Aksjer:
Dersom inflasjonen havner på 4,9 prosent i år, slik TBU anslo før oppgjøret begynte, så vil de fleste få økt kjøpekraft.
Gårsdagens viktigste nyhet her hjemme var at storstreiken ble avblåst. Ikke helt overraskende kom partene (dvs. LO og NHO) raskt til enighet, og rammen ble uendret på 5,2 prosent. Kort tid etter aksepterte også YS det nye forslaget. Det betyr at dersom inflasjonen havner på 4,9 prosent i år, slik TBU anslo før oppgjøret begynte, så vil de fleste få økt kjøpekraft. Det reviderte forslaget innebar imidlertid noe større sentrale tillegg (7,5 krone per time), og større kronetillegg for de lavtlønte (10,5 eller 11,5 kroner). I prosent er tarifftilleggene 2,1 prosent og glidningen 1,7 prosent. Disse endringene var nok til at LO valgte å avslutte streiken. Samlet sett var rammen kun en tidel mindre enn det vi anslo før oppgjøret startet.
Gårsdagens amerikanske nøkkeltall viste moderate svakhetstegn. Antall førstegangssøkende til ledighetstrygd økte fra 240 til 245 tusen, mens de var ventet å holde seg stabile. Oppgangen de siste ukene tyder på en viss svekkelse av arbeidsmarkedet. Det regionale industribarometeret fra Philadelphia Fed falt klart i april, mot en forventet liten bedring. Det peker i retning av en viss ytterligere svekkelse av amerikansk industri. Bruktboligsalget falt litt mer enn ventet, med 2,4 prosent i mars. Men, det kom etter sterk oppgang i februar. Den ledende indikatoren fra Conference Board (CB) falt klart mer enn ventet, og gir dermed et enda tydelige resesjonssignal. CB venter at en resesjon vil starte i midten av året. To Fed representanter (Bostic og Harker) indikerte at rentetoppen nærmer seg, mens Mester ønsker å heve til over 5 prosent.
Aksjemarkedene trakk ned i går, etter de svake makrotallene. I USA, der bankene økte sin bruk at kriselån for første gang på fem uker, endte hovedindeksen S&P500 ned 0,6 prosent. Teknologibørsen Nasdaq falt 0,8 prosent etter at Tesla-aksjen stupte på svake resultater. Europa falt Stoxx600 kun 0,1 prosent. I Asia er det også nedgang på de fleste børser i dag, f.eks. har Hang Seng falt med 0,6 prosent. Børsfallet kom selv om de lange rentene trakk ned i alle viktige markeder i går. 10-års statsrente falt med 6bp. i USA, litt mer i Tyskland og litt mindre i Norge.
I Europa blir forbrukerne mindre pessimistiske. Forbrukertilliten i eurosonen gikk opp fra -19,1 i mars til -17,5 i april. Det var et helt poeng mer enn anslått på forhånd. I Storbritannia steg indeksen fra -36 til -30, det høyeste på seks måneder. Oppgangen tyder på at forbrukerne ser noe lysere på utsiktene, noe som kan ha sammenheng med at arbeidsmarkedet fortsatt er godt, gassprisene har falt mye og at inflasjonen har begynt å avta litt. Utsiktene til enda høyere renter trekker motsatt vei, men mange i eurosonen og Storbritannia har fastrente på boliglånene sine.
Referatet fra ECBs rentemøte i mars viste at sentralbanken ikke virker bekymret for bankene. Alle medlemmene var enige om at banksystemet er motstandsdyktig og har en sterk kapital- og likviditetsposisjon. De var derfor enige om at å fortsette å overvåke den finansielle stabiliteten, samtidig som de understreker at prisstabilitet er det overordnede målet. Hovedstyret vil derfor fortsette å stramme til for å få inflasjonen tilbake til målet. Vi tror ECB hever med nye 50bp på møtet 4. mai.
ECB-sjef Lagarde holdt en tale i går ettermiddag. Der tok hun til orde for at det vil bli lettere for sentralbanken å oppnå sitt mål om prisstabilitet dersom andre deler av den økonomiske politikken bidrar. Hun viste til at finans- og strukturell politikk vil kunne bidra til å fjerne tilbudssiderestriksjoner som er skapt av den nye geopolitiske situasjonen. Det vil både kunne gi lavere volatilitet, lavere inflasjon og høyere vekst. Men, dersom finanspolitikken kun brukes til å lette kostnadspresset, så vil det gi høyere inflasjon.
I dag er det den store PMI-dagen. Det kommer foreløpige PMI-er for april både for industrien og for tjenesteyting i eurosonen (inkludert de store økonomiene), i Storbritannia og i USA. I eurosonen og i Storbritannia ventes det en viss bedring for industrien, men undret (og solid) for tjenesteyting. I USA anslås det en omtrent uendret situasjon både for industri og tjenesteyting. Vi antar imidlertid en svekkelse av begge indikatorer både i eurosonen og i USA, der strammere kreditt trolig vil begynne å virke.
Noe skuffende selskapsrapporter, gjentatte signaler om renteøkninger og nøkkeltall fra arbeids- og boligmarkedet som alle pekte mot en dempet økonomisk aktivitet fremover holdt det amerikanske aksjemarkedet nede i går etter en allerede svak start. Nasdaq avsluttet dagen ned 0.8 %, S&P500 fulgte ned 0.6 % og Dow var ved stengetid ned med 0.3 %. Volumet aksjer omsatt på de tre hovedindeksene steg til 88-94% av gjennomsnittet for de siste tre uker og VIX-indeksen snudde opp igjen med 4.3 % til 17.2 punkter. Den amerikanske tiåringen er uendret i forhold til i går ettermiddag og ligger i morgentimene på 3.53 %. Futureskontraktene på de amerikanske indeksene peker samtidig i retning av en flat åpning i USA senere i ettermiddag.
Økt bekymring for forholdet mellom USA og Kina, et mer utfordrende rentebilde, kvartalsrapportene fra teknologisektoren og en fortsatt lav innkjøpssjefsindeks for industrien gjør at Nikkei-indeksen i Japan inn mot helgen ser ut til å avslutte uken med en nedgang på rundt 0.3 %. De viktigste kinesiske indeksene er samtidig ned inntil 1.7 %. Utsikter til nye begrensninger på amerikanske selskapers mulighet til å investere i Kina tynger sentimentet. Også i Europa og USA vil innkjøpssjefsindeksene i dag kunne påvirke retningen i markedene utover dagen. Vi får allerede tidlig i formiddag de første aprilmålingene fra industrien i Frankrike, Tyskland, Eurosonen og UK. I ettermiddag følges dette så opp med en tilsvarende oppdatering fra USA. Etter at Saipem i går bidro positivt til oljeservicesektoren og aksjen steg på fremleggelsen av sin kvartalsrapport har turen i dag kommet til Schlumberger, som vil offentliggjøre sine tall kl. 13.00 norsk tid.
Brent ligger i morgentimene i dag på USD 81 pr. fat og er med det ned USD 0.32 pr. fat i forhold til ved stengetid i det norske markedet i går. Vi kan også fastslå at over 80 % av prisoppgangen vi så i etterkant av OPEC+-landenes produksjonskutt i begynnelsen av april nå er reversert. Amerikanske myndigheter har i mellomtiden imidlertid fortsatt å trekke fra de strategiske lagrene og med samlede beholdninger nå klart under det langsiktige nivået kan det etter hvert komme forventninger om at denne tappingen vil bli erstattet av tilbakekjøp. WTI-prisen ligger i morgentimene på USD 77.28 pr. fat, hvilket er ned USD 0.19 pr. fat i forhold til ved stengetid i det norske markedet i går.
Redusert oljepris og produksjonstall for Q1 under forventningene har denne uken trukket Aker BP ned med nesten 8 % til en sluttkurs i går på NOK 251.20 pr. aksje. Stigende produksjon på Johan Sverdrup-feltet var ikke helt tilstrekkelig til å kompensere for lengre nedetid på Edvard Grieg og Ivar Aasen enn forventet, og produksjonen for Q1 endte dermed 17k fat pr. dag under vårt estimat på 470k fat pr. dag. Vi venter at denne differansen i all hovedsak vil bli reversert i løpet av Q2 og har etter oppdateringen bare gjort mindre justeringer i produksjonsforventningene for hele 2023. Med det vi mener er en attraktiv verdsettelse av estimerte underliggende verdier, en ventet direkteavkastning på 9-10% for 2023–2025 og utsikter til videre produksjonsvekst også etter 2026 gjentar vi en kjøpsanbefaling med et kursmål på NOK 370 pr. aksje. Aker BP legger fram den fullstendige Q1-rapporten neste torsdag.
Takten akselererer når det gjelder Q1-rapporteringer neste uke og blant de selskapene hvor investorene ser ut til å være mest usikre er Yara. Selskapet legger fram tall på fredag og når det gjelder EPS for perioden spriker estimatene fra USD 0.95 til USD 3.25. Med et estimat på USD 1.40 ligger vi her i nedre del av intervallet. Kontantstrømmen i selskapet ser etter vårt syn imidlertid solid ut fremover og i tillegg til et allerede annonsert utbytte på NOK 55 pr. aksje annonsert for juni ser vi kapasitet for ytterligere NOK 50 pr. aksje i utbytte og/eller tilbakekjøp som følge av balansejusteringer allerede i inneværende år og deretter nye NOK 50 pr. aksje igjen i 2024 basert på inntjeningen gjennom 2023. Yara stengte i går på NOK 457.90 pr. aksje og vi har en kjøpsanbefaling med et kursmål på NOK 525 pr. aksje.
Merk: Å kjøpe og selge aksjer innebærer høy risiko fordi verdien i verdipapirer vil svinge med tilbud og etterspørsel. Historisk avkastning i aksjemarkedet er aldri noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, aksjeselskapets utvikling, din egen dyktighet, kostnader for kjøp og salg, samt skattemessige forhold.
Innholdet i denne artikkelen er verken ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon.