5% og Dow sluttet ned 0.2%. VIX-indeksen steg med 7.3% til 15.1 punkter og volumet aksjer omsatt på de tre hovedindeksene kom inn på 84-86% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. Nedgangen ser ut til å fortsette i Asia i morgentimene med futures på S & P500 i øyeblikket ned ytterligere 0.3% og renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner videre opp på 4.43%. Det innebærer at renten er opp 10 basispunkter i forhold til ved stengetid i det norske markedet i går.

Den negative stemningen har forplantet seg videre til Asia i morgentimene og på tross av at Yenkursen har svekket seg noe mot USD ser vi at Nikkei-indeksen i Japan kort før stengetid faller med 1.2%. De viktigste kinesiske indeksene er samtidig ned med inntil 1.4%. Runden med rentemøter svinger i dag over til Europa. I tillegg til at Norges Bank i dag er ventet å komme med en renteøkning vil også sentralbankene i SverigeSveits og UK i løpet av dagen komme med sine respektive rentebeslutninger. I utgangspunktet er alle disse fire sentralbankene ventet å sette opp rentene med 25 basispunkter, men usikkerheten ser ut til å være størst når det gjelder hvilken beslutning BOE velger å falle ned på. Styringsrenten i UK ligger allerede før møtet på 5.25%. Senere i ettermiddag får vi i tillegg en første måling av forbrukertilliten i Eurosonen for september samt en ny oppdatering av de ukentlige amerikanske arbeidsmarkedstalleneFedEx la fram kvartalstall etter stengetid i USA i går og i første omgang fikk rapporten en positiv mottakelse. Aksjen ble i handel etter børs handlet opp med rundt 6%. 

Mens de amerikanske renteutsiktene trekker i negativ retning bidrar samtidig en ytterligere bekreftelse på at råoljebeholdningene i USA ble redusert forrige uke til å dempe et fall i oljepriseneBrent-prisen har siden i går ettermiddag kommet ned med USD 1.41 pr. fat og ligger i morgentimene på USD 92.80 pr. fat. WTI-prisen har siden stengetid i Oslo i går reversert ned med USD 2.32 pr. fat og ligger før åpning i Europa på USD 88.94 pr. fat.

Etter at Vår Energi tidligere denne uken har meldt om at selskapet i hovedsak for 2024 ser et økt investeringsbehov i forbindelse med Balder X og Johan Castberg har vi justert ned estimatet for netto underliggende verdi på disse prosjektene. Oppkjøpet av eierandelene til Neptun Energy på norsk sokkel trekker imidlertid i enda større grad i motsatt retning. Transaksjonen løfter reservene og vil på våre estimater kunne øke produksjonen i 2025 fra rundt 340k fat pr. dag til rundt 400k fat pr. dag. Dette er igjen estimert å kunne gi selskapet en økning i fri kontantstrøm på USD 300 mill. pr. år. Vår Energi stengte i går på NOK 32.35 pr. aksje og vi gjentar en kjøpsanbefaling med et kursmål løftet fra NOK 35 til NOK 37 pr. aksje.

Gårsdagens kapitalmarkedsdag i Nykode Therapeutics ga et nytt innblikk potensialet for selskapets plattform for kreftbehandling. Både fremdriften når det gjelder selskapets egne studier knyttet til livmorhalskreft og på øvrige studier som gjøres i samarbeid med partnere ser ut til å være i tråd med målsettingen. Samtidig legger også foreløpige resultater fra prekliniske studier innenfor nye områder grunnlag for samarbeidsinteresse fra potensielle nye partnere. Nykode stengte i går på NOK 28.96 pr. aksje og vi har her en kjøpsanbefaling med et kursmål på NOK 102 pr. aksje.

Rapporten baserer seg på kilder som vurderes som pålitelige, men DNB Markets garanterer ikke at informasjonen er presis eller fullstendig. Uttalelser i rapporten reflekterer DNB Markets’ oppfatning på det tidspunkt rapporten ble utarbeidet, og DNB Markets forbeholder seg retten til å endre oppfatning uten varsel. Rapporten skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som en personlig anbefaling om investeringsstrategi. DNB Markets påtar seg ikke noe ansvar, verken for direkte eller indirekte tap, som følge av at rapporten legges til grunn for investeringsbeslutninger. For informasjon om publiserte investeringsanbefalinger og potensielle interessekonflikter i henhold til Market Abuse Regulation (MAR), vennligst se dnb.no/disclaimer/MAR. For komplett disclaimer knyttet til denne nyhetssaken se «rapporter og analyser på DNB Nyheter» på dnb.no/disclaimer.