Ny episode av podkasten Utbytte
- 2021 for norsk og internasjonal biotech har vært tøft, men nå går det framover, sier Jónas Einarsson i Radforsk.
- Det siste året har vært tøft og skapt mye usikkerhet, og vi ser at mange sliter mer med de kliniske studiene nå enn tidligere. Men, vi har noen plusser, ved at vi får raskere og bedre kliniske studier fordi mye gjennomføres digitalt. Det har også vært mye usikkerhet i kapitalmarkedet, men samtidig må det sies at av de selskapene som vi følger nøye så har de klart seg veldig bra, sier Jónas Einarsson, investeringsdirektør i Radforsk.
Marius Brun Haugen fra DNB Markets forklarer at det har svingt mye for biotech-selskapene i 2021, men det har begynt å komme positive drypp inn mot 2022.
- I sum er biotech en sektor som i en viss grad er «out of favour», men bransjen har også noen reelle solskinnshistorier, sier Brun Haugen.
- Ja, det er veldig gøy med for eksempel Vaccibody, sier Elisabeth Kirkeng Andersen fra Radforsk.
I siste episode av podkasten Utbytte kan du høre episoden Helsesektoren med Leiv Askvig og Jónas Einarsson. Dette er en oppvarming til den årlige nordiske helsekonferansen som arrangeres 16. desember 2021. Episoden er spilt inn i samarbeid med Radforsk Investeringsstiftelse og deres podkast Radium.
Marius Brun Haugen og Elisabeth Kirkeng Andersen har med seg Jónas Einarsson, leder av Radforsk investeringsstiftelse, og Leiv Askvig, investeringsrådgiver i Sundt AS i studio. Sammen diskuterer de utsiktene for den nordiske helsesektoren med fokus på biotech.
Leif Askvig forteller at de investerer både med hodet og hjertet.
- Det er så spennende hvis vi klarer å løse noen store gåter som kommer mange mennesker til gode, og tenk om vi får det til, sier Askvig.
- Men, vi må ha en portefølje, for alt går ikke inn. Det gjelder å ikke satse alt på én hest og tro at den går inn. Vi har 7–8 biotech-selskaper i vår portefølje og følger spent med, sier han.
Einarsson mener at det er viktig å ha med langsiktige investorer.
- Det er viktig at investorene forstår hva de går inn i og det er viktig å bygge seg opp en portefølje. Alt dreier seg om hvilke data som kommer ut til slutt og at de er gode nok. Investorene må forstå at det tar tid og koster penger, sier investeringsdirektøren hos Radforsk.
Askvig viser til at det kreves mye kapital fra investorer for å lykkes.
- Det er krevende løp, og du må være sterk i troen. Får vi til noen av selskapene våre, blir det både følelsesmessig og resultatmessig veldig bra, sier Askvig.
Brun Haugen mener at potensielle investorer må sette seg veldig godt inn i hva selskapene holder på med.
- Det er viktig å ha en bredde av aksjonærer, fordi det gir trygghet på finansieringssiden, sier Brun Haugen.
- Radforsk har vært instrumentell i å finansiere og hjelpe disse selskapene i startfasen. Radforsk har vært en grunnleggende investor, og når selskapene er oppe og går kan de henvende seg til andre investorer, sier Askvig.
Einarsson oppsummerer hva han tror kommer til å skje neste år:
- Jeg tror ikke pandemien blir den store jokeren, for ting går framover hele tiden. En periode trodde vi at vi skulle stoppe opp med kliniske studier, men nå ser vi at framover kommer det til å komme et hav av dataslipp på fase to fra kliniske tester. Dette kommer i 2002 og første halvår 2023, så det blir syretesten og det blir spennende dager, sier Einarsson.
Vil du høre mer om hvordan ulike selskaper innen biotech jobber, kan du delta på DNB Northern Health Care-konferansen 16. desember. Les mer om arrangementet her.
NB! Opptaket av denne Utbytte-episoden ble gjort tirsdag 30. november 2021.
Produsent av podkasten: Radforsk og Kim A. Farago, DNB Markets