Aksjestrategens og investeringssjefens tips

Slik takler du urolige markeder

Når markedsuro frister deg til å gjøre dumme valg, kan det hende at en liten papirlapp kan redde deg.

LØFTER BLIKKET. Tore André Lysebo har selv 25 års erfaring som forvalter, og har flere ganger opplevd at det er krevende å håndtere urolige markeder. Foto: Stig Fiksdal
Lesetid 6 min lesetid
Publisert 20. mar 2020
Artikkelen er flere år gammel

På kort tid har koronaepidemien ført til kraftig fall på verdens børser. Uroen, målt i volatilitetsindeksen VIX, har ikke vært større siden finanskrisen. 

Tore André Lysebo, investeringssjef i DNB Private Banking, forstår at noen blir nervøse.

- Det er viktig å huske på at det faktisk er dette du får betalt for over tid, når du har penger i aksjemarkedet heller enn i banken. Du utsetter deg for risiko for at det kan falle i et kortere eller lengre tidsrom, og det er det vi er vitne til nå, sier Lysebo. 

Sårbare for psykologien 

Aksjemarkedet har over tid vist seg å gi høyere avkastning enn andre investeringsformer, men for å få med deg muligheten for avkastning gjelder det å ikke kjøpe og selge på feil tidspunkt.

Det høres enkelt ut, men er det ikke.   

- Det er riktig at det kan høres banalt ut, men det er i realiteten svært krevende å gjennomføre i praksis. Det er så mye psykologi som påvirker oss at vi tar irrasjonelle valg, sier Lysebo.  

Han har selv 25 års erfaring som forvalter, og forteller at han også har dyrekjøpte erfaringer.  

- Selv de som har drevet med dette i 20–30 år er utsatt for psykologien. Men de håndterer det ved å legge en strategi, og ved å ha folk og et system rundt seg som gjør at de holder en disiplinert tilnærming til markedet, og ikke minst til hvordan de forvalter midler over tid, forteller Lysebo. 

Det er også det grunnleggende rådet til alle som investerer i aksjemarkedet, profesjonelle eller ikke: Å legge en plan og holde seg til den.  

- Vi vet at hvis vi klarer å løfte blikket og holde en viss langsiktighet, og ha en plan basert på rasjonelle vurderinger, så er det enklere å håndtere uro. Riktig og ikke minst mye bedre over tid, sier han.  

Vi må forsøke å hjelpe folk til å unngå å selge etter at det har falt og kjøpe etter at det har steget
Tore André Lysebo

DNB Private Bankings rådgivere hjelper kundene med dette. 

- Vi lager investeringsstrategier som er skreddersydd for hver enkelt. Planen er steg én, men det er essensielt at vi følger opp etterpå. Å gjennomføre en faktisk forvaltning over tid er krevende, det er da du blir utsatt for psykologi og påvirkning utenfra. Vi tror det er da du trenger noen å snakke med, noen som holder deg i ørene, sier Lysebo.  

- Det er ikke mer avansert enn at vi må forsøke å hjelpe folk til å unngå å selge etter at det har falt og kjøpe etter at det har steget, men snarere gjøre det motsatte.  

Teknikker for å håndtere støyen 

Paul Harper, aksjestrateg i DNB Markets, er klar på at man tar mye bedre beslutninger hvis man gjør jobben med å forberede seg før det virkelig stormer i markedet.  

- En plan gjør at man kan unngå å bli stresset og gjøre et eller annet som er mer preget av all støyen rundt, enn av rasjonelle vurderinger, sier Harper, og peker på at mennesket av natur har en tendens til å bli drevet av frykt og grådighet.   

- Du må holde litt fast i deg selv for å unngå å kjøpe når det går oppover og heller kjøpe etter at det har begynt å falle. Dette er vanskelig å gjennomføre hvis man ikke har lagt en plan på forhånd, sier Harper. 

Aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets minner om at mennesker lett blir preget av frykt og grådighet.

Rebalansering  

En av de «enkleste» virkemidlene for å sørge for at man holder seg til den risikoprofilen man har bestemt seg for å ha, er å mekanisk rebalansere porteføljen sin.

Forvalterne av Oljefondet er blant dem som gjør dette, og sørger for at de ulike aktivagruppene har riktig vekt i porteføljen og holder seg rimelig stabile over tid.  

- For å få til det selger man litt etter at markedet har steget, og kjøper etter at det har falt. Det er ofte bedre over tid, og vi vet av empiri at denne fremgangsmåten fungerer, sier Lysebo. 

- Men igjen, det er ofte vanskelig å gjennomføre i praksis fordi man blir påvirket av psykologien i markedet, sier Lysebo. 

Det er blant annet derfor at investeringsstrategien er så viktig, den hjelper til med å holde retningen når fallende markeder får nervene til å skrike «selg!».  

- Vi må holde folk litt i hånden, og hjelpe dem til å holde seg til planen, sier Lysebo.  

Investeringsstrategien hjelper til med å holde retningen når fallende markeder får nervene til å skrike «selg!»
Tore André Lysebo

Den lille lappen 

Harper har også sine triks for å «slå psykologien».  

- Når du kjøper en aksje er det smart å skrive ned hvorfor du kjøpte denne aksjen, og å notere deg et «stop loss»-nivå, sier Harper.  

«Stop loss» er et verktøy for å sette nivået for kjøp eller salg av aksjer. For eksempel bestemmer du deg på forhånd for å selge aksjen dersom den faller 10 prosent.  

«Stop loss» hjelper deg å stoppe opp og vurdere om aksjen virkelig var en riktig investering, og notatene dine minner deg på hva som var vurderingen bak kjøpet. 

- Si at du kjøper en aksje fordi den har bra momentum, og så begynner aksjen å falle. Da holder ikke den logikken lenger, men det er fort gjort å da tenke at du har lyst å eie aksjen fordi den er billig. Skifter du plutselig strategi slik, kan du ende med å sitte med en haug med langsiktige investeringer i noe som i utgangspunktet var en kortsiktig momentum trade. Og da har du plutselig en samling av veldig merkelige aksjer sett i ettertid, sier Harper.  

Volatilet gir muligheter for de som har evnen til å se gjennom den kortsiktige støyen
Paul Harper

Dersom investorlegenden Warren Buffet hadde hatt en liten lapp, ville kanskje dette kjente sitatet stått der:

«Fallende markeder bekymrer meg ikke. Det er en mulighet til å øke eierandelen i gode selskaper, ledet av dyktige folk – til en god pris». 

- Jeg tror det er fornuftig å huske på. Volatilitet gir muligheter for dem som har evnen til å se gjennom den kortsiktige støyen. Det er nettopp der de beste mulighetene dukker opp, sier Harper, og trekker fram et annet Buffet-sitat han mener er verdt å huske på:  

«Price is what you pay, value is what you get. 

Raskt ned, enda raskere opp igjen?  

En av årsakene til at investeringsrådgivere ofte råder folk til å «sitte stille i båten» når børsene faller, er at det er svært vanskelig å time oppgangen.  

- Det er ofte sånn at det blir en V på bunnen, og det kan snu raskt. Dersom du timer det lite grann feil sånn at du selger litt for sent og kommer inn igjen i markedet litt for sent, så er hele den teoretiske gevinsten du trodde du skulle få borte, og kanskje enda litt til, sier Harper, og fortsetter:  

- Det er kanskje den aller mest klassiske feilen folk gjør, at de venter og venter og tror det skal snu, og så den dagen de kapitulerer så er det omtrent samtidig som masse andre kapitulerer, fordi man blir påvirket av de samme faktorene.  

Mange profesjonelle bruker såkalte fryktindekser som hjelpemiddel for å finne riktig timing.  

- De prøver å måle når panikken er på det meste, og det er da de kjøper, sier Harper.  

Lysebo forsøker også å hjelpe sine kunder med å gjøre et motsatte av hva psyken «sier».   

- Den største feilen vi gjør er å bli nervøse og selge når vi nærmer oss bunnen. Min klare anbefaling til folk da er at vi må forsøke å snu det rundt, og huske på hva planen var da vi gikk inn i markedet, sier investeringsdirektøren.  

Det er vanskelig å time bunner og topper, så det er greit å spre investeringene
Tore André Lysebo

På tide å kjøpe? 

Lysebo opplever at mange av private bankings kunder begynner å lure på om tiden er inne for å kjøpe seg opp i aksjer igjen.  

- Vi ser at mange har vært litt forsiktige på vei opp mot toppen, og at en del har mye cash tilgjengelig nå, sier han.  

Investeringsdirektøren mener at mange bør vurdere å «plukke opp» litt risiko nå.  

- Men det er viktig å gjøre det gradvis, litt og litt over tid. Husk på at det er vanskelig å time bunner og topper, så det er greit å spre investeringene, sier Lysebo.