DNB Markets morgenrapport 28. januar:
Det ble en av de svakeste børsdagene på lenge i går, med store fall over hele linjen.
Det ble en av de svakeste børsdagene på lenge i går, med store fall over hele linjen. På europeiske børser falt store indekser mellom 1 og 2 prosent, mens både Nasdaq og S&P500 var ned om lag 2,6 prosent. For S&P500 var dette det største fallet siden oktober. Så langt har åpningen i Asia fortsatt den dystre tendensen, CSI300 er 2 prosent ned i skrivende stund.
Av snakkisene er det vanskelig å komme utenom det som skjer i GameStop-aksjen. Gamestopp-aksjen har steget over 1700 % i år. Grunnen skal være en Reddit-gruppe kalt WallStreetBets (et online diskusjonsforum) hvor privatpersoner har gått sammen om å handle opp aksjen. Når mange nok småsparere slår seg sammen, er de i stand til å skape kraftfulle bevegelser. For hedgefondet Melvin Capital, som hadde tatt en anselig shortposisjon mot selskapet, førte dette til en gigantisk skvis. De kom seg ut av posisjonen i går, med betydelige tap. Også andre selskaper som har store short-bets mot seg har steget i kurs, og hedgefond gjør nå store endringer i eksponeringen sin for å unngå å havne i situasjonen Melvin Capital nettopp var i.
En annen grunn til det svake sentimentet er konflikten mellom AstraZeneca og EU. Det fremstår som høyst uklart hva som er avtalefestet når det kommer til leveranser av doser, og ikke minst hvem som får utsatt levering nå som AstraZeneca ikke er i stand til å levere så mye som først antatt. Utfallet har betydning for hvor raskt vi kan forvente vaksinering, og dermed økonomisk oppsving, noe markedene selvsagt er sensitive for.
Kronen har fortsatt å svekke seg, så også i går. Mot euro er kursen i skrivende stund rett i underkant av 10,50, 28 øre opp fra 21. januar. Kronen svekker seg raskt og relativt mye når sentimentet blir svakere. Det handles mindre og kursen beveger seg mye når likviditeten er lav. Oljeprisen har svingt rundt 56 dollar og er i skrivende stund nede i 55,4 dollar fatet.
Den amerikanske sentralbanken kom med sin rentebeslutning i går kveld. Som ventet ble dette en ikke-hendelse, i form av at renten ble holdt uendret og verdipapirkjøpene holdes oppe. Det ble ikke publisert en rapport med nye prognoser, men Powell avholdt en pressekonferanse. I presseuttalelsen fremgår det som tidligere at den økonomiske utviklingen er sterkt avhengig av virusutviklingen. Nytt var det at Fed også fremhever fremgangen av vaksinasjon.
På pressekonferansen kom det fram at Powell ikke er bekymret for finansielle ubalanser og at mye av den kraftige prisveksten på finansielle aktiva må ses i lys av positive vaksinenyheter og utsikter til en ny finanspolitisk pakke. Han gjorde også oppmerksom på at det er forventet noe høyere inflasjon den kommende tiden, som følge av base-effekter, og dette vil dermed være forbigående. I sum holder Fed et tydelig standpunkt på at de vil fortsette den pengepolitiske stimulansen og være tålmodige.
ECB-medlem Klaas Knot kom i går med oppsiktsvekkende uttalelser. I et intervju uttalte han at ECB fortsatt kan senke renten, til tross for at den allerede er negativ. Uttalelsene må leses i kontekst av at euroen har styrket seg mot dollar, en tendens som er ugunstig for inflasjonsbildet i eurosonen. En mer negativ rente ses på som et verktøy som kan være med å snu denne tendensen. Vi tror det et godt stykke å gå fra slike uttalelser til at renten vil bli satt ytterligere ned. Tvert imot holder vi i våre prognoser en knapp på at ECB vil vektlegge negative effekter av negative renter og bruke dette som argument for renteheving i 2023.
Fra midnatt natt til fredag innføres de strengeste innreisereglene siden mars i fjor. I praksis er grensen stengt for alle som ikke bor i Norge, men unntak gjelder for helsepersonell, transportpersonell, de som ivaretar kritiske samfunnsfunksjoner og de som skal gjennomføre fastsatt samvær med barn. I sum kan dette bety at sektorer som er avhengige av arbeidsinnvandring får problemer med å gjennomføre produksjon som planlagt, noe som igjen vil være med og redusere aktivitetsnivået i januar. Det eneste positive er at signalene fortsatt er at de strenge tiltakene skal vare kort tid for å få kontroll, og smittetallene har en fallende tendens.