DNB Markets morgenrapport 24. juni:

Solide PMI tall, men inflasjonen lurer

Gjeninnhentingen er tydelig på gang i eurosonen, i alle fall ifølge de foreløpige PMI-indeksene for juni.

EURO: Gjeninnhentingen er tydelig på gang i eurosonen, i alle fall ifølge de foreløpige PMI-indeksene for juni.
Lesetid 6 min lesetid
Publisert 24. jun 2021
Artikkelen er flere år gammel

Samlet steg PMI for eurosonen fra 57,1 i mai til 59,2 i juni, den høyeste observasjonen på over 15 år og godt over forventningene. I industrien steg produksjonsindeksen til høye 62,4. Det tyder på at europeisk industri i liten grad er påvirket av leveranser på tilbudssiden som mangel på råvarer og vareinnsats. Tjenestesektoren er tydelig påvirket av gjenåpningen i mange land og aktivitetsindeksen steg markert til 58.0. Den samlede indeksen for fremtidig aktivitet steg til sitt høyeste nivå siden serien startet i 2012. I Storbritannia falt den samlede PMI-indeksen litt tilbake, men fra et rekordhøyt nivå.

Sammen med det økonomiske oppsvinget tyder PMI-indeksene også på at et visst prispress er på vei. Indeksen for prisene på innsatsvarer steg markert i juni. Det henger sammen med en viss mangel på innsatsvarer og tross høy produksjonsindeks må leverandørene trekke på lagrene av ferdige varer. Indeksen for ferdigvarelager har ikke falt så raskt siden oktober 2009. I tjenestesektoren har indeksen for utsalgsprisene steget til sitt høyeste nivå, og den sammensatte prisindeksen steg også til ny rekord i juni. Pressemeldingen viser til at prisoppgangen ikke bare reflekterer økte råvarepriser, men også økte lønninger. Prisøkningene som rapporteres i PMI, vil etter hvert kunne bidra til økte konsumpriser.  Det vil i så fall ECB være godt fornøyd med. Foreløpig virker det som om ECB – på linje med Fed – anser disse prisøkningene langt på vei som et resultat av flaskehalser og tilpasningsproblemer. Dermed vil en eventuell høyere inflasjon også kunne bli oppfattet som forbigående. Men selv om sentralbankene ikke vil reagere på økt inflasjon, vil markedene følge nøye med på forhold som kan tilsi at oppgangen er mer langvarig.

Det var kanskje nettopp det som preget markedene i går; En avveiing mellom sterke vekstutsikter støttet av lavrentepolitikk og faren for at inflasjonsoppgangen er mer varig og vil utløse tilstramminger i pengepolitikken. I alle fall var det relativt små bevegelser i markedene, med S&P 500 ned 0,1 prosent og Nasdaq opp 0,1 prosent. I Europa var det bred nedgang i aksjemarkedene, mens utviklingen i Asia i dag er relativt flatt. 10-års amerikansk statsrente falt inn mot gårsdagen, men steg gjennom dagen og er nå om lag 2 basispunkter høyere enn i går morges. I valutamarkedene er hovedbildet små endringer. Den amerikanske dollaren er marginalt svakere mot euro sammenliknet med i går morges. Den norske kronen har styrket seg litt mot både euro og dollar. Oljeprisen holdt seg litt over 75 USD/fat gjennom gårsdagen.

I dag er det rentemøte i Bank of England. Siden det forrige møtet tidlig i mai, har både den økonomiske veksten og inflasjonen overrasket på oppsiden. Gårsdagens PMI ga også signaler om økt prispress, som nevnt over. På den annen side har spredningen av deltaviruset forsinket det siste trinnet i gjenåpningen av økonomien med om lag fire uker. Selv om inflasjonen har trukket opp, tror vi BOE vil anse høyere prisvekst som midlertidig. Det får dermed ingen betydning for pengepolitikken. En nærmere vurdering av rentemøtet kan leses i Knuts forhåndsomtale.

I USA skal det legges fram en rekke nøkkeltall i dag. Med flaskehalser og leveranseproblemer for en rekke varer, blant annet mikroprosessorer, er det ventet at nye ordre for varige goder vil trekke videre opp. Førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd er ventet å falle til 360.000, som i så fall er det laveste tallet etter at pandemien slo inn. Det kommer også handelstall for mai, og Fed vil legge fram en stresstest av bankene. I Tyskland er det ventet at IFO-indeksen vil stige med 1,2 poeng til 100,4 for juni. Det vil i så fall bekrefte at tysk industri er inne i en klar oppgangsperiode.

Tirsdag ble et tema fra dagens Bulletin lagt fram: Globaliseringen og dens betydning for inflasjonen i industrilandene. Mange har pekt på at globaliseringen nå kan være på retur, at det kan løfte kostnadene og gi økt inflasjon. I artikkelen konkluderer ECB med at globaliseringen ikke har vært noen hoveddriver for den synkroniserte nedgangen og lave inflasjonen som industrilandene har hatt. Derfor vil heller ikke svekket globalisering i tiden fremover bidra vesentlig til gi en bred oppgang i inflasjonen.

Aksjemarkedet i dag ved Ole-Andreas Krohn

innkjøpssjefsindeksene fra begge sider av Atlanteren lå i går ikke tilstrekkelig over forventningene til å løfte det amerikanske aksjemarkedet videre og sammen med nye påminnelser om kommende renteøkninger, signaler om at reduserte obligasjonskjøp begynner å bli et tema, samt et svakere boligsalg enn ventet, holdt dette indeksene nede. Dow stengte ned 0.2 %, mens S&P500 og Nasdaq endte henholdsvis ned 0.1 % og opp 0.1 %. Samtidig fortsatte VIX-indeksen ned 2 % til 16.3 punkter og nærmer seg dermed igjen nivået fra begynnelsen av februar 2020. Aktivitetsnivået på de tre hovedindeksene holdt seg volummessig på 74-89% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. Renten på den amerikanske tiåringen ser i hvert fall kortsiktig ut til å ha stabilisert seg på et nivå like under 1.5 % og ligger i morgentimene i dag på 1.49 %. Det er opp 1 basispunkt i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet i går.    

Etter nølende oppgang i går ser vi en mer blandet utvikling i de asiatiske markedene i i morgentimene. I Japan er Nikkei kort før stengetid ned 0.1 %, mens de viktigste kinesiske indeksene samtidig ligger i intervallet +0.1 til -0.6%. På den positive siden ser det ut til at den kinesiske sentralbanken har åpnet mer på likviditetstilførselen, mens på den negative siden ser en amerikansk stans i handel med solenergiprodukter fra Xinjiang ut til å være en påminnelse om den fortsatt ulmende handelskonflikten. I forbindelse med ettermiddagens rentemøte i UK er det ventet at BOE holder renten uendret på 0.1 %. Før vi kommer så langt får vi i formiddag en rekke med tillitsmålinger fra Frankrike og Tyskland, samt ESBs syn på den økonomiske situasjonen og utsiktene for Eurosonen fremover. I ettermiddag får vi en ny runde med ukentlige amerikanske arbeidsmarkedstall samt foreløpige tall for ordreinngangen på varige goder i mai og en tredje revidering av estimert prisstigning og BNP-vekst for Q1. Etter at antall førstegangssøkende på ledighetstrygd foregående uke igjen steg over 400k er det i dag ventet at antallet for forrige uke vil vise en reduksjon tilbake på 380k.

De oppdaterte amerikanske oljelagertallene lagt fram i går bekreftet den på tirsdag indikerte reduksjonen i råoljebeholdningene og mens markedet venter på fremdrift i atomforhandlingene med Iran og nye utspill i forkant av neste ukes OPEC-møte ser vi at også at USD-kursen bidrar til å holde oljeprisene oppe. WTI i USA steg i går med USD 0.03 pr. fat til USD 73.13 pr. og ligger i morgentimene i dag på USD 73.15 pr. fat. Før åpning i Europa har Brent kommet ned med USD 0.51 pr. fat i forhold til der den lå ved stengetid i det norske markedet i går og ligger i øyeblikket på USD 75.24 pr. fat.           
 
Nokia har i dag invitert til det de definerer som en viktig produktannonsering og i forkant er våre forventninger her at dette er i forbindelse med presentasjon av nye løsninger for 5G-nettverk. Investorer innen sektoren har etterlyst mer konkurransedyktige løsninger fra selskapet innenfor dette vekstområdet og oppdateringen vil kunne gi umiddelbare reaksjoner i verdsettelsen. Amerikanske AT&T er en viktig kunde for Nokia og annonserte i mai at de fra 2022 vil trappe opp investeringstakten innen 5G og fibernett. Nokia stengte i går på EUR 4.29 pr. aksje og vi har her en kjøpsanbefaling med et kursmål på EUR 6.10 pr. aksje. Vi minner samtidig om at det finske markedet, i likhet med det svenske, i morgen vil være stengt i anledning midtsommerfeiringen.