Fond og sparing:

Slik sparer DNB-ekspertene under markedsuroen

Høyere prisvekst og dyrere lån påvirker oss alle, dette gjør forvalterne med egne sparepenger nå.

TATT DET VERSTE: – Jeg tror at mesteparten av smerten allerede er tatt i fondene nå, sier Torje Gundersen. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 17. okt 2022
Artikkelen er flere år gammel

Vi har spurt tre av DNBs eksperter hva de gjør med egne sparepenger og hvordan dagens markedssituasjon påvirker dem.

Kombinasjonsfondsforvalteren

– Jeg tror at mesteparten av smerten allerede er tatt i fondene nå, sier Torje Gundersen.

Gundersen leder forvalterne i taktisk aktivaallokering, som har ansvaret for å forvalte DNBs kombinasjonsfond.

Han peker på at det er mye å bekymre seg over i dagens marked; skyhøy prisvekst, høyere renter, høye energipriser påvirker alle, og mest dem som har minst fra før.

– Som for alle andre biter strøm- og matregningene hardere for vår familie nå. Jeg har riktignok allerede tatt høyde for høyere rentekostnader på boliglånet, sier Gundersen.

Han forteller at han reduserte aksjeandelen noe før sommeren og plasserte mer i rentefond.

– Jeg lar riktignok alle spareavtalene mine tikke og gå; jeg sparer fast til barna mine og meg selv i aksje-, kombinasjons- og rentefond, sier Gundersen.

Mennesket har en utrolig evne til innovasjon

– Sparingen har ulik risikoprofil da jeg sparer til ulike formål, sier han videre.

Gundersens kombinasjonsfond har også undervektet aksjer. De justerer markedssynets sitt på sekt til tolvmåneders sikt. Dermed har han gjort det samme privat som gjennom sine fond.

– Det som gjør meg optimistisk nå er at på tross av alt det negative, så går verden i riktig retning på lang sikt. Pandemien er en viktig påminnelse om at mennesket har en utrolig evne til innovasjon for å løse komplekse problemstillinger, sier Gundersen.

– Jeg håper vi får en mer rettferdig og bærekraftig utvikling framover, og når jeg snakker med dagens ungdom så blir jeg optimistisk, avslutter Gundersen.

KJØPER VED FALL: – Jeg har ikke gjort noen endringer i sparingen, men jeg forsøker å kjøpe mer når aksjemarkedet faller mye, sier Isabelle Thompsen. Foto: Stig B. Fiksdal

Forvalteren av DNB Future Waves

– Vi opplever på mange måter en perfekt storm, samtidig ser jeg noen sekulære trender som skaper gode muligheter på lang sikt, sier Isabelle Juillard Thompsen.

Hun er forvalter i aksjefondet DNB Future Waves, som har bærekraft og hav som investeringstema.

– Vi skal i så stor grad som mulig vekk fra energikilder som gir klimaendringer og øker fokus på effektiv ressursbruk. Dette mener jeg skaper muligheter, sier Thompsen.

Hvordan sparer du selv?

– Jeg sparer hovedsakelig i aksjer og fond til ulike formål, hvor brorparten av sparingen er i aksjefond. Jeg har en miks mellom indeksfond, aktive fond og noe i private equity, med en sammensetning som gjør at jeg er godt diversifisert, sier Thompsen.

Har hittill ikke fått panikk

– Jeg har ikke gjort noen endringer i sparingen min, men jeg forsøker å kjøpe mer når aksjemarkedet faller mye. Jeg har opplevd mange kriser, internettboble, finanskrise og har hittil ikke fått panikk, sier Thompsen.

Hun peker på at hun stadig større grad vrir sin private portefølje i retning av selskaper som bidrar til en mer bærekraftig verden, blant annet ved å investere i sitt eget fond.

– Som alle andre så merker jeg prisveksten og renteøkningene, så jeg prøver å bli mye mer bevisst på forbruket mitt og spesielt hvordan vi bruker strøm, sier Thompsen.

Hun peker på at hun er oppvokst i Frankrike, et land med høyere vann- og strømpriser og dermed er hun noe mer vant til å finne måter å knipe inn forbruket.

– I fondet vårt gjør vi alltid justeringer i forhold til hvilke selskaper vi er best posisjonert til å dra nytte av den grønne og blå økonomien. Akkurat nå har vi økt andelen høykvalitetsselskaper som har prisingsmakt og er mindre sykliske, avslutter Thompsen. 

BLÅSER OVER: – All erfaring tilsier at også denne gangen kommer markedsuroen til å gå over, spørsmålet er når, sier Trine Aulie. Foto: Stig B. Fiksdal

Lederen av fondsseleksjonen

DNB har et team som velger ut fond som brukes blant annet i kombinasjonsfond og som anbefalte fond i rådgivningsporteføljer. Trine Sellæg Aulie leder avdelingen.

– Jeg har ikke gjort noen store endringer, jeg sparer langsiktig og holder meg til planen, sier Aulie.

Hun forteller at hun investerer i mange ulike fond og har en godt diversifisert portefølje av både aksjefond og rentefond.

– Jeg har mest i aktive fond da jeg foretrekker dette, men har også litt i indeksfond, sier Aulie.

Hun forteller også at som alle andre så merker hun at prisene stiger og at renten på lånet øker noe. Dette har gjort henne mye mer bevisst på sine prioriteringer.

– Vi vet at uro kommer fra tid til annen, og all erfaring tilsier at også denne gangen kommer markedsuroen til å gå over. Spørsmålet er bare når, sier Aulie. 

Merk: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om fondene det refereres til, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning i fond aldri er noen garanti for fremtidig avkastning.  Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan også bli negativ som følge av kurstap.