Dagens morgenrapport:

Tre viktige rentemøter denne uken, vi tror to vil kutte

Det avholdes tre viktige rentemøter denne uken: I Riksbanken, US Fed og ECB.

HOLDER FED RENTA I RO? Fed-sjef Jerome Powell på en tidligere pressekonferanse. Foto: NTB
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 27. jan 2025
Artikkelen er flere år gammel

Vi venter at to av dem vil redusere renten. I USA har den økonomiske veksten holdt seg godt oppe. Torsdag kommer det tall for BNP-veksten i fjerde kvartal, men det er ikke ventet det vil forandre bildet av en sterk amerikansk økonomi. Denne sterke utviklingen sammen med indikasjoner på at inflasjonen kan holde seg oppe tilsier att vår mening at Fed vil holde rentene i ro og innta en mer avventende holdning i pengepolitikken fremover. Særlig vil Fed ønske å få på plass mer informasjon om den økonomiske utviklingen med den nye administrasjonen på plass. 

Vi venter derimot rentekutt fra både Riksbanken og ECB, begge med kutt på 25bp. Den gir i så fall en styringsrente i Sverige på 2,25 prosent og i ECB på 2,75 prosent. Dette er godt it råd med de signalene som både Riksbanken og ECB har gitt. I motsetning til i USA sliter både eurosonen og Sverige med å hente seg inn etter en tid med stagnasjon og til dels tilbakeslag. I Sverige har dessuten inflasjonen kommet langt ned mot inflasjonsmålet. Også for eurosonen vil det komme tall for BNP-veksten i fjerde kvartal på torsdag. Selv med litt oppgang her vil neppe utsiktene til ytterligere rentekutt fra ECB kanselleres. 

Dagen i dag kan by på IFO-indeksen i Tyskland og nyboligsalg i USA, for henholdsvis januar og desember. Den tyske bedriftstillitsindeksen IFO falt gjennom det meste av fjoråret og lå i desember på sitt laveste nivå siden under pandemien i mai 2020. Ifølge Bloomberg venter gjennomsnittet av analytikerne en marginal oppgang i januar, noe som tilsier et fortsatt svakt industribilde. 

Det kommer også inflasjonstall for USA denne uken. Selv om slike tall ofte er mindre interessante rett etter rentemøter, er oppmerksomheten om inflasjonsutviklingen høy og overraskende tall kan gi tydelige markedsutslag. I USA kommer PCE-inflasjonen på fredag. Kjernekomponenten steg med 0,2 prosent m/m i november og konsensus venter at det var en oppgang på bare 0,1 prosent i desember. Vi holder imidlertid en knapp på at veksten var 0,2 prosent, det samme som for kjerneprisene i KPI. 

For Norge kommer det denne uken tall for detaljomsetning og varekonsum, registrert arbeidsledighet og Norges Bank vil annonsere sin plan for valutakjøp i februar. Detaljomsetningen har steget forsiktig, men stabil de siste månedene. Varekonsumet hadde derimot en ganske solid oppgang i november, noe som kan tilsi en reversering i desember. Vi tror likevel mest på en utflating. Vi venter ingen endring i Norges Banks planer for valutakjøp i februar, og anslår derfor fortsatte kjøp av valuta for 250 millioner kroner per dag. Derimot ligger det an til en tydelig nedgang fra og med mars når Norges Bank vil starte med å veksle inn overskuddet i valutareservene til kroner.

Siden Trump ble innsatt som president forrige mandag, har det vært en uke med mye turbulens. I markedene var S&P 500 opp med 1,7 prosent fra forrige fredag til sist fredag, etter et fall på 0,3 prosent fredag. Den svenske OMX-indeksen steg imidlertid med 2,0 prosent og japanske Nikkei 225 var opp med 3,9 prosent i løpet av uken. Oslo Børs kunne derimot skilte med en nedgang på 0,3 prosent i løpet av uken. Den norske kronen svekket seg med 0,1 prosent mot euro i løpet av uken. Etter et tydelig dollarfall på fredag, har kronen derimot styrket seg med 1,7 prosent mot dollar i løpet av forrige uke.