DNB Markets morgenrapport 14. oktober:
Og inflasjonen biter seg fast på et høyere nivå enn mange har ventet.
Inflasjonen i USA, målt ved endring i konsumprisindeksen, var 8,2 prosent å/å i september, ned fra 8,3 prosent i august. Korrigert for endringer i mat- og energipriser, ble kjerneinflasjonen i september 6,6 prosent. Det var en økning fra 6,2 prosent i august. Mens mat- og energipriser steg omtrent som ventet, var det en overraskende høy vekst i kjerneprisene som tyder på at inflasjonen biter seg fast på et høyere nivå enn mange har ventet. Oppgangen i september var drevet av økte husleier, men også andre tjenestepriser som priser på helsetjenester og transporttjenester steg tydelig. Prisene på brukte biler, som inngår i den amerikanske konsumprisindeksen, falt noe mindre enn ventet. Høyere inflasjon enn ventet ga næring til forventninger om at Fed vil fortsette med kraftige renteøkninger. Våre forventninger om at Fed vil heve renten med 75 basispunkter på møtet 2. november ser nå ut til å være på det forsiktige siden.
Inflasjonstallene i USA bidro til store bevegelser i finansmarkedene. Aksjekursene falt og lange renter seg oppskriftsmessig. 10-års amerikanske statsrente steg fra rundt 3,85 prosent rett før inflasjonstallene ble annonsert til en topp på 4,07 prosent kort tid etter. Aksjeindeksen S&P 500 falt med mer enn 2,3 prosent like etter åpningen av børsen. Så tok markedene en overraskende utvikling, der S&P 500 reverserte nedgangen og endte dagen opp med 2,6 prosent. Bloomberg betegnet det som tidenes reversering. 10-års statsrente falt til tilbake og noteres i dag tidlig til 3,94 prosent.
Hvorfor fikk vi et slikt omslag? Noen forklaringer er lansert. For det første har amerikanske aksjer falt mye den siste tiden. Hvis S&P 500 hadde falt også i går, ville den kunne notere seg for den lengste sammenhengende nedgangen siden februar 2020. Seks dager på rad med fall tidlig i juli ga støtet til et tydelig sommerrally. Samlet sett kan investorene ha sett det som et godt tidspunkt nå å gå inn i markedet for å få med seg en ny oppgang. Videre kan det være at den høye inflasjonen leder til at Fed strammer for mye inn nå og må justere kursen ved å senke renten mer siden. Et slikt syn henger dog ikke helt sammen med utviklingen i rentemarkedet, der både 2-års- og 10-årsrenten endte dagen opp (dog ikke så mye opp som rett etter inflasjonstallene). Det kan også være at en nøyere vurdering av tallene svekket troen på vedvarende høy inflasjon. Oppgang i husleiene er som sagt en viktig driver for inflasjonen nå. Denne komponenten kommer inn i konsumprisindeksen med et etterslep. Det at husleiene i sanntid trender nedover vil bidra til lavere vekst i KPI fremover. I så fall kan inflasjonen nå være på topp og at en nedgang fremover vil stanse videre renteoppgang fra Fed.
Tiden fremover vil vise om gårsdagens oppgang i aksjemarkedet var starten på et høstrally, eller om det kun var en kortvarig lettelse. Oppgangen bidro i alle fall til at aksjemarkedene i Asia steg markert i natt, der for eksempel Nikkei 225 har steget med 3,3 prosent. Også futuresprisene for S&P 500 peker mot oppgang i dag. I valutamarkedene har EURUSD steget med 0,8 prosent siden i går morges, kronen har styrket seg med 1,4 prosent mot euro og 2,2 prosent mot dollar.
Oljeselskapenes skattebetalinger rundet månedsskiftet bidro til å svekke den strukturelle likviditeten i banksystemet med om lag 256 milliarder kroner. Mandag betalte bedriftene vel 60 milliarder kroner i moms til staten og svekket dermed likviditeten ytterligere, til -140 milliarder kroner. Store F-lån til bankene har likevel ført til at den samlede likviditeten har vært positiv, dog ikke så høy som Norges Bank sikter mot. I går ga Norges Bank beskjed om at den viderefører ordningen med F-lån med full tildeling til en rente som ligger 10 basispunkter over styringsrenten. Sentralbankens likviditetsprognoser viser at den strukturelle likviditeten vil bedres fremover, men fortsatt være svært lav de neste par ukene. En konsekvens av den lave strukturelle likviditeten har vært at de korteste pengemarkedsrentene har steget og ligget vesentlig høyere enn Norges Banks styringsrente. Eksempelvis var 1-ukes Nibor 2,92 prosent i går, mens styringsrenten var 2,25 prosent. De høye korte rentene har også smittet over til tremåneders pengemarkedsrente, som i går ble notert til 3,25 prosent. Det var 40 basispunkter høyere enn rett etter Norges Banks rentemøte i september. Noe av oppgangen henger sammen med økte forventninger til renteøkning i november, men en vesentlig del kan også tilskrives likviditetsstyringen.
Etter et umiddelbart fall på gårsdagens KPI-oppdatering snudde det amerikanske aksjemarkedet i går rett opp igjen på forventninger om at nivået nå reflekterer bunn. Spesielt finans- og energisektorene bidro til oppgangen. Dow hadde ved stengetid steget 2.8 %, S&P500 endte opp 2.6 % og Nasdaq stengte opp 2.2 %. Volumet aksjer omsatt på de tre hovedindeksene steg til 108-133% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. VIX-indeksen var ned 4.9 % til 31.9 punkter. I morgentimene ligger renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner på 3.94 %, mens futureskontrakten på S&P500 samtidig peker videre opp 0.7 %. Renten på tiåringen er i øyeblikket dermed 5 basispunkter under nivået ved stengetid i det norske markedet i går.
I tillegg til markedsreaksjonene i USA preger tolkningen av de oppdaterte kinesiske nøkkeltallene i dag retningen i de asiatiske markedene. I Japan ser Nikkei kort før helgen ut til å stenge opp 3.5 %, mens de viktigste kinesiske indeksene i øyeblikket er opp inntil 3.2 %. På tross av at det utover dagen, med et viktig unntak for amerikanske detaljhandelstall, ser ut til å bli en begrenset nyhetsstrøm når det gjelder nøkkeltall blir det potensielt likevel en god del å holde et øye med på fram mot stengetid i ettermiddag. I tillegg til å følge med på nyhetsstrømmen knyttet til Ukraina vil investorene blant også måtte holde et øye med utviklingen i det britiske rentemarkedet, eventuelle utspill i forkant av neste ukes partikongress i Kina og Q3-rapporteringen fra den amerikanske finanssektoren. I løpet av morgentimene er det også ventet at kinesiske myndigheter vil legge fram handelsbalansetall for september.
Veksten i de amerikanske lagertallene lagt fram i går ettermiddag greide ikke å kompensere helt for effektene av en lettere USD-kurs og den i oljemarkedsrapporten fra IEA skisserte risikoen for en prisoppgang. WTI-prisen steg i USA i går med USD 1.94 pr. fat til USD 89.14 pr. fat. Prisen ligger i morgentimene uendret USD 89.14 pr. fat. Brent-prisen ligger samtidig på USD 94.54 pr. fat og er med det opp USD 2.52 pr. fat i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet i går.
Etter flere forsinkelser tidligere i år har Petrobras nye anbudsprosess for leie av PLSV-fartøy nå kommet i gang. I utgangspunktet er de fire avtalene ment å strekke seg over tre år, men verken eksakt antall fartøy selskapet trenger eller spesifikasjoner som foretrekkes er endelig konkretisert. Tre aktører har lagt inn tilbud og blant disse er Subsea 7 og DOF. Markedet har bedret seg og med tilbud på USD 270-300k pr. dag impliserer det indikerte ratenivået på våre estimater en potensiell årlig EBITDA-inntjening pr. fartøy som ligger mer enn dobbelt så høyt som det Subsea 7 oppnår med de tre fartøyene de allerede fra tidligere har på langsiktige kontrakter med Petrobras. Aktørene vil nå gi inn i forhandlinger og tidspunktet for en avgjørelse om tildeling er uklart. Vi venter imidlertid at en eventuell avgjørelse i favør av Subsea 7 vil kunne løfte estimert EBITDA for 2024 med 4-6% og gi en positiv reaksjon i kursen. Subsea 7 stengte i går på NOK 95.78 pr. aksje og vi har en kjøpsanbefaling med et kursmål på NOK 115 pr. aksje.
Europris stengte i går på NOK 57.20 pr. aksje og etter vårt syn ser dette ut til å være et attraktivt inngangsnivå fram mot selskapets Q3-rapport den 3. november. Etter en svak periode gjennom første halvår overrasket selskapet positivt i forbindelse Q2-rapporten og aksjen reagerte den gang opp med rundt 17 %. Kursen har siden ligget relativt flatt rundt midten av NOK 50-tallet. En bekymring investorene har hatt knyttet til Europris har vært at handelslekkasjene til Sverige skulle bevege seg opp og tilbake til nivået før pandemien. Vår kredittkortstatistikk indikerer imidlertid at denne utviklingen i beste fall går svært langsomt. På våre tall lå nordmenns kredittkortbruk i utlandet i Q3 i år fortsatt 12 % lavere enn i Q3 2019, og antall reiser til utlandet indikeres ned 20 % sammenlignet med samme periode i 2019. Med et EBITDA-estimat for Q3 på NOK 422 mill. mot konsensus på NOK 372 mill. mener vi at det også denne gang kan ligge til rette for en positiv utvikling fram mot og/eller i forbindelse med rapporteringen. Vi har en kjøpsanbefaling på Europris med et kursmål på NOK 80 pr. aksje.