- Sparing har definitivt blitt en stor snakkis

Eivind (20) ville bruke koronatiden på noe nyttig. Plutselig hadde han investert i sitt første fond, og fikk dilla på sparing.

GØY Å SPARE: Eivind er glad for at han kom i gang med sparingen, og oppfordrer flere til å gjøre det samme. Foto: Arne Kristoffer Wang Holthe
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 03. jun 2021
Artikkelen er flere år gammel

Eivind Eckhoff var ferdig i militæret og hadde tjent seg opp en god slant med penger. En koronapreget hverdag gjorde at han hadde mye tid til overs, og det tok ikke lang tid før fond og aksjer fanget interessen hans.

- Jeg la merke til at venner av meg kunne mye om fond og aksjer, og ønsket å lære mer.

Eivind opprettet en aksjesparekonto og startet med å sette inn penger i fond. Etter en liten stund opplevde han mye mestring i å klare å forvalte egne penger. 

- Jeg ble veldig glad for å se at man kunne tjene penger på å spare, sier han. 

Sparer til leilighet

Eivind skjønte tidlig at det var smart å spre risiko. Derfor satte han mesteparten av sparepengene i fond, en del i aksjer, og litt på bankkonto for å ha en buffer.

- På den måten tjener jeg kontinuerlig en del penger, men går ikke konstant rundt og bekymrer meg for om jeg taper penger. Planen er å spare til jeg kan kjøpe min egen leilighet, sier han.

20-åringen sparer også i BSU-konto og har allerede spart opp egenkapital som gjør at han ikke er avhengig av sparingen i fond og aksjer for å kunne kjøpe bolig. 

Eckhoff er fra Oslo og studerer nå første året informatikk på Universitetet i Oslo. I tillegg har han en deltidsjobb som vitenskapelig assistent på instituttet der han jobber med sosiale medier. 

Jeg ble veldig glad for å se at man kunne tjene penger på å spare
Eivind Eckhoff
TRENGER IKKE FØLGE MED: Noe av det Eivind synes er så fint med fond, er at man ikke trenger å følge med på det hele tiden. Foto: Arne Kristoffer Wang Holthe

Blitt en stor snakkis

- Sparing har definitivt blitt en stor snakkis hos oss unge voksne den siste tiden. Det er få mennesker rundt meg som ikke har investert penger i fond og aksjer, sier Eivind.

Han opplever at interessen for økonomi har økt mye blant jevnaldrende i 2020.

- Jeg tror det har å gjøre med at mange har hatt tid til å fokusere på seg selv og jobbe med egne mål under pandemien, sier Eivind. 

Lærer om finans på sosiale medier

- Jeg leser mye på Finansavisen og E24, men må innrømme at jeg får mange tips fra TikTok og mer uformelle kilder. Jeg er også medlem av noen aksjeforum på Facebook der det diskuteres og oppfordres til ulike aksjer og fond, sier han.

Eivind forklarer at han ofte får opp ulike saker om sparing på sosiale medier som Instagram og TikTok, uten at han aktivt oppsøker slike kontoer. Han liker å bruke sosiale medier som plattform fordi han ofte får tips fra folk på hans egen alder.

- Jeg føler at min generasjon ofte gir meg mer treffende tips om økonomi. Det kan også føles lettere og mindre å sette seg inn i, fordi videoer og artikler på TikTok, YouTube og Facebook ofte er korte og ikke overfylt med informasjon.

Han er klar over at han ikke kan stole blindt på all informasjon han komme over på sosiale medier, og legger til at han alltid har det i bakhodet.

KOM I GANG: Ganji synes det er bra at mange unge har kommet i gang med sparingen. Foto: Stig B. Fiksdal

Heier på sparing blant unge

Finanisell rådgiver i DNB, Behnaz Ganji, mener mange kan la seg inspirere av Eivind.

- Eivind er bare en av mange unge som har fått øynene opp for fondssparing. Og det er jo helt fantastisk!

Selv om man kanskje ikke har mulighet til å spare så mye i 20-årene, mener Ganji det er en fin mulighet til å starte gode sparevaner.

Hun legger til:

- Eivind sier at han allerede har BSU og buffer, noe jeg vil anbefale alle å ha før de plasserer penger langsiktig. Årsaken er at du ikke vil sette deg selv i en posisjon hvor du må ta ut penger fra fondene på et dårlig tidspunkt bare fordi vaskemaskinen ryker, forklarer hun. 

Vil du komme i gang med sparingen? Dette bør du tenke gjennom:

 
  • Tid. Hvor lenge er det til du skal bruke pengene. Tiden er den viktigste faktoren for å redusere svingningene over tid. I tillegg gjør ofte en fastsatt tid det lettere å holde seg til den opprinnelige planen. Jo lengre tid du har, jo større svingninger tåler du. Og viktigst av alt: desto høyere gevinst kan du forvente.
  • Velg et sparebeløp som passer din økonomi. Fordi tidshorisonten er viktig er det også sentralt å tenke at pengene du sparer i fond ikke er penger du trenger neste måned. Noen tenker at et par hundrelapper ikke er verdt det, men det er det absolutt. Et par hundrelapper kan være akkurat det som skal til for at du skal ta det første steget – få den snøballen til å rulle. Jeg vil nesten si at det viktigste med de hundrelappene er den fantastiske vanen du får med å spare. Og enda bedre i fond.
  • Er du i tvil, så gå bredt. Med det mener jeg velg et fond som investerer over hele verden og på tvers av bransjer. På den måten gjør du deg ikke avhengig av enkeltbransjer eller land for å kunne oppnå god gevinst.
  • Hold deg til planen. Når alt over er gjort og du har satt i gang spareavtalen din, ikke sjekk hver dag eller prøv å time markedet. Hold deg til planen du har lagt og stol på din egen vurdering. Er du usikker på noe kan du alltid ta en telefon til banken din og snakke med autoriserte rådgivere.

Les mer om sparing i fond på DNB.no.

Merk: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment verken som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning aldri er noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, dyktighet, risiko, samt kostnader ved kjøp, vedlikehold og salg. Avkastningen kan også bli negativ.