Aksjer og aksjefond:

Slik har krig påvirket markedene

- Store og vedvarende bear-markeder krever som oftest en markert realøkonomisk nedtur, sier Tore André Lysebo.

GEOPOLITIKK: - Hvis markedet svekker seg markert gir dette ofte muligheter for gode kjøp, men konflikter lever sitt eget liv, sier Tore André Lysebo. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 24. feb 2022
Artikkelen er flere år gammel

- Markedsimplikasjonene av slike situasjoner er alltid krevende å forutsi, sier investeringsdirektør Tore André Lysebo.

Han jobber i DNBs Wealth Management Investment Office, en enhet som samler spisskompetanse innenfor investeringer og forvaltning av formue.

Ettersom spenningen har blusset opp mellom Ukraina og Russland, hvor Russland tidligere har annektert Krim-halvøya og støttet opprørere i grenseområdene mot Russland. Nå har Russland invadert nabolandet og gjennomfører en storskala militær aksjon. Lysebo har gått gjennom markedsreaksjonene ved tidligere konfrontasjoner og sett på det korte og lengre bildet. 

- I risikotermer kan vi betrakte denne konflikten som en såkalt «known unknown». Det vil si at markedet vet om konflikten, og den er sannsynligvis tatt noe høyde for i prisingen, selv om man ikke vet det endelige utfallet, forteller Lysebo.

Han peker på at de langsiktige markedsimplikasjonene av slike situasjoner alltid er krevende å forutsi. Denne gangen har det skapt store svingninger i forkant og under invasjonen så langt.

- Det har heldigvis vært ganske få lignende episoder de siste 30 årene; det betyr at vi må være forsiktige med å trekke for sterke konklusjoner. 

Foto: DNB Wealth Management Investment Office

Gulfkrigen og 9/11-terroren

Lysebo og teamet hans har gått gjennom hvordan aksjemarkedene i verdensindeksen har oppført seg gjennom perioder med geopolitisk uro.

- Det er sjelden geopolitiske hendelser medfører store og vedvarende markedsutfordringer, med to unntak. Gulfkrigen i 1990 og terrorhandlingene 9/11 i 2001.

Han peker på at under sistnevnte hadde markedene også vært urolige i forkant av terrorhandlingen, men at selve handlingen ser ut til å ha trigget en brattere nedtur.

- Tommelfingerregelen er at hvis markedet svekker seg markant, er dette muligheter for gode kjøp, sier Lysebo. 

Men han minner likevel om følgende:

- Alle konflikter lever sitt eget liv. 

Ukraina – helt andre konsekvenser?

- Det er alltid lett å være etterpåklok. Situasjonen i Ukraina kan eskalere og medføre store og uoversiktlige konsekvenser, fortsetter Lysebo.

Han peker på at selv om geopolitisk uro sjelden har medført vedvarende fall i aksjemarkedene, er det alltid en usikkerhet hvorvidt den neste er annerledes.

- Store og vedvarende fall, bear-markeder, krever som oftest en markert realøkonomisk nedtur med svak eller negativ økonomisk vekst, sier Lysebo.

Han peker på at dette nettopp kjennetegner markedssituasjonen under Gulfkrigen og 9/11 hvor det var svakere vekstutsikter. 

Merk: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om fondene det refereres til, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning i fond aldri er noen garanti for fremtidig avkastning.  Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan også bli negativ som følge av kurstap.