Steg for steg

Slik kommer du i gang med sparing i aksjemarkedet

#huninvesterer: Nysgjerrig på aksjer og fond? Kristin Skaug, leder for AksjeNorge, deler sine beste tips.

BIDRAR TIL ØKT KUNNSKAP OM AKSJEMARKEDET: – Aksjemarkedet har historisk vist seg å gi langt bedre avkastning enn andre investeringsformer, men vi ser at færre kvinner enn menn benytter seg av muligheten til å få mer igjen for sparepengene sine, sier Kristin Skaug, leder for AksjeNorge.
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 30. okt 2020
Artikkelen er flere år gammel

De aller fleste som ønsker å prøve seg i aksjemarkedet lurer på én ting, forteller Kristin Skaug, leder for AksjeNorge.

– Hvor mye penger må jeg ha?

– Det er bare en myte at du må ha mye penger for å spare i aksjemarkedet. Du trenger faktisk bare en hundrelapp for å komme i gang, sier Skaug.

Mange fond har minste tegningsbeløp på 100 kroner, og mer trenger du altså ikke for å kjøpe dine første andeler i et fond.

Er du nysgjerrig på fondssparing? Ta spareveilederen her og få en anbefaling om hva du bør spare i. 

Skaug får ofte spørsmål om å gi råd om hvordan man kommer i gang.

– Det finnes ikke ett fasitsvar på det, det finnes mange gode råd og oppskrifter på hvordan man kommer i gang med sparing i aksjemarkedet, sier Skaug.

Du trenger faktisk bare en hundrelapp for å komme i gang
Kristin Skaug

Tipsene avhenger litt av hvilke mål du har satt deg, hvilken interesse du har og hvor mye penger du skal spare. Er noe et engangsinnskudd og deretter månedlig sparing? Det er også viktig at du har forstått at aksjer svinger i verdi, understreker hun.

Her deler Kristin Skaug gode tips for å komme i gang: 

Er du er super-nybegynner og litt usikker på det meste?

  • Last ned bankens app for sparing – det vil gjøre det enkelt å følge med.
  • Velg aksjefond. De aller fleste er tjent med å spare i brede regionale aksjefond fremfor enkelt-aksjer når de er nybegynnere. Aksjefond gir deg en god risikospredning som er vanskelig å sikre som eier av enkelt-aksjer.
  • Forvaltningshonorarer er prisen for å eie et aksjefond. Du betaler som regel ikke noe for å kjøpe eller selge. Prisen som vises på fondet hver dag, er inklusive dette gebyret. Du betaler kun for de dagene du eier fondet. Aktivt forvaltede fond har høyere forvaltningshonorar enn indeksfond. Merk at målsettingene til fondene er ulike.
  • Sett opp månedlig spareavtale i ett eller flere fond. Da slipper du å tenke på at du sparer. Samtidig slipper du å time markedet. Du ender opp med en slags gjennomsnittskurs fra markedet over tid.
  • Start med mindre beløp og øk når du føler du har kontroll over hva du har startet med.
  • Selv om fond er langsiktig sparing (5 år anbefales), er det lurt å følge med på nyhetsbildet. Å sjekke fondet en gang i året er for lite.
  • Bruk Aksjesparekonto (gratis hos de fleste) for sparingen i aksjefond og aksjer. Da får du utsatt skatt på gevinsten, muligheten til å velge enormt mange spennende aksjefond og ikke minst er det lettere når Skattemeldingen skal leveres til neste år.

Her finner du en spareveilederen som hjelper deg med å komme i gang!

Eller litt viderekommen og vil handle enkelt-aksjer?

  • Last ned app for aksjehandel. DNBs app Spare gir deg også muligheten til å handle enkelt-akjer.
  • Sjekk hvilke aksjer meglerhuset har i sin «Ukeportefølje» – er dette noe for deg?
  • Kurtasjen. Det er gebyret du betaler ved kjøp og salg. Regne ut hva som er ideelle beløp å kjøpe for. Blir beløpene for små (ofte under 15.000 kr) vil kurtasjen fort spise av avkastningen (*) din.
  • Spre risikoen på 6–8 aksjer i ulike sektorer.
  • The trend is your friend. Det er sjelden det lønner seg å kjøpe aksjer som alle andre mener er en salgs-kandidat.
  • Sett deg mål. Definer ditt gulv / grense for tap og tak for gevinst i hver aksje.
  • Forelske seg i en aksje er farlig. Ikke la troen på et selskap gå over til håp.
  • Bruk Aksjesparekonto for sparingen i aksjefond og aksjer. Da får du utsatt skatt på gevinsten, muligheten til å velge enormt mange spennende aksjefond og ikke minst er det lettere når skattemeldingen skal leveres til neste år.

Sparer du allerede i aksjefond eller i aksjer? Opprett aksjesparekonto for å kunne kjøpe, selge og bytte aksjer og aksjefond uten at det utløser skatt underveis. 

Vil du lære mer om sparing og investering? Sjekk ut DNBs nye kunnskapsbase huninvesterer.no med artikler, videoer, ordliste og mye mer.

Merk: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment verken som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning aldri er noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, dyktighet, risiko, samt kostnader ved kjøp, vedlikehold og salg. Avkastningen kan også bli negativ.

AksjeNorge

AksjeNorge er en stiftelse som skal bidra til økt kunnskap om aksjer og verdipapirmarkedene.

AksjeNorge drives på bakgrunn av støtte fra børsnoterte selskaper, fondsforvaltere, meglerhus, private bedrifter og organisasjoner som ønsker mer kunnskap om aksjer og aksjemarkedet blant privatpersoner i Norge.