Aksjer og fond:
Sånn kan du sjekke hvordan du ligger an.
Å investere kan virke som en vanskelig oppgave, ikke minst det å investere på en riktig og fornuftig måte. Din perfekte spareportefølje er kanskje nærmere enn du tror. Uansett om du nettopp har kommet i gang eller har holdt på en stund, har du allerede en portefølje. Spørsmålet er om porteføljen din er riktig for dine mål og ikke minst ditt interessenivå!
Behnaz Ganji er DNBs spareekspert og holder foredrag om sparing og investering rundt i hele Norge.
– Selv om vi alle er forskjellig og har ulike ønsker om hva vi vil oppnå med sparingen vår, er det en del grunnprinsipper som bør ligge til grunn for alle, sier Ganji.
Hun sier det viktigste er å investere med riktig risiko til tidshorisonten din.
– Det kan selvsagt være fristende å satse på nok et år med over 20 prosent avkastning i et globalt aksjefond, men det er ikke en fornuftig investeringsstrategi, fortsetter hun.
Skal du investere i aksjefond bør du har minimum en seks års tidshorisont slik at du kan sitte rolig gjennom en eventuell nedgangsperiode og ikke måtte realisere et tap. Saldoen din kan være negativ i perioder, men du har ikke realisert tapet før du velger å selge dem ut av sparingen. En riktig tidshorisont reduserer sannsynligheten for nettopp det.
Sparing kan være enkelt og det kan være komplisert, men det gjelder å finne balansen som ivaretar din interesse og ditt engasjement. Ikke gjør det mer komplisert enn du har mulighet til å håndtere.
– Jeg pleier å si at vi bør prøve å finne oss selv igjen i det vi kaller for ulike sparetyper og deretter investere etter dette. Ønsker du å bare komme i gang og la ting gå sin gang, er det dumt å ha en portefølje som krever mye oppfølging, forklarer Ganji.
De tre ulike sparetypene Behnaz vanligvis bruker, forteller hvordan aksjeandelen i sparingen vår kan være sammensatt. De består av disse ulike variantene:
– Felles for alle sparetyper er det å ha en god spredning på investeringene i bunn. Det trenger ikke å være mer komplisert enn et globalt indeksfond, eller en kombinasjonsfondsløsning som for eksempel et av Sparefondene.
Med «god spredning» menes det at det investeres i mange ulike aksjeselskaper, i flere ulike bransjer og over store deler av verden.
– De fleste jeg snakker med forteller meg gjerne at interessenivået ligger på Sparetype 1 eller 2, men når de viser meg porteføljen sin er det veldig mye Sparetype 3!
Sparetype 3 er den mest engasjert og beviste av de tre sparetypene. De har gjerne egne tanker og formeninger om hvordan markedet og verdipapirene sine kommer til å bevege seg de neste månedene, og kjøper og selger for å ivareta markedssynet sitt. Porteføljene består gjerne av mange ulike fond og aksjer, og det krever at du har mye oversikt og følger med på hvordan porteføljen utvikler seg.
– En god spredning er nøkkelen til en solid portefølje og ved å investere i flere ulike land og bransjer, reduserer du risikoen for store tap, påpeker Ganji.
Hun forteller videre at flere av de som har startet på egen hånd, ikke alltid har en formening om hvorfor de har kjøpt akkurat det eller de fondene de har. I en del tilfeller kjøpes fondene kun basert på sortering i fondslisten etter «best avkastning».
– En del har faktisk satt sammen sitt eget «globale fond», men til en høyere pris og risiko enn det de ville fått ved å kun kjøpe et globalt indeksfond, utdyper eksperten.
Den enkleste måten å få oversikt over din totale sparing er å benytte et porteføljeanalyseverktøy, for eksempel det som finnes i Spare-appen. Her kan du se hvor mye aksjer og renter du har i sparingen din, hvor i verden pengene dine er investert, hvilke bransjer og selskaper du har investert i, og forholdet mellom enkeltaksjer og fond.
– Med et porteføljeanalyseverktøy kan du enkelt få oversikt over hvordan pengene dine blir investert og gjøre nødvendige endringer for å sikre en balansert portefølje, avslutter Ganji.
Med litt kunnskap og beviste valg kan du bygge en portefølje som er perfekt for deg og som jobber mot dine sparemål på en smart og effektiv måte.
Innholdet i artikkelen er å anse som markedsføringsføringsmateriale fra DNB og skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som investeringsrådgivning tilpasset den enkelte investors situasjon. DNB påtar seg ikke noe ansvar som følge av at innholdet i artikkelen legges til grunn for eventuelle investeringsbeslutninger. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.