Hopp til hovedinnhold
Lørdag 11. jan.
DNB Nyheter
Børs og marked

DNB Markets morgenrapport 21. mars:

Sterkere norsk krone

Med lavere risiko og fortsatt høy oljepris har norske kroner styrket seg.

STYRKET: Med lavere risiko og fortsatt høy oljepris har norske kroner styrket seg. Foto: NTB scanpix
Lesetid 6 min lesetid
Publisert 21. mar 2022
Artikkelen er flere år gammel

Fredag endte S&P 500 opp med 1,2 prosent og endte dermed opp med 6,2 prosent uken under ett. Dermed har indeksen steget med 1,8 prosent siden 25. februar. Hovedindeksen på Oslo Børs steg med 1,1 prosent fredag og 2,9 prosent uken under ett. Siden 25. februar har denne indeksen steget med 3,6 prosent. I Asia i dag har Hang Seng-indeksen falt med rundt 1 prosent, og futuresprisen på S&P 500 har også falt noe. Markedene i Japan er for øvrig stengt i dag. VIX-indeksen, som måler den implisitte volatiliteten for S&P 500, har avtatt tydelig de siste dagene.  Indeksen kan tolkes som en indikator for risiko i aksjemarkedene. Høy risiko har vært negativt for norske kroner, mens en høy oljepris har vært positivt for kronen. I oljemarkedet falt prisen på Brent til rundt 106 USD/fat fredag ettermiddag, men siden har prisen steget til i overkant av 111 USD/fat. Med lavere risiko og fortsatt høy oljepris har norske kroner styrket seg. I skrivende stund er EURNOK ned med 0,8 prosent fra fredag morgen. USDNOK har falt med 0,4 prosent, og kronen har styrket seg mot både pund, yen og svenske kroner. I løpet av den siste uken har EURNOK falt med 1,4 prosent og USDNOK er ned med 1,3 prosent.
 
I Kina holdt bankene rentene for husholdninger og bedrifter uendret. Det var i tråd med forventningene, men flere analytikere peker på at behovet for pengepolitiske stimulanser er økende. Rentene, 1- og 5-års «loan prime rate» (LPR) fastsettes månedlig og rapporteres av 18 banker, og er knyttet til sentralbankens mellomlangsiktige lånefasilitet som ble hold uendret forrige uke.
 
I dag skal Christine Lagarde, ECBs sentralbanksjef, holde foredrag på et arrangement i Paris. I lys av den amerikanske sentralbankens skift i syn på renten og renteøkningene fra den engelske sentralbanken, vil nok markedene følge godt med for å se etter nye signaler fra ECB. I tyske Handelsblatt søndag uttalte visepresidenten i ECB, Luis de Guindos, at ECB vil ta affære dersom sentralbanken ser andrerundeeffekter av inflasjonen og at inflasjonsforventningene på mellomlang sikt begynner å stige. Etter at rentemøtet i Fed er overstått, er det en rekke Fed-representantene som denne uken skal ut og snakke om Feds vurderinger. I dag er det nok mest oppmerksomhet om Powell og Bostic som skal snakke på en NABE-konferanse. Onsdag skal Powell igjen, sammen med den engelske sentralbanksjefen Bailey, snakke på et arrangement i regi av BIS.
 
I morgen skal Lagarde igjen foredra, men det kan være interessant å høre på den svenske sentralbanksjefen Ingves også. Han skal først og fremst snakke om digitale sentralbankpenger og fremtiden for penger, men det kan jo være at han vil utbrodere litt i forhold til utsiktene for renten. I forrige uke viste han til at renten kunne bli satt opp tidligere enn annonsert (2024).
 
Torsdag kommer det en rekke PMI-tall og NATO samles til toppmøte. Her hjemme vil nok Norges Banks rentemøte få mest oppmerksomhet. Vi venter at sentralbanken vil sette opp renten til 0,75 prosent i tråd med tidligere signaler. Høyere inflasjon hjemme og ute enn Norges Bank ventet, utsikter til høyere lønnsvekst, den kraftige oppgangen i prisene på olje og gass, økte renter internasjonalt og høyere kapasitetsutnyttelse ifølge det regionale nettverket er forhold som skulle tilsi at rentebanen løftes betydelig. Russlands invasjon av Ukraina forsterker trolig inflasjonsbildet, men kan også bidra til å svekke veksten i aktiviteten, særlig utover i anslagsperioden. Vi tror Norges Bank vil løfte rentebanen, men holde seg til å anslå at renten heves med en kvarting hvert kvartal i år og to ganger neste år. Renteoppgangen kommer fra et svært lavt rentenivå, mange husholdninger har høy gjeld og det er usikker hvordan krigen i Ukraina vil påvirke den økonomiske utviklingen i Norge og ute. Dette taler for gradvise renteøkninger. Nærmere detaljer om rentemøtet kan leses i vår forhåndsomtale av møtet.
 
Statistisk sentralbyrå la fredag fram sitt Økonomiske utsyn over fjoråret og prognoser for de neste årene. Her anslo SSB en vekst i fastlandsøkonomien på 3,6 prosent i år, en vekst i konsumprisene på 3,3 prosent og en lønnsvekst på 3,6 prosent. Dette er ganske godt i tråd med våre egne anslag, dog venter vi en litt høyere lønnsvekst. Sammenliknet med desemberanslagene til Norges Bank er det særlig anslagene for pris- og lønnsvekst som er høyere.  

Aksjemarkedet i dag ved Ole-Andreas Krohn

Det investorene oppfatter som bedre visibilitet når det gjelder renteutsiktene ga sammen med tillit til sentralbankens plan for å dempe inflasjonen fremover, og tross manglende tegn på fremdrift i forhandlingene mellom Ukraina og Russland, oppdrift for det amerikanske aksjemarkedet på fredag. Med mye fokus på forfallene i derivatmarkedene steg samtidig volumet aksjer omsatt på de tre hovedindeksene til 273-299% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. Dow, S&P500 og Nasdaq stengte opp henholdsvis 0.8 %, 1.2 % og 2.1 %. VIX-indeksen var ned med 7 % til 23.9 punkter og renten på tiårige statsobligasjoner svekket seg med 1 basispunkt til 2.19 %. Futures på S&P500-indeksen peker før åpning i Europa mot en åpning ned 0.5 % når det amerikanske markedet åpner i ettermiddag.

I Japan er det i dag fridag og markedene er dermed stengt. Investorene i de kinesiske markedene forsøker i morgentimene å vurdere retningen og konsekvensene av egne myndigheters forsøk på å navigere gjennom politiske samtaler med både Russland og USA, forventninger om ytterligere myndighetstiltak for å støtte markedene og hvordan de skal tolke suspenderingen av aksjehandelen i enkelte av eiendomsselskapene med de største finansielle utfordringene. De viktigste indeksene her er i øyeblikket ned inntil 1.6 %. Nyhetene fra makrosiden ser denne uken, og etter en relativt rolig start i dag, fortsatt ut til å kunne bli preget av rente- og inflasjonsutsiktene. Flere representanter for både Fed og ESB vil i dag og de neste dagene få anledning til offentlig å utdype sine syn på de økonomiske utsiktene og rentesettingen fremover. Fed-sjef Powell innleder runden med en presentasjon av sitt syn kl. 17.00 norsk tid i ettermiddag. Norges Bank avholder sitt rentemøte på torsdag. I den forbindelse er det ventet en oppjustering av styringsrenten med 25 basispunkter til 0.75 %.

I oljemarkedet var WTI-prisen i USA på fredag opp med USD 1.31 pr. fat til USD 104.55 pr. fat. Manglende tro på fremdrift i fredsforhandlingene om Ukraina, større globale oljeserviceselskaper som trapper ned aktiviteten ytterligere i Russland, angrep på oljerelatert infrastruktur i Saudi-Arabia og ingen ny vekst i amerikansk riggaktivitet forrige uke gjør at WTI-prisen i morgentimene i dag har kommet videre opp på USD 108.31 pr. fat. Brent handles på USD 111.46 pr. fat.  For sistnevnte innebærer det en pris USD 4.75 pr. fat over nivået ved stengetid i det norske markedet før helgen.

Oslo Børs gjøres det i dag endringer i hvilke selskaper som inngår i de viktigste indeksene. I og med at endringene for de fleste ikke bør komme som noen overraskelse og fordi typiske indeksforvaltere også har fleksibilitet når det gjelder tidsrom for justering av porteføljen bør dette normalt ikke gi betydelig kursutslag. I forbindelse med endringer i OBX kan det imidlertid gi noe volatilitet i Adevinta og Bakkafrost, som går ut av indeksen, og i Autostore og Norwegian Air, som begge kommer inn. Begge aksjene som går ut hadde forrige uke en svakere utvikling enn de to som kommer inn og dersom justeringene allerede er foretatt kan vi dermed få en reversering av disse relative bevegelsene denne uken.

Den 7. april inviterer DNB Markets til den årlige SMB Konferansen. Arrangementet foregår i DNBs hovedkontor i Bjørvika, Oslo og er kostnadsfritt for kunder. For oversikt over agenda, deltakende selskap og påmelding gå inn her.