Har du aksjer? Følg med på ...
I anledning Halloween presenterer DNB Markets sju skumle grafer fra norsk og internasjonal økonomi.
Årets grafer kan gi kalde grøss nedover ryggen til enhver som kjøper og selger aksjer. Grafene er om mulig enda skumlere enn fjorårets.
For de ekstra lettskremte poengterer vi at grafene ikke må ses i sammenheng med det offisielle markedssynet til DNB Markets, og ønsker alle våre lesere en skummel allehelgensaften på søndag!
DNB Markets' anerkjente analytikere legger daglig ut sitt syn på markedene . På meglerhusets analyseside finner du også mer langsiktige prognoser.
Forbrukerprisene på strøm var i september i år mer en dobbelt så høye som i samme måned i fjor, og kan stige videre.
Dersom den sterke oppgangen ikke reverseres raskt, kan oppgangen bidra til å svekke husholdningenes kjøpekraft med mer enn ett prosentpoeng til sammen i år og neste år. Det kan igjen bidra til å bremse gjeninnhentingen etter pandemien. Dessuten kan det bli smitteeffekter over til andre priser og ikke minst lønnsvekst. Kanskje må Norges Bank øke renten mer enn forutsatt for å unngå at en pris- og lønnsspiral får utvikle seg.
Europeiske gasspriser er rekordhøye og gasslagrene på rekordlave nivåer. Prisene har steget mer enn 300 prosent bare i år! Prisøkningen på gass er mer enn dobbelt så høy som oljeprisen.
Høye gass- og oljepriser er kanskje fantastisk for Norges økonomi, men for land og forbrukere i Europa er disse nivåene skremmende.
Interessen for å investere i selskaper som driver oss mot det grønne skiftet har falt måned for måned gjennom 2021.
Hvorfor er det skummelt at folk slutter å kjøpe grønne aksjer?
Vi sier ikke at handelsaktiviteten i grønne aksjer er en ledende indikator for det grønne skiftet, men at investorinteressen er dalende og på vei mot bunnivåene fra april/mai 2020 er definitivt litt skummelt. Det grønne skiftet skal i betydelig grad finansieres av privat kapital. Skal det grønne skiftet lykkes må både store og små investorer være med, for energietterspørselen vokser.
*Handel målt ved bruttovolum, altså samlet volum av alle kjøp og salg, i en kurv bestående av 29 nordiske fornybaraksjer i prosent av handelen i alle aksjer.
Kinesiske myndigheter mener alvor når de ønsker å kjøle ned boligprisene i landet, men det er en hårfin balanse mellom bråstans og styrt nedkjøling.
Hvorfor er det skummelt at boligprisene svinger i Kina? - Kinas økonomi har blitt stor, og påvirker også oss. Nå er det tendenser til boligbobler i flere av Kinas byer, og myndighetene mener alvor når de skal slå ned på spekulativ aktivitet i sektoren.
Evergrande er en av flere boligselskaper som sliter etter at myndighetene slo hardt ned på den gjeldsfinansierte vekstmodellen. Mens selskapet sliter med å betale gjelden, har også omsetningsvolumet og igangsettingen av nybygg kommet godt ned samtidig som boligprisene har falt. Vil dette snu sentimentet blant kjøperne i det kinesiske boligmarkedet, slik at boligprisene faller flere steder?
Markedet priser plutselig inn en mye raskere og tydeligere renteoppgang i Storbritannia enn noen så for seg for kun et par måneder siden.
Hvorfor er det skummelt med raskere renteoppgang i Storbritannia? Fordi det viser at renteutsiktene fort kan endre seg, hvor som helst. For to måneder siden ventet markedene at Bank of England ville heve renten en gang mot slutten av neste år. Nå er sentralbanken bekymret for de høyere inflasjonstallene og varsler at den ikke kan sitte å se på at inflasjonen blir for høy. Derfor priser markedet nå inn en renteøkning før jul og ytterligere tre det neste året.
I figuren under til venstre ser vi at amerikanske statsrenter indikerer at gjennomsnittlig inflasjonsforventninger de neste fem årene er på det høyeste nivået vi har sett i tidsserien. Samtidig ser vi av figuren til høyre at lønnsveksten i USA nå er høyere enn på noe tidspunkt i den forrige syklusen og nær toppunktet i syklusen før finanskrisen.
Hvorfor er det skummelt at lønninger og priser stiger? At lønnsveksten er nær forrige toppunkt kan indikere at vi allerede kan være sent i oppgangssykelen for denne gangen. Etter nye topper, kommer ofte nye bunner. Ganske skummelt!
Ikke siden begynnelsen av 1980-tallet har en like stor andel små- og mellomstore bedrifter i USA varslet prisøkninger.
Hvorfor er det skummelt at bedriftene varsler prisøkninger? Jo, fordi dette kan være starten på «Den store inflasjonen» versjon 2! Og hva skjer i så fall med rentene?
De skumle grafene er utarbeidet av DNB Markets, et forretningsområde i DNB Bank ASA. Tallene og figurene baserer seg på kilder som vurderes som pålitelige, men DNB Markets garanterer ikke at informasjonen er presis eller fullstendig, og DNB Markets forbeholder seg retten til å endre oppfatning uten varsel. Innholdet i denne artikkelen reflekterer DNB Markets’ oppfatning på det tidspunkt artikkelen ble utarbeidet, og DNB Markets forbeholder seg retten til å endre oppfatning uten varsel. Innholdet skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som en anbefaling om investeringsstrategi. DNB Markets påtar seg ikke noe ansvar, verken for direkte eller indirekte tap, som følge av at innholdet i denne artikkelen legges til grunn for investeringsbeslutninger.