Mange unge har kommet i gang med sparingen det siste året, og ønsker å kjøpe seg bolig. Bør man spare i BSU eller fond?
- Dette er uten tvil et tema som fanger mange unge, og det er flere ting å tenke på når det gjelder å spare i BSU versus fond, sier Behnaz Ganji som er sparerådgiver i DNB.
Her er hennes betraktninger.
- Hvis du ikke har kjøpt bolig og det er sparemålet ditt, bør BSU prioriteres. Forutsatt at du er under 34 år, sier Ganji.
Hun legger til at BSU er en veldig god mulighet til å spare opp penger til et fremtidig boligkjøp.
- Det er risikofri sparing, du får bankens beste rente og skattefradrag.
Har du kjøpt bolig og er under 34 år, men fremdeles ikke brukt BSU, kan det være smart å beholde den. Årsaken er at renten etter all sannsynlighet er bedre enn renten du har på lånet ditt. Det betyr at det du oppnår i rente på BSU, er høyere enn det du sparer ved å betale ned på boliglånet ditt.
Når man har kommet seg inn på boligmarkedet og eier egen bolig, er det mange som lurer på om de skal avslutte BSU-kontoen sin, og gå over til å spare i fond.
- Det er viktig å presisere at BSU ikke er blitt en dårlig løsning selv om du har kjøpt deg bolig, men siden du ikke lenger får skattefradrag, er ikke BSU like lukrativ løsning som den var før, sier hun.
Ganji legger til at BSU likevel har god rente, og er en fin måte å bygge egenkapital til neste bolig på, dersom det er sparemålet ditt.
- Men ved å spare i BSU binder du imidlertid opp pengene til bolig. Hvis sparemålet ditt ikke er bolig og du har en lang horisont, kan det nå være riktig å vurdere fond.
- Velger du å spare i fond, innebærer det risiko, men med risiko ligger det også mulighet til å oppnå god gevinst, forklarer Ganji.
For å spare i fond bør du ha en lang tidshorisont, gjerne 5-6 år. Du bør også ha en buffer, gjerne på 1-2 månedslønner om du eier bolig, og du må tåle svingninger.
- Har du disse faktorene på plass, har du mulighet til å sitte rolig i båten gjennom nedgangstider, og dermed ikke måtte ta ut pengene hvis markedet går dårlig, sier Ganji.
Hun legger til:
- Tiden er din beste venn i fondsmarkedet og en avgjørende faktor for å kunne øke sannsynligheten din for gevinst.
Ganji anbefaler også å ta en kjapp avsjekk med banken før du starter sparingen.
- Før du starter fondssparing anbefaler jeg deg å bruke den digitale fondsråddgiveren i Spare-appen. Basert på spørsmål du svarer på gir den deg råd tilpasset akkurat deg. Du kan også ta kontakt med rådgiver i banken, sier hun, og legger til at det viktigste er å legge en plan for sparingen- og hold deg til den.
Merk: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment verken som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning aldri er noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, dyktighet, risiko, samt kostnader ved kjøp, vedlikehold og salg. Avkastningen kan også bli negativ.