Aksjehandel
Dersom du følger våre sparerådgiveres tommelfingerregler vil du kunne spare lønnsomt i aksjemarkedet, uten stress.
Så lenge alt går opp føles det relativt godt å spare i aksjer, men nå merker vi på flere av våre kunder at de er nervøse, sier Behnaz Ganji. Hun jobber som finansrådgiver på DNBs spareteam.
- Nå har børsene falt med 20-30 prosent på relativt kort tid, og vi har gått inn i det ekspertene kaller et «bear market», innleder hun.
Det lønner seg å lytte til erfarne aksjefolk
Et nedgangsmarked kalles «bear market» på engelsk fordi en bjørn som kjent slår nedover. Motsatsen til et slikt marked kalles gjerne et «bull market» fordi oksen stanger oppover.
Nå har bjørnen slått nedover en stund, med noen få stang opp fra oksen innimellom, og spørsmålet mange nå stiller seg er om de orker å se på disse svingningene lenger.
- Vårt svar på det er at du bør lytte til erfarne aksjefolk, sier Behnaz.
Følg disse 4 tommelfingerreglene og spar i aksjer uten for mye nervøsitet:
Tommelfingerregel nummer én er å ikke spare i aksjer i det hele tatt om du ikke kan sitte med plasseringen din i minst fem år. Helst lenger. Sparing i aksjer handler om å ha en langsiktig plan og å holde seg til den. Du bør aldri investere penger i en langsiktig plasseringsform når det er snakk om penger du plutselig kan trenge.
Du må også regne med at bjørnen kommer innimellom. Markedet vil slå ned i perioder. Nettopp derfor er tiden din venn. Historien viser oss at det er de som har tid (og penger) til å vente på ny oppgang som sitter igjen som vinnere i aksjemarkedet.
I figuren under sannsynligheten for tap beregnet ut fra historiske data fra Oslo Børs. Tallene viser at du uansett når du starter sparingen, må du regne med at ett av tre investerte år blir dårlig. På 5 år er det kun 1 av 10 perioder på Oslo Børs med negativ avkastning.
Ser du på rullerende 7-års perioder forekommer ikke tap så langt, og på 9 og 10 år er det ekstremt usannsynlig å tape penger i aksjemarkedet (igjen basert på historiske tall).
Selv om bjørnen er hissig og slår en del ned nå, så minn deg selv på bjørnen før eller siden vil krype inn i hiet igjen. En strategi nå kan være å spille død, ikke gjøre noen ting som kan gå ut over deg selv, akkurat som hvis du hadde møtt en ekte bjørn. Husk at aksjemarkedet alltid har gått mest opp, over tid. Det er ingen grunn til å tro at det blir annerledes denne gang.
Tross midlertidige nedturer på grunn av alt fra internettbobler, terror, krig, oljepriskrasj og finanskriser, så har børsen alltid steget til nye høyder. Det som føles som en katastrofe i dag vil bli en liten dump på grafen opp et par år fram. Du vil med andre ord kunne tjene godt på å holde frykten din i sjakk.
Igjen: God avkastning i aksjemarkedet handler om å ha tid og tålmodighet.
Profesjonelle forvaltere har en fast strategi for hvordan de investerer. En typisk strategi er å velge på forhånd hvor mye risiko du vil ta. Hvor stor risiko du vil ta bestemmer hvor mye penger du vil plassere i aksjemarkedet og hvor mye du vil ha i rentemarkedet. Så er målet å balansere risikoen uavhengig av markedets svingninger.
La oss si du ønsker å ta middels risiko: Da kan du velge å ha halvparten av sparepengene i aksjefond, og halvparten i renter. Regelen er da at om aksjemarkedet går veldig bra er periode, og verdien plutselig utgjør mye mer halve beløpet, så må du selge fondsandeler og putte mer inn på f.eks. bankkonto, for igjen å ha 50/50. Faller aksjefondene mye i verdi, som nå, må du derimot kjøpe flere andeler for å opprettholde en 50/50 fordeling. På denne måten vil du «tvinge deg selv» til å kjøpe når det er billig og selge når andre vil betale mye.
Rebalanserer du på denne måten vil du oppnå en bedre gjennomsnittsavkastning.
Penger er som møkk, de må spres for at det skal gro! Dette sa filosofen Francis Bacon for snart fire hundre år siden. Og det er fremdeles et godt råd til alle som er opptatt av smart sparing.
Å fordele investeringene sine mellom aksjer, renteplasseringer, kontanter og eiendom, vil gjøre deg mindre avhengig av utviklingen i ett marked. Hvor mye av pengene du setter i hva avhenger din egen appetitt for risiko og lyst på avkastning. Og hvor lang tid du har. Her er hver investors situasjon unik.
Å spre pengene stabiliserer verdiutviklingen og demper de største tapene, samtidig som du får flere avkastningsmuligheter. Dette kalles diversifisering på fagspråket, og det kan gi deg ro i sjelen når det stormer som verst.