Morgenrapport:

Taktskifte i USA-inflasjon bekreftet

Veksten i konsumprisene i USA skiftet takt i januar, bekreftet gårsdagens forbruksdeflator.

USA: Veksten i konsumprisene i USA skiftet takt i januar, bekreftet gårsdagens forbruksdeflator. Foto: NTB
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 01. mar 2024
Artikkelen er flere år gammel

Utenom mat og energi endte prisene opp 0,4 prosent fra måneden før, det dobbelte av oppgangen i desember, og den største månedlige oppgangen på ett år. Årsveksten bikket likevel marginalt nedover, med en tidel til 2,8 prosent. Utfallet var i tråd med konsensusforventningene, etter overraskende høye utfall for konsumpris- og produsentprisindekser tidligere denne måneden

Mens prisene på varer holder seg godt under nivået for ett års siden, er prisveksten på tjenester ennå bekymringsverdig høy. I januar steg disse med 0,6 prosent fra måneden før, og årsveksten ble liggende uendret på 3,9 prosent. Se Knuts kommentar for ytterligere detaljer og figurer.

Markedsaktørene hadde tydeligvis stålsatt seg for ett enda sterkere taktskifte. Renten på amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid steg markert i går formiddag, og var oppe i 4,31 prosent rett før publiseringen av inflasjonstallene. Straks tallene var publiserte, falt renten markant tilbake. Fredag morgen er den på 4,24 prosent, to basispunkter lavere enn i går morges. Det er nå priset inn 84 basispunkter i rentekutt fram til årsslutt, noe som er godt i tråd med både Feds og vår egen prognose. Amerikanske børser endte klart i pluss, med S&P 500 og Nasdaq opp henholdsvis 0,5 og 0,9 prosent, mens den europeiske hovedindeksen, Stoxx 600, endte på stedet hvil. Med økt risikoappetitt hentet også krona seg inn etter en ruskete formiddag. EURNOK og USDNOK noteres fredag morgen på 11,47 og 10,60, henholdsvis ett og to øre høyere enn på samme tid i går.

Norske forbrukere er i det forsiktige hjørnet, etter nok et rentehopp på tampen av fjoråret. Gårsdagens statistikk for detaljomsetningen var noe svakere enn både vi og konsensus ventet. Etter en nedgang på 1,1 prosent m/m i desember, trakk omsetningen videre ned med 0,1 prosent m/m i januar. Trenden har gått fra å være flat til å bli svakt negativ. Det vil likevel neppe rokke ved sentralbankens planer om å være tålmodig med tanke på rentekutt.

I dag får vi tall for den registrerte arbeidsledigheten i Norge. Vi tror, som konsensus, at ledighetsraten justert for sesongvariasjoner ble stående uendret på 1,9 prosent i februar. Om den i stedet stiger med en tidel, til 2,0 prosent, vil det være helt i tråd med Norges Banks anslag fra desemberrapporten, der sentralbanken også anslo at styringsrenten vil bli liggende på dagens nivå fram til slutten av året.

Fra eurosonen får vi foreløpige inflasjonstall for februar måned. Konsensus venter at årsveksten i konsumprisene utenom mat og energi faller med fire tideler, til 2,9 prosent. Vi venter en mindre nedgang, til 3,1 prosent. Gårsdagens tall fra tre av de store eurosonelandene var blanda drops. Inflasjonsnedgangen var et knepp større enn ventet i Tyskland, mens den var litt mindre enn ventet i Frankrike og Spania.

I USA er temperaturmåleren fra industrien, ISM, ventet å stige noe, til rundt 50, et nivå som indikerer at aktivitetsfallet har stoppet opp. Delindeksen for innsatsvarepriser, som vakte oppmerksomhet med et hopp i januar, er ventet å stige litt videre. Følg også med på budskapene fra en rekke medlemmer i Feds rentekomité som skal opptre i ulike sammenhenger i dag. Av dem som har vært i ilden det siste døgnet, inkludert NY Fed-sjef Williams, kan budskapet stort sett sammenfattes med at rentekutt fortsatt står på planen i år, men at det ikke haster.