Skumle grafer i 2022

I anledning halloween presenterer DNB Markets seks skumle grafer fra norsk og internasjonal økonomi.

SKUMLE GRAFER: I anledning halloween presenterer DNB Markets seks skumle grafer fra norsk og internasjonal økonomi. Foto: NTB
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 31. okt 2022
Artikkelen er flere år gammel

Tradisjon tro serverer vi skumle grafer på halloween. Advarsel! Årets grafer kan gi kalde grøss nedover ryggen til enhver investor.

For de ekstra lettskremte poengterer vi at grafene ikke må ses i sammenheng med det offisielle markedssynet til DNB Markets, og ønsker alle en skummel allehelgensaften!

Foto: DNB

Hvorfor er det skummelt?

Industriell etterspørsel etter gass i Europa er ned 27 prosent, sammenlignet med normalt nivå. En klar indikasjon på potensiell industridød.

Kilde: Bloomberg/DNB Markets/HelgeMartinsen

Foto: DNB

Hvorfor er det skummelt?

Strategiske oljelager i USA (SPR) er på sitt laveste siden 1984. Oljemarkedet er sårbart for produksjonsforstyrrelser med lave SPR-lager.

Kilde: DOE/DNB Markets/HelgeMartinsen

Foto: DNB

Hvorfor er det skummelt?

Grafen viser forventet inntjening 12 måneder frem i tid for selskapene som inngår i OBX-indeksen (OBX pris-indeksen) – de 25 største og mest likvide selskapene på Oslo Børs. Norske aksjer fremstår som lavt priset på P/E (pris i forhold til inntjening per aksje), men hva skjer med aksjekursene hvis inntjeningen faller tilbake til den langsiktige trenden?

Kilde: Bloomberg/DNB Markets/PaulHarper

Foto: DNB

Hvorfor er det skummelt?

Figuren viser om privatinvestorene som handler via DNB-plattformen, fordelt på kvinner, menn og de som handler gjennom et «investeringsselskap», samlet sett har kjøpt aksjer for større beløp enn de har solgt for hittil i år – eller motsatt. Aksjemarkedet har falt så langt i år og usikkerheten i markedet er unormalt stor. Transaksjonsdataene illustrerer og støtter opp om at den siste optimist i aksjemarkedet enda ikke har blitt pessimist. Dersom sentimentet forverres og enda flere investorer blir pessimister kan aksjekursutviklingen fort bli enda skumlere. 

Kilde: DNB Aksjehandel/MariusBrunHaugen

Foto: DNB

Hvorfor er det skummelt? 

Ifølge sentralbankens undersøkelser fra 2019, eier 96 prosent av urbane kinesiske husholdninger egen bolig, mens 40 prosent eier «minst to» boliger. Myndighetenes forsøk på å slå ned på boligspekulasjon, trigget den kraftigste korreksjonen i sektoren noensinne. Sektoren utgjør 15 prosent av kinesisk BNP og nedturen er nå like kraftig som boligkrakket i USA og Spania under finanskrisen. Hittil har myndighetene ikke klart å stagge nedturen, til tross for saftige kutt i boliglånsrentene og omfattende redningspakker for gjeldstyngede utbyggere. Med mindre boligkjøpene tar seg opp igjen snart, kan en langvarig korreksjon stå for tur!

Kilde: Refinitiv Datastream/DNB Markets @KellyChen

Foto: DNB

Hvorfor er det skummelt?

Boligprisene i Sverige og Norge steg mye under pandemien. Med høyere inflasjon, snudde sentralbanken i Sverige seg brått om og varslet kraftige rentehevinger i april 2022. Siden har boligprisene i Sverige falt med over 10 prosent fra toppen. Svenske husholdninger har, i likhet med norske, en svært høy andel gjeld med flytende rente, noe som bidrar til at rentehevingene treffer lommeboka raskt. Høyt forgjeldede husholdninger vil trolig måtte stramme inn forbruket kraftig, og med boligprisfall på toppen, kan nedturen bli langvarig. Norske boligpriser falt først i september og rentehevinger og inflasjon treffer norske husholdninger hardt. Står vi overfor et brått fall i boligmarkedet?

Kilde: Nasdaq OMX Valueguard/Refinitiv Datastream/DNB Markets/OddmundBerg

Grafene i denne oppdateringen er laget av Helge A. Martinsen, Paul Harper, Marius Brun Haugen, Kelly Chen og Oddmund Berg. 

Merk: Å kjøpe og selge aksjer innebærer høy risiko fordi verdien i verdipapirer vil svinge med tilbud og etterspørsel. Historisk avkastning i aksjemarkedet er aldri noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, aksjeselskapets utvikling, din egen dyktighet, kostnader for kjøp og salg, samt skattemessige forhold.

Innholdet i denne artikkelen er verken ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon.