Fond og sparing:
Hva slags endringer i rente og kredittmarginer kreves for at en renteinvestor skal få negativ avkastning framover?
Årets renteoppgang betyr at løpende rente har kommet markant opp på investeringer i obligasjonsfond. Avkastningen i et obligasjonsfond over tid bestemmes av løpende rente, i tillegg til kursendringer som følge av endringer i renter og kredittmarginer. Med løpende rente på klart høyere nivåer fremstår norske obligasjonsfond nå betydelig mer attraktive.
Men hva slags endringer i rente og kredittmarginer kreves for at en investor skal få negativ avkastning på et obligasjonsfond med lån til solide selskaper, fra dagens rentenivå?
Hvis markedsrentene stiger med 2%-poeng i dag, i form av en umiddelbar endring, vil investoren anslagsvis få en marginal negativ avkastning etter 12 måneder etter forvaltningshonorar. Dette er en betydelig renteøkning, og kommer rentene så mye opp er det også sannsynlig at andre aktivaklasser gir lavere avkastning enn hva de vanligvis gir.
Hvis kredittmarginer i sikre obligasjonsfond stiger til et nivå som er 1,7 ganger høyere enn det som ble observert da Covid-uroen var på det verste, vil investoren sitte igjen med 0 % i avkastning etter 12 måneder.
Det skal altså store bevegelser til før investorer får negativ avkastning hvis man kjøper denne type obligasjonsfond i dag. Og hvis rentene kommer ned, eller blir liggende på dagens nivåer, da blir avkastningen ganske så hyggelig.
Merk: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om fondene det refereres til, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning i fond aldri er noen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan også bli negativ som følge av kurstap.