DNB Markets morgenrapport 16. februar:

Solide nøkkeltall fra både USA og Norge

Børsene i Europa og USA steg moderat i går, det samme gjorde 10-årsrentene, og dollaren styrket seg.

TALL: Solide nøkkeltall fra både USA og Norge. Foto: NTB
Lesetid 7 min lesetid
Publisert 16. feb 2023
Artikkelen er flere år gammel

Mens S&P500 endte dagen opp 0,3 %, steg Nasdaq-indeksen med 0,9 %, og Stoxx600 med 0,4 %. Børsene i Asia er også bra opp så langt i dag. Børsoppgangen har kommet til tross for at den viktige amerikanske 10-årsrenta handlet over 3,8 % i går (ned igjen på 3,78 % nå), det høyeste nivået siden 2. januar. Det understreker at rentefallet som preget starten av året, og som har mye av æren for børsoppgangen i samme periode, nå er reversert.

Den norske krona fortsatte å svekke seg i går, til tross for moderat oppgang på børsene og ganske flat utvikling i oljeprisen. Gjennom februar har for eksempel EURNOK fulgt utviklingen i forskjellen mellom markedsrentene i EUR og NOK svært tett, og det er ikke utenkelig at renteoppgangen i USA og Europa de siste par dagene, som har vært større enn renteoppgangen her, kan forklare at krona har svekket seg litt igjen.

At børsene stiger til tross for renteoppgang, og renteoppgangen i seg selv for den saks skyld, skyldes nok at det kom nøkkeltall fra USA i går som var bedre enn ventet. Tallene for detaljhandelen i januar viste en økning på hele 3,0 % i forhold til desember, og en økning på 1,7 % justert for de mest volatile varegruppene. Oppgangen som var ventet var langt mer beskjeden. Litt senere ble NAHB-indeksen publisert, som måler sentimentet blant amerikanske boligbyggere, og den steg også mer enn ventet. Indeksen falt kraftig gjennom 2022, i takt med at høyere renter bremset omsetningen i boligmarkedet, men den har altså steget igjen så langt i år.

Mellom de positive tallene for privat konsum og boligmarkedet kom riktignok også tall for industriproduksjonen i USA i januar, som var dårligere enn ventet, og viste flat aktivitet etter fall i desember, mens det var ventet en oppgang. Tallene understreker bildet fra ISM-indeksene, der den for industrien har falt godt under 50-streken, og antyder fallende aktivitet, mens indeksen for andre næringer ligger godt over 50 og antyder fortsatt godt driv i resten av økonomien. Industrisektoren er sett på som «ledende» for resten av økonomien, og fall der antyder sånn sett at resten av økonomien vil følge etter. Enn så lenge viser uansett tallene fra USA i går at rentehevingene til Fed så langt har hatt liten effekt på amerikanernes konsum. Det i seg selv er ikke så rart, når amerikanere flest binder renta i 30 år av gangen, og dermed ikke påvirkes av sentralbankenes rentehevinger med mindre man bytter bolig. Når NAHB-indeksen antyder at det verste allerede kan være over også i boligsektoren, en av de få kanalene der Feds politikk faktisk har en effekt, er det ikke rart at markedet priser inn at Fed må trå hardere til med rentehevinger.

Her hjemme ble det publisert BNP-tall for desember og fjerde kvartal i fjor, og dermed fikk vi også tall for årsveksten for hele 2022. Fastlands-BNP vokste med 0,4 % m/m i desember, med 0,8 % kv/kv i fjerde kvartal, og med 3,8 % totalt i 2022. Både vi og et flertall av andre økonomer trodde på en vekst på 0,8 % i fjerde kvartal, men Norges Bank sine anslag for de samme tallene var henholdsvis -0,4% m/m, 0,0 % kv/kv og 3,6 % år/år. Veksten i norsk økonomi har altså holdt seg bedre enn det Norges Bank har lagt til grunn mot slutten av fjoråret. I tillegg til BNP-tallene fikk vi tall for lønnsveksten gjennom hele 2022, som var på 4,4 %. Dette var også en god del høyere enn anslaget til Norges Bank. Alt i alt tror vi kombinasjonen av høyere vekst, høyere inflasjon og høyere lønnsvekst enn Norges Bank har lagt til grunn taler for at vi får en høyere styringsrente. Nærmere bestemt tror vi nå at vi får en ekstra renteheving i mai og ender opp med en rentetopp på 3,50 % i juni. For mer om dette og tallene som kom i går, se Kyrre Aamdals kommentar her.

I dag kl. 08, det vil si omtrent samtidig med at denne rapporten kommer ut, publiseres tall for petroleumsinvesteringene for 2023. Den forrige investeringstellingen, som er fra november, antydet at petroleumsinvesteringene i år ville bli på 149,7 mrd. kroner, som ville innebære en nedgang fra investeringene i 2022. Det ble imidlertid levert inn en del nye planer, såkalte PUD-er («plan for utbygging og drift») i desember, fordi programmet fra 2020 som ga skattefordeler ved nye investeringer i petroleumssektoren gikk ut ved årsslutt. På grunn av det tror vi tellingen i dag vil innebære at totale investeringer blir omtrent 20 mrd. større enn den forrige tellingen viste, og dermed at oljeinvesteringene totalt sett vil falle mindre i 2023 enn man tidligere har tenkt.

Aksjemarkedet i dag ved Ole-Andreas Krohn

Bedre detaljhandelstall enn ventet sendte i første omgang i går det amerikanske aksjemarkedet ned og rentene opp, men utover dagen flyttet fokus seg gradvis over på hva en solid underliggende økonomi også impliserer av redusert resesjonsrisiko og stemningen snudde i mer positiv retning. Dow snudde opp 0.1 %, S&P500 trakk opp med 0.3 % og Nasdaq steg med ytterligere 0.9 %. Volumet aksjer omsatt på de tre hovedindeksene holdt seg på 76-96% av gjennomsnittet for de siste tre måneder, mens VIX-indeksen var ned med 3.6 % til 18.2 punkter. Futureskontraktene handlet i Asia i dag indikerer i tillegg en positiv start for det amerikanske markedet i ettermiddag og peker i øyeblikket mot et løft på rundt 0.2 % ved åpning. Avkastningen på tiårige amerikanske statsobligasjoner ligger samtidig på 3.78 %, hvilket er opp 2 basispunkter i forhold til ved stengetid i det norske markedet i går.

I de asiatiske markedene ser verken ny tall for ordreinngangen i Japan eller utviklingen i kinesiske boligpriser så langt i dag ut til å gi noe vesentlig grunnlag for å løfte markedene, men vendingen i USA bidrar likevel tilstrekkelig til å snu stemningen blant investorene og sender indeksene opp i positivt terreng. I Japan er Nikkei i dag opp med 0.8 % og i Kina er de viktigste indeksene opp inntil 2.4 %. I tillegg til at Norges Bank kl. 10.00 i dag legger fram sin brede forventningsundersøkelse for Q1 vil det kl. 18.00 i kveld bli anledning til å høre sentralbanksjefen trekke opp de økonomiske perspektivene i sin første årstale siden tiltredelsen. Før vi kommer så langt kan det imidlertid for investorene også være fornuftig å følge med på dagens strøm av eventuelle nye rentesignaler fra ESB- og Fed-representanter, samt både på de amerikanske PPI-tallene for januar og de ukentlige arbeidsmarkedstallene fra samme sted. CF Industries og Cisco sendte sent i USA i går ut sine kvartalsrapporter og vi fikk i første omgang et begrenset kursutslag for førstnevnte mens Cisco i handel etter børs steg 3 % og bidrar til en positiv utvikling for teknologisektoren i Asia i dag. 

Oljemarkedet har vært utsatt for en liten brottsjø av pristyngende krefter de siste dagene. Noe reduserte bekymring for den globale etterspørselsveksten og en lettere USD-kurs har i morgentimene i dag imidlertid sendt Brent opp igjen med USD 0.55 pr. fat i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet i går og prisen ligger før åpning i dag på USD 85.62 pr. fat. WTI-prisen har samtidig steget med USD 0.63 pr. fat siden i går ettermiddag og ligger i øyeblikket på USD 79.14 pr. fat.

Fra Grieg Seafood ventet vi i dag en Q4-rapport som viste en omsetning for kvartalet på NOK 1.6 mrd. og en operasjonell EBIT for perioden på NOK 135 mill. Konsensus ventet basert på en topplinje tilsvarende vårt estimat en EBIT på NOK 159 mill. Fasiten viste seg å være på NOK 156 mill. I likhet med for de andre aktørene innen sektoren vil fokus ved dagens presentasjon være på driftsmarginer, utbytte, volumguidene fremover og eventuelle kommentarer knyttet til konsekvenser av den foreslåtte grunnrenteskatten. Grieg Seafood stengte i går på NOK 83.35 pr. aksje. Før eventuelle endringer på grunnlag av dagens har vi rapport en kjøpsanbefaling og et kursmål på NOK 115 pr. aksje.

Autostore har allerede sendt ut sine tall for Q4 i dag. Ordreinngangen i kvartalet lå på USD 153 mill. mot vårt estimat på USD 169 mill. og konsensus på USD 159 mill. Samtidig kom omsetningen inn på USD 148 mill. mot vårt estimat på USD 134 mill. og konsensus på USD 151 mill. EBITDA på USD 59 mill. ligger over vårt estimat på USD 48 mill. Selskapet følger opp med en presentasjon før åpning i dag og her venter vi at investorenes interesse i første rekke vil være på ordrereserven, ordreutsiktene fremover og marginutviklingen. Før dagens rapport la vi til grunn en estimert ordrereserve på USD 505 mill. ved utgangen av 2022. Selskapet har i tillegg tidligere guidet en omsetning på USD 700–800 mill. for 2023 og eventuelle justeringer av dette vil også kunne påvirke kursen ved åpning i dag. Kursen stengte i går på NOK 22.31 pr. aksje og vi har før eventuelle endringer etter dagens gjennomganger en salgsanbefaling med et kursmål på NOK 18 pr. aksje.

Merk: Å kjøpe og selge aksjer innebærer høy risiko fordi verdien i verdipapirer vil svinge med tilbud og etterspørsel. Historisk avkastning i aksjemarkedet er aldri noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, aksjeselskapets utvikling, din egen dyktighet, kostnader for kjøp og salg, samt skattemessige forhold.

Innholdet i denne artikkelen er verken ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon.