Markedssynet for mai:

Tar en grønn smakebit

- Vi tar et lite jafs av det grønne skiftet, sier Shakeb Syed, porteføljeforvalter i DNB.

PØLSE I SLAKTETIDEN: - Markedsrentene har falt litt, men dette er pølse i slaktetiden, det spiller ingen rolle, sier Shakeb Syed, forvalter i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 05. mai 2021
Artikkelen er flere år gammel

DNBs porteføljeforvaltere i teamet for taktisk aktivaallokering forvalter blant annet DNB Aktiv-kombinasjonsfondene.

- Vi opprettholder den nøytrale vektingen mellom aksjer og renter. Et dyrt aksjemarked og et euforisk sentiment er argumenter for å skygge unna aksjer, sier Shakeb Syed, porteføljeforvalter i DNB Asset Management, før han fortsetter:

- På den andre siden er den svært så stimulerende likviditetssituasjonen og stigende vekst argumenter for å øke risikoen i porteføljene. I sum velger vi altså å beholde aksjer på nøytralt.

Han forteller videre at de gjør noen endringer i sektorsammensetningen.

- Vi har økt den sykliske eksponeringen ved at vi kjøper oss videre opp i finanssektoren, og vi har kjøpt noe mer teknologiaksjer.

Prisingen i sektoren er god, med relativt høy risikopremie og forventet utbytteavkastning
Shakeb Syed

Eneste som drar nytte

Syed forklarer at finanssektoren, i teorien, er den eneste sektoren som eksplisitt drar nytte av høyere rente.

- Prisingen i sektoren er god, med relativt høy risikopremie og forventet utbytteavkastning, sier Syed.

Risikopremie er et annet ord for forventet ekstraavkastning utover renteavkastningen.

- Vi finansierer kjøpene ved å selge helsesektoren og, på grunn av en forverring av koronasituasjonen, vekstmarkedene. I vekstmarkedene har makrotallene også skuffet, sier Syed.

Han forteller også at de justerer overvekten i industri litt ned. Dette for å utjevne overvekten på aksjesektorene da industriovervekten var større enn de øvrige. 

- Vi opprettholder den nøytrale vektingen mellom aksjer og renter, sier Shakeb Syed, porteføljeforvalter i DNB. Foto: DNB Asset Management

Investerer i DNB Miljøinvest

Syed forteller at teamet valgte å investere i DNB Miljøinvest på tampen av april.

- Vi søker verdiskapning fra en sektor som åpenbart vil være viktig i forbindelse med det pågående grønne skiftet, sier han.

Hele sektoren hadde en «formidabel verdivekst» i fjor.

- En del av disse selskapene hadde en meget luftig prising. Økt rente har gitt en betydelig korreksjon i sektoren fordi selskapene har en inntjening som strekker seg fram i tid. Det betyr at prisingen nå er på et mer fornuftig nivå, fortsetter Syed.

Han forklarer at investeringer innen fornybar energi fortsatt er i en tidlig fase og har en iboende høyere aksjekurssvingninger enn det mer modne bransjer opplever. 

- Umodne bransjer er ikke i seg selv en grunn til å unngå investeringer, men god aksjeplukking blir desto viktigere, sier Syed.

- Vi liker investeringsfilosofien til DNB Miljøinvest, hvor de har en konsentrert portefølje med en kjerne av solide kvalitetsselskaper. Dette bidrar til lavere risiko i en ellers volatil sektor, og vi tror det langsiktige avkastningspotensialet er like godt, utdyper Syed. 

Koronautfordringer i India skaper bekymringer

India har verdens sjette største økonomi, og er en av verdens raskest voksende økonomier. Landet er en hub for outsourcing og produksjon for mange av de rike landene i vesten, og er klodens nest mest folkerike land.

- Når en slik kjempe ligger nede for telling, med bilder av en koronasituasjon som skaper frysninger, er det klart at det gir implikasjoner, sier Syed.

Samtidig med at USA, Storbritannia, Israel og nå, etter hvert Europa, har full fart på vaksinering er ikke tilstanden like bra i vekstmarkedene.

- Vekstmarkedene har ikke fått vaksinert en stor nok andel av befolkningen, dette er en av grunnene til at vi har solgt oss ned vekstmarkedene.

Han forteller samtidig at vesten opplever god vekst.

- Veksten i vår del av verden fortsetter sin gjeninnhentingstakt. Makrotallene er gode i USA og heller ikke så verst i Europa. God PMI bør smitte over på selskapenes inntjening, men mye er allerede priset inn i aksjemarkedene, forklarer Syed.

PMI er en indeks som måler hvor positive (eller negative) innkjøpssjefene selskapene er. 

Når en slik kjempe ligger nede for telling, med bilder av en koronasituasjon som skaper frysninger, er det klart at det gir implikasjoner
Shakeb Syed

«Pølse i slaktetiden»

Rente på obligasjoner med lang løpetid har steget på trendbasis siden bunnen i august 2020.

- Dette har vi vært forberedt på og vi har vært undervektet globale obligasjoner. For en stund tilbake reduserte vi også durasjonen i porteføljen da vi antok renteoppgangen ville tilta i styrke, forteller Syed.

Durasjonen forteller hvor mye verdien til obligasjonene endrer seg, gitt en endring i markedsrentene. Syed forklarer også at dette skjedde, men at rentene midlertidig har falt litt.

- Dette er pølse i slaktetiden, det spiller ingen rolle. Vi ser også tegn til at rentene igjen er på vei oppover, og det ligger en implisitt «tapering»-risiko framover i tid, forklarer han.  

«Tapering» betyr at den amerikanske sentralbanken trapper ned kjøp av obligasjoner.

- Vi opprettholder undervekt i globale obligasjoner og har kort rentedurasjon. Vi har fortsatt overvekt i nordiske «high yield»-obligasjoner fordi det har merkbart høyere avkastningsmulighet enn i «investment grade».

«Investment grade» er regnet for å være den trygge delen av selskapsobligasjoner, mens «high yield» har større risiko. 

Foto: DNB Asset Management

Merk: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om fondene det refereres til, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning i fond aldri er noen garanti for fremtidig avkastning.  Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan også bli negativ som følge av kurstap.