Dagens morgenrapport:

Tre rentemøter, ett rentekutt

Tre viktige rentemøter fra Fed, Norges Bank og Bank of England denne uken. En vil kutte, de andre vil la den stå uendret.

SPÅR UENDRET RENTE: Norges Bank har pressekonferanse på kl. 10:00 torsdag morgen, etterfulgt av Wolden Baches pressekonferanse. Foto: NTB
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 16. sep 2024
Artikkelen er flere år gammel

Denne uken vil preges av tre viktige rentemøter. Fed slipper sin beslutning kl. 20 onsdag kveld, etterfulgt av Powells pressekonferanse en halvtime senere. Norges Bank følger på kl. 10:00 torsdag morgen, etterfulgt av Wolden Baches pressekonferanse en halvtime senere. Bank of England med sentralbanksjef Bailey i spissen avslutter trippelen kl. 13:00 på torsdag ettermiddag. Mens marked og analytikere er sikre på rentekutt fra Fed, er de like sikre på uendret rente fra Norges Bank og Bank of England. Vårt syn på de tre rentemøtene kan du lese mer om her, og her og her

Fortsatt usikkerhet rundt størrelsen på amerikansk rentekutt. Markedet tar fortsatt høyde for at Fed kan komme til å kline til med 50bp., mens konsensus blant analytikerne er at nedgangen blir 25bp. Vi synes det er flere gode argumenter for et moderat kutt. For det første er den ingen klare tegn på oppbremsing av økonomien ennå. Økt ledighet skyldes i hovedsak at flere ønsker jobb, ikke at flere sies opp. Dessuten vil et stort kutt kunne signalisere at Fed er bakpå og dermed skape markedsuro. Det kan også bli tolket som at Fed forsøker å hjelpe demokratene knappe to måneder før valget. 

Markedet tar høyde for at det kan bli stort kutt. Det prises nå inn en sannsynlighet på rundt 40 prosent for 50 rentepunkter på onsdag. De litt høye inflasjonstallene for august sist onsdag senket denne sannsynligheten, men så kom den opp igjen. En mulig grunn en to artikler i hhv. Financial Times og WSJ som begge diskuterte hvor stort kuttet burde være. Det kan også være at markedet har tatt mer innover seg Wallers tale fra fredag 6. september, der han sa at han er i favør av å «frontloade» rentekutt, på samme måte som han i 2022 var i favør av å «frontloade» renteoppgangen.    
Når det gjelder Norges Bank knyttes spenningen til rentebanen. Vårt syn er at den vil bli senket slik at den indikerer rundt 50 prosent sannsynlighet for kutt i desember. Faktorene som trekker ned er lavere renter ute, raskere nedgang i inflasjonen enn det Norges Bank så for seg, og et klart fall i oljeprisen. I motsatt retning trekker kronesvekkelsen, som kan føre til høyere inflasjon lenger fram i tid. Samlet sett tror vi altså at kronesvekkelsen ikke helt oppveier de andre faktorene. Men, selv om sjansen for kutt i desember økes, tror vi ikke det blir noe reduksjon før i mars neste år.        

På lørdag kom det et knippe kinesiske nøkkeltall. Detaljomsetning steg noe mindre enn ventet, og lå i august kun 2,1 prosent høyere enn i august i fjor. Salg av nye boliger demper fortsatt aktiviteten, og viser et fall på 25 prosent i august, omtrent det samme som i juli. Industriproduksjonen viste også noe mindre vekst enn ventet (4,5 prosent), mens oppgangen for investeringene (3,4 prosent) kun var marginalt under det som var anslått. Samlet sett bekrefter tallene at den kinesiske økonomien sliter. Den gjenstår å se om sentralbanken kutter renten for å forsøke å løfte aktiviteten. 

Aksjemarkedene fikk seg et solid løft på fredag. I USA steg S&P500 0,5 prosent, mens Nasdaq endte uken med en oppgang på 0,7 prosent. Uken endte dermed klart i pluss. I Europa steg Stoxx500 0,8 prosent. Råoljeprisen (Brent) steg til i overkant av 73 dollar fatet, før den falt litt tilbake igjen. Den handles nå rundt 71,6 dollar fatet. Kronen tenderte sterkere på fredag, og EURNOK har falt til rundt 11,78 – det laveste nivået siden 6. september. ECBs rentekutt på torsdag kan ha gitt litt medvind for kronen.