DNB Markets morgenrapport 8. desember:

Strenge tiltak hjemme, knalldag på børsene

Hvis kontrasten mellom finansmarkedene og nyhetsbildet her hjemme var stor på mandag, ble den enda større i går.

OPP: De store børsene i Europa, og Oslo Børs, steg mellom 2% og 3% i går, og det samme gjorde hovedindeksene i USA (S&P500 +2,07%, Nasdaq +3,03%). Foto: NTB
Lesetid 6 min lesetid
Publisert 08. des 2021
Artikkelen er flere år gammel

Samtidig som det her hjemme ble gjeninnført nye, strenge smitteverntiltak, hadde europeiske børser sin beste dag siden 9. november i fjor, dagen da børsene verden over steg kraftig som følge av nyhetene om Pfizer og BioNTech sin effektive vaksine. De store børsene i Europa, og Oslo Børs, steg mellom 2 % og 3 % i går, og det samme gjorde hovedindeksene i USA (S&P500 +2,07%, Nasdaq +3,03%). Renta på 10-års amerikanske statsobligasjoner fortsatte å stige noen punkter, noe som trakk opp 10-års swaprente her hjemme også. Krona styrket seg med over 1 % mot euro og nesten like mye mot dollar, og EURNOK handler i skrivende stund nede på 10.16, etter å ha handlet så høyt (svakere krone mot euro) som 10.39 på fredag. Oljeprisen fortsatte også å hente seg inn igjen, til over 75 dollar/fat i morgentimene i dag.
 
Markedsutviklingen i går var med andre ord svært god, og vitner om en optimisme blant markedsaktørene tilsvarende den man opplevde for nesten akkurat 13 måneder siden, da nyheten om Pfizer/BioNTech-vaksinen gjorde at man endelig så lyset i enden av tunnelen for corona-pandemien. Når vi nå sitter her 13 måneder senere vet vi at vaksinene ikke representerte den slutten som vi hadde håpet på, og særlig her hjemme føles det nesten som om vi er tilbake til start.
 
Det er ikke bare situasjonen her hjemme som står i kontrast til optimismen i markedet – overskriftene om vaksinene nå står i stor kontrast til overskriftene som skapte optimisme for et drøyt år siden. Fokuset da var på den høye effektivitetsgraden til Pfizers vaksine, som var på godt over 90 %. Nye tester gjort i Sør-Afrika, på Pfizer-vaksinenes effektivitet mot den nye omikron-varianten, viser imidlertid at vaksinen virker å være mindre effektiv.
 
At markedet er så preget av optimisme til tross for dette må sees i sammenheng med hvordan det reagerte da nyheten om omikron først kom. Børsene og andre risikable aktiva falt betydelig på nyhetene om den nye varianten, og spesielt da sjefen for en av vaksineprodusentene uttalte at nåværende vaksiner trolig ikke vil gi god nok beskyttelse. Selv om testene fra Sør-Afrika antyder at nåværende vaksiner vil være mindre effektive, viser de at beskyttelsen fortsatt er ganske god. Studien fra Sør-Afrika viser også at personer som har hatt covid-19, og i tillegg har to vaksinedoser, er god beskyttet. Ifølge Danny Altmann, som er professor i immunologi ved Imperial College London, kan det kan sammenlignes med beskyttelsen man oppnår med en tredje dose, skriver Financial Times.
 
Børsen er mer eller mindre tilbake akkurat der de var før nyhetene om omikron først traff. Man har gått fra å frykte en ny virusvariant som sender verden helt tilbake til start, til å innse, eller i hvert fall håpe, at den nye varianten ikke vil skape en stor endring i forhold til smitte- og sykdomsbildet slik det allerede var. Sett på denne måten virker ikke markedsutviklingen de siste par dagene så avsporet fra virkeligheten som det den gjør ved første øyekast.  
 
Her hjemme ble Norges Banks regionale nettverksundersøkelse publisert i går. (Les Kyrre Aamdals kommentar her.) Selv om vurderingen av veksten de siste tre månedene og utsiktene for de neste seks hadde falt noe, tegnet rapporten alt i alt et bilde av norsk økonomi som solid, i vekst, og med voksende kapasitetsproblemer. Bedriftene meldte om at det hadde blitt vanskeligere å finne kvalifisert arbeidskraft, og forventningene til prisutviklingen fremover hadde økt. Isolert sett er dermed rapporten enda et argument for at Norges Bank skal heve renta neste uke.
 
Få ting skjer imidlertid «isolert sett» og selv om rapporten, som gir et godt bilde av den økonomiske situasjonen og prispresset i økonomien, normalt er svært viktig for Norges Bank, er den trolig mindre relevant enn på lenge akkurat nå. Undersøkelsen ble utført før nyheten om omikron, og ikke minst før nyheten om de nye restriksjonen som kom i går kveld. Hadde den blitt utført nå ville nok vurderingene av de økonomiske utsiktene blitt justert betydelig ned. Kanskje enda viktigere enn dette er det at det kan fremstå rart at Norges Bank hever renta rett etter at myndighetene har innført nye, aktivitetsdempende tiltak. Som tidligere virker det imidlertid fortsatt som om aktørene i kronemarkedet ikke lar seg affisere av at Norges Banks planlagte renteheving i desember henger i en tynnere og tynnere tråd, ettersom krona har fortsatt å styrke seg i morgentimene i dag.

Aksjemarkedet i dag ved Ole-Andreas Krohn

Redusert uro for virkningene av den nye virusvarianten, inkludert positivt tolkede vaksinenyheter, ga sammen med et løft i oljeprisen og styrket tro på at den globale gjenopphentingen fortsetter oppgang for det amerikanske aksjemarkedet i går.   Risikoviljen ser dermed ut til å ha kommet tilbake blant investorene denne uken og vi så at VIX-indeksen var ned med 19.5 % til 21.9 punkter. Dow fortsatte opp 1.4 %, S&P500 steg med 2.1 % og Nasdaq endte opp 3 %. Volumet aksjer omsatt var samtidig tilbake på 106-133% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. Renten på den amerikanske tiåringen ligger i morgentimene i dag på 1.46 %, opp 1 basispunkt i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet i går.   

I Asia ser den positive utviklingen i USA sammen med forventningene til at de kinesiske likviditetstiltakene vil holde gjeldskrisen unna samt både veksttakten og råvareprisene oppe så langt ut til å ha overbevist investorene. De viktigste indeksene i regionen stiger i morgentimene og i Japan er Nikkei kort før stengetid opp 1.3 %. De kinesiske indeksene er samtidig opp inntil 1.4 %. Den canadiske sentralbanken kan få oppmerksomhet av markedene i forbindelse med sitt rentemøte i dag. Signalene fra rentemøtet innleder en omfattende runde med rentemøter i de globale markedene neste uke. Det er ventet at canadierne holder renten uendret på 0.25 %, men det er usikkerhet knyttet til hvor langt de mener vi skal inn i det nye året før de ser for seg en at den første oppjusteringen kommer.       

Redusert global pandemifrykt, importveksten i Kina og en moderat svekket USD-kurs har bidratt til å løfte oljeprisene det siste døgnet, mens markedsutsiktene kommunisert av de amerikanske energimyndighetene samtidig dempet etterspørselsforventningene. Gårsdagens privatbaserte oppdatering av lagerbeholdningene ga samtidig et blandet bilde. De offisielle lagertallene legges fram kl. 16.30 norsk tid i ettermiddag. I USA var WTI-prisen i går opp med USD 2.12 pr. fat til USD 71.9 pr. fat. Mens WTI i morgentimene er noe tilbake på USD 71.77 pr. fat er Brent-prisen opp USD 0.18 pr. fat i forhold til ved stengetid i går og ligger før åpning i dag på USD 75.25 pr. fat.              

Mandag denne uken tok vi anbefalingen på BW Energy opp fra hold til kjøp med et kursmål på NOK 32 pr. aksje. Kursen er noe opp denne uken og stengte i går opp på NOK 22.40 pr. aksje. Skuffende produksjonstall og fravær av drahjelp fra leteresultatene har imidlertid medført at aksjen så langt i år fortsatt er ned rundt 19 %. Oljeprisene er gjennom samme periode er opp med rundt 45 %. Basert på våre forventninger til oljepris og selskapets innfasing av planlagte prosjekter de neste årene får vi en estimert netto underliggende verdi på NOK 51 pr. aksje. Utfordringen for at selskapet skal få kursen til å bevege seg i den retningen er imidlertid at investorene i sektoren nå etter vår mening prioriterer en attraktiv direkteavkastning, og at investeringsbehovet for å realisere den planlagte veksten på våre tall i utgangspunktet ikke vil gjøre det realistisk med noe utbytte før i 2025–2026. Vi har i våre estimater lagt til grunn at selskapet i tiden fremover derfor vil velge å justere strategien, og at de dermed som følge av forskyvning av et prosjekt vil oppnå en fri kontantstrøm på USD 339 mill. allerede for 2023.