Stadig flere unge vil begynne å spare til pensjon.
DNBs Forbrukerbarometer viser at det er særlig unge voksne i alderen mellom 26 og 33 år som vil begynne å spare til pensjon.
– Budskapet om at du selv må spare litt ekstra til pensjon når fram, og det er gledelig å se at én av sju unge voksne vil begynne å spare til pensjon, sier Stian Revheim, DNBs pensjonsekspert.
Revheim mener at det er naturlig at de under 35 år primært sparer til bolig og i BSU, men det vil være lønnsomt å sette av litt til pensjon også.
– Prioriter bolig og buffer, men har du noen hundrelapper til overs vil jeg absolutt anbefale å starte med pensjonssparing i et aksjefond, men ikke lås sparingen utelukkende til pensjon, sier han.
Jo tidligere du tar tak, jo mindre må du spare
En 20-åring som sparer 400 kroner hver måned fram til pensjonsalder vil ha om lag 1 million kroner oppspart. En 30-åring må sette av 700 kroner hver måned for å nå 1 million kroner ved pensjonsalder.
– Jo tidligere du tar tak, jo mindre må du spare. Sparer du i et aksjefond, vil pengene vokse seg til store beløp over 40 år, som jo er den tiden de fleste av oss vil være i jobb. Det viktigste er altså å komme i gang og nettopp en spareavtale vil gjøre jobben for deg.
Tall fra DNBs pensjonsundersøkelse (høsten 2023) viser at 46 prosent av befolkningen allerede sparer til pensjon. Blant dem som sparer egne penger til pensjon, spares det i snitt 3.285 kroner hver måned.
– Menn sparer i snitt nesten dobbelt så mye som kvinner. Menn sparer 4.040 kroner hver måned og kvinner sparer 2.460 kroner hver måned, sier Revheim.
Beløpene økes med alderen. I tabellen under ser du hvor mye som i snitt spares til pensjon, fordelt på kjønn og alder:
– Det er naturlig at sparebeløpene økes med alderen. Mange som begynner å spare når de er godt voksne skjønner at de må ta i litt for å få en god pensjon, og det er også da flere har mulighet til å sette av penger til pensjon.
Pensjonseksperten får ofte spørsmål om hvordan spare for å få best mulig økonomi som pensjonist.
– Bruk litt tid på å tenke pensjonssparing og ta de smarte grepene. Er du privat ansatt må du passe på at du har riktig aksjeandel på pensjonskontoen din, og spar i tillegg på egen hånd. Jobber du i det offentlige, sett deg inn i hvor mye du vil få i pensjon og sett av penger til egen sparing, sier Revheim.
Bruk litt tid på å tenke på pensjonssparing og ta de smarte grepene
– For langsiktig sparing, som pensjonssparing, anbefaler vi at du sparer i fond og gjerne i et bredt globalt indeksfond. Historisk har dette gitt den beste avkastningen på sparepengene.
Last ned spare-appen til DNB og sjekk pensjonen din
Vurder om du har riktig aksjeandel i pensjonssparingen du har hos arbeidsgiver. Vurder om du skal endre din pensjonsprofil.
Bestem deg for mye du vil spare og start sparingen i Spare-appen.
Pensjon er pengene du skal leve av når du blir pensjonist, og er bygget opp av tre deler:
Merk: Innholdet i artikkelen er å anse som markedsføringsføringsmateriale fra DNB og skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som investeringsrådgivning tilpasset den enkelte investors situasjon. DNB påtar seg ikke noe ansvar som følge av at innholdet i artikkelen legges til grunn for eventuelle investeringsbeslutninger. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.