DNB Markets morgenrapport 23. mai:

Syv uker på rad med fall

Dette er den lengste perioden med ukefall siden dot-com.

RUGLETE TIDER PÅ BØRSENE: Dette er den lengste perioden med ukefall siden dot-com. Foto: NTB
Lesetid 5 min lesetid
Publisert 23. mai 2022
Artikkelen er flere år gammel

Fredag ble en bedre dag i aksjemarkedene sammenlignet med de store fallene vi fikk tidligere i uken. I Europa steg indeksene over hele linjen. I USA var det lenge en svakere utvikling, men de store indeksene endte til slutt flatt. Utviklingen på ukebasis endte likevel ned, for sjuende uke på rad. Dette er den lengste perioden med ukefall siden dot-com. Så langt er det litt blandet stemning på asiatiske børser denne mandagen, men noe positivitet å spore i at futures på Nasdaq og S&P500 ligger godt over 0. Hang Seng er ned nesten 2 prosent, noe som reflekterer utfordringene for teknologisektoren i Hongkong, mens fallet i CSI300 muligens kan handle om høye smittetall over helgen.

Dollaren fortsatte å styrke seg og renten på 10-årige amerikanske statsobligasjoner falt litt fredag. Ikke helt unaturlig at det blir trafikk mot trygge havner i en periode med svak utvikling på børsene og markedsuro. Et lite stemningsskifte har vi likevel fått denne mandagen (den som leter finner) og dollaren har faktisk svekket seg litt mot de fleste andre valutaer siden fredag, mens 10-åringen har steget et par basispunkter.  

EURNOK holdt seg ganske stabil fredag, og handler i morgentimene på 10,26. Den siste uken har det sett ut til å være litt motstand mot ytterligere svekkelse, med en nedgang fra torsdagens topp på 10,37. Den siste månedens bevegelse har vært kraftig, med 90 øre forskjell på topp og bunn. Oljeprisen steg litt fredag og er i skrivende stund på 113,14 dollar per fat.

Fredag publiserte Norges Bank Forventningsundersøkelsen. Forventningene til inflasjon og lønnsvekst fra partene i arbeidslivet er viktige for Norges Bank, da disse kan indikere hvorvidt en pris- og lønnsspiral er under utvikling. Fredagens undersøkelse tyder ikke på det. Partene i arbeidslivets forventninger til prisvekst er lite endret siden forrige undersøkelse, men forventningene har steget gjennom de foregående kvartalene. Forventningene til prisveksten om 5 år, gikk ned fra 2,8 prosent til 2,7 prosent. Dette er fortsatt et godt stykke over inflasjonsmålet, men det har de vært hele tiden. Forventningene til lønnsvekst er heller ikke endret vesentlig. Litt ned i år, noe opp for neste år (til 3,7 prosent), mens forventningene om lønnsvekst om 5 år har gått litt ned.

Økonomiekspertene har imidlertid justert opp forventningene til inflasjonen om 1 år og 2 år tydelig, mens 5-års forventningene er lite endret. Sistnevnte har steget mye i de foregående undersøkelsene. Næringslivslederne tror prisveksten vil bli 5,4 prosent om 1 år og om 2 år, og er ganske i utakt med alle andre anslagsspillerne. Disse rapporterer om økte utsalgspriser det siste året og at det vil fortsette det neste. Næringslivslederne tror også årslønnsveksten blir høyere enn før. Viktigst er nok at en økende andel i denne gruppen tror lønnsomheten har blitt svekket og vil svekkes fremover. Arbeidsmarkedet kan virke å skulle kjølne noe, da det rapporteres om at sysselsettingen har økt, men at det vil bli færre ansatte fremover.

Tirsdag denne uken kommer det PMI-tall for eurosonen. En sterk lesing vil være nok et argument for å tro på renteheving fra den europeiske sentralbanken i juli. Forrige uke kom det kommentarer fra Lagarde som tyder på at juli-heving er sannsynlig. I tillegg bekreftet den italienske sentralbanksjefen, Ignazio Visco, i et intervju at juli er høyaktuelt. Etter verdipapirkjøpene fases ut i juni, vil derfor renten trolig starte sin ferd vekk fra negativt område i juli. Lagarde var likevel klar på at veksten ikke må rammes selv om pengepolitikken strammes til. Det kan derfor tyde på at ECB vil gå forsiktig fram og heve 25 basispunkter av gangen.  

Kalenderen flommer ikke over av viktige nøkkeltall denne uken, men det er likevel noen viktige hendelser det kan være verdt å få med seg. Som nevnt publiseres det PMI-er på tirsdag. På onsdag kommer det referat fra Fed sitt rentemøte og fredag er det tid for PCE-inflasjon fra USA. I tillegg kan det nevnes at World Economic Forum går av stabelen i Davos denne uken.

Aksjemarkedet i dag ved Ole-Andreas Krohn

Det amerikanske aksjemarkedet hentet seg mot slutten noe opp igjen etter å ha falt gjennom store deler av fredagen, men løftet den siste halvtimen var ikke tilstrekkelig til mer enn å bringe indeksene tilbake til utgangspunktet fra torsdag ettermiddag. Dow og S&P500 endte dermed tilnærmet uendret, mens Nasdaq ved stengetid fortsatt var ned 0.3 %. Volumet aksjer omsatt på de tre hovedindeksene steg til 109-117% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. VIX-indeksen var opp 0.3 % til 29.4 punkter. I rentemarkedet ligger avkastningskravet på tiårige amerikanske statsobligasjoner i morgentimene i dag uendret i forhold til fredag ettermiddag på 2.82 %. Futures på S&P500 indikerer samtidig en åpning opp 0.9 % når det amerikanske markedet åpner i ettermiddag.

Igjen ser vi en blandet utvikling i de asiatiske markedene ved innledningen av uken. I Kina stiger usikkerheten etter meldinger om en ny økning i antall pandemitilfeller og de viktigste indeksene trekker ned med inntil 2.2 %. I Japan ligger samtidig Nikkei-indeksen kort før stengetid opp med 0.7 %. Både den positive utviklingen i amerikanske futures, og resultatrapporter fra finanssektoren bidrar til å støtte oppgangen, mens en moderat styrking av Yen mot USD gir noe motvind. Det kommer begrenset med oppdateringer fra makrosiden i dag og interessen ser i første rekke ut til å kunne bli rettet mot hvilke nye rentesignaler og inflasjonskommentarer som kan komme i forbindelse med at representanter for både ESB, Bank of England og Fed skal holde presentasjoner og delta i offentlige debatter. Før vi kommer så langt vil imidlertid også oppdateringer av de tyske forventningsindikatorene og en belgisk måling av bedriftstilliten for mai kunne påvirke retningen i de europeiske markedene. Den belgiske målingen tolkes i markedene som en relativt god indikator for stemningen i hele Eurosonen.

I oljemarkedet steg WTI-prisen i USA på fredag med USD 0.14 pr. fat til USD 112.61 pr. fat.  Prisen har i morgentimene i dag kommet ned igjen på USD 110.80 pr. fat. Samtidig ligger Brent-prisen på USD 113.22 pr. fat og er med det opp USD 1.29 pr. fat i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet på fredag. USD-kursen har svekket seg noe gjennom helgen og bidrar dermed til å støtte oljeprisene.

Adevinta presenterer i morgen tidlig sin kvartalsrapport for Q1. Kursen steg fredag med nesten 11 % og var ved stengetid kommet opp på NOK 67.45 pr. aksje. I forbindelse med tirsdagens tall venter vi at selskapet vil rapportere både en omsetning og en EBITDA rundt 2-3% lavere enn det konsensus i markedet ligger inne med. Samtidig er imidlertid verdsettelsen allerede ned rundt 40 % så langt i år og i et utfordrende marked har aksjen dermed gjort det klart svakere enn hva vi kan observere for sammenlignbare internasjonale aktører. Bilrelaterte annonser utgjør vanligvis rundt 40 % av selskapets omsetning, men slik vi ser det bør forsyningsproblemene for bilprodusentene og det svekkede salget nå være godt kjent og reflektert i verdsettelsen. Mer aktivitet innen de øvrige segmentene, i første rekke stillingsannonser og eiendom vil samtidig kunne ha kompensert noe for det sviktende volum innen bil. Vi har en kjøpsanbefaling på  Adevinta med et kursmål på NOK 115 pr. aksje.