Pensjon
– Mange får sjokk når de ser hva de får i pensjon fra folketrygden. Men, vil du ha mer, er det ditt ansvar.
Det sier Stian Revheim, DNBs pensjonsekspert.
– Hvis du er 30 år, tjener 700.000 kroner og jobber i 40 år, vil du få omtrent 250.000 kroner i alderspensjon fra folketrygden, før du har betalt skatt, sier han.
– Mange får sjokk når de ser disse beløpene. Men, vil du ha mer, er det ditt ansvar, sier han.
Vil du ha mer, er det ditt ansvar
Revheim mener det er viktig at alle arbeidstagere har en minimumsforståelse for hva pensjon er og at pensjonsalderen vil øke fordi levealderen øker.
– Da får du et best mulig utgangspunkt for det som blir pensjonstilværelsen din.
Revheim er opptatt av at alle må kjenne til pensjonspyramiden.
– Med eldrebølgen vil pensjonspyramiden krympe i bunn og vokse på toppen, og mer og mer ansvar flyttes over på deg som enkeltindivid, sier han.
Det enkleste er å ta stilling til investeringsvalg på sparingen din
Pensjonseksperten forteller at vi som enkeltindivider bør og kan ta mye mer ansvar for tjenestepensjonen og sparingen på toppen.
– Tjenestepensjonen og sparingen på toppen kan du styre en del selv.
Revheim forteller at det er to saker som du kan påvirke din pensjon: Når du skal ta ut pensjonen og hvordan du skal forvalte de pengene frem til du tar ut pensjonen din.
– Det kommer til å avgjøre hva du kommer til å få i pensjon, sier han, og fortsetter:
– Det er aksjeandelen i pensjonssparingen din som særlig er avgjørende for hva du kommer til å sitte igjen med pensjon.
Det er aksjeandelen i pensjonssparingen din som særlig er avgjørende for hva du kommer til å sitte igjen med pensjon
Revheims råd til alle som har innskuddspensjon hos arbeidsgiver, er klart:
– Hvordan pensjonen din skal forvaltes bør du ta stilling til så snart som mulig. De aller fleste stoler på at det valget som er tatt av arbeidsgiveren, er det riktige. Men, det er det nødvendigvis ikke.
Har du pensjonskonto i DNB, blir pengene på kontoen plassert i fond med ulike pensjonsprofiler med ulike aksjeandel, det vil si fond bestående av for eksempel 100 prosent, 80 prosent, 50 prosent eller 30 prosent aksjer – og resten rentebærende verdipapirer.
– Du kan endre pensjonsprofilen i nettbanken eller appen Spare når som helst, og uten kostnad. Jeg anbefaler alle med tjenestepensjon om å sjekke hvilken pensjonsprofil du har og så bestemme deg for om du skal endre den eller ikke.
Innskuddspensjon er plassert i fond (kalt pensjonsprofil) som er sammensatt av aksjer og renter, og det er tre ulike profiler å velge mellom. Dette er pensjonsprofilene bedriften kan velge mellom:
Du kan endre pensjonsprofilen i nettbanken eller appen Spare når som helst, og uten kostnad.
Eldre avtaler kan ha pensjonsprofiler som avviker fra 50, 80 eller 100 prosent aksjer. Tidligere standard var 30, 50 eller 80 prosent aksjer. DNB anbefaler bedriftene å bytte til det nye settet med profiler.
Merk: Innholdet i artikkelen er å anse som markedsføringsføringsmateriale fra DNB og skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som investeringsrådgivning tilpasset den enkelte investors situasjon. DNB påtar seg ikke noe ansvar som følge av at innholdet i artikkelen legges til grunn for eventuelle investeringsbeslutninger. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.