Skumle grafer i 2020

I anledning Halloween har DNB Markets samlet syv skumle grafer fra norsk og internasjonal økonomi, samt finansmarkedene.

Lesetid 4 min lesetid
Publisert 30. okt 2020
Artikkelen er flere år gammel

Årets grafer er enda skumlere enn fjorårets og kan gi kalde grøss nedover ryggen til enhver investor.

For de ekstra lettskremte poengterer vi at grafene ikke må ses i sammenheng med det offisielle markedssynet til DNB Markets og ønsker alle våre lesere en skummel Halloween på lørdag!

Foto: DNB Markets

Hvorfor er det skummelt? Den synkrone, eksepsjonelle responsen fra finans- og pengepolitikken har vært en viktig årsak til at det ikke har gått enda verre med økonomien gjennom koronakrisen, og en viktig årsak til at aksjemarkedet vendte oppover igjen allerede 23. mars i år. 

Finanspolitikken innebærer store overføringer til bedrifter og husholdninger, og er finansiert av statlig gjeldsopptak. Samtidig kjøper Federal Reserve store andeler av gjeldspapirene som et ledd i sin stimulansepolitikk. 

Denne kombinasjonen fører til at antall dollar blant publikum i USA har økt med nesten 25% det siste året, en økning vi ikke tidligere har sett maken til. Dette er en kilde til økt inflasjonsrisiko i framtiden:  Dersom lysten til å bruke penger kommer tilbake blant bedrifter og husholdninger, vil flere penger jage de samme varene og tjenestene, og slik presse prisen på dem opp. Om inflasjonen stiger betydelig, må sentralbanken stramme til. Det vil dempe økonomien, og kunne føre til turbulens i finansmarkeder som har blitt vant med store mengder av stimulanser over lang tid. 

Foto: DNB Markets

Hvorfor er det skummelt? Verdens oljeetterspørsel har falt dramatisk som følge av koronapandemien. Det store spørsmålet er om vi noen gang kommer tilbake der vi var, og hvor lang tid det eventuelt tar. 

Dette er ikke bare skummelt for selskapene som direkte og indirekte er eksponert mot olje, men også for Norge AS. 

Foto: DNB Markets

Hvorfor er det skummelt? Blant de største valutaene i verden, er kronen den valutaen som ser de største svingningene ved bevegelser i aksjemarkedet. Sammenhengen er så sterk fordi: 

1) vi er en liten åpen økonomi som er veldig avhengige av hva som skjer i andre land 
2) vi er oljeavhengige, og siden oljeprisen også er en finansiell størrelse, påvirkes denne også av risikostemningen i markedet og
3) fordi norske investorers valutasikring av sine utenlandsinvesteringer innebærer at når verdien på aksjebeholdningen faller vil disse ha kjøpt for mye kroner i sikringene, og vil derfor selge kroner for å redusere sikringene.

Verdsettelsen er høy i mange deler av aksjemarkedet, og markedene er sårbare for sjokk. Fjerde kvartal er dessuten et kvartal vi ofte opplever ruskevær i finansmarkedene. Da kan det se litt skummelt ut for den norske kronen. 

Foto: DNB Markets

Hvorfor er det skummelt? Hvis Dow Jones indeksen fortsetter å følge mønsteret fra 1929, så er det mer enn 80% nedside fra dagens nivå.

Foto: DNB Markets

Hvorfor er det skummelt? Utviklingen i estimatene som viser forventningene til selskapenes inntjening per aksje 12 måneder frem i tid (figuren til venstre) impliserer mindre rom for oppgang nå – seks måneder etter korona-bunnen i aksjemarkedet – enn på tilsvarende tid etter finanskrisen. 

På tross av dette er markedet priset langt høyere nå (figur til høyre). I årene etter finanskrisen falt P/E multippelen under 10x ettersom selskapenes inntjening vokste videre. 

En tilsvarende utvikling av prisingen, gitt dagens situasjon med tilsynelatende begrenset oppside i inntjeningsestimatene, tilsier enten betydelig lavere aksjekurser eller flere år med lav avkastning for investorene for at inntjeningen (E-en i P/E) skal vokse inn i prisingen. 

Foto: DNB Markets

Hvorfor er det skummelt? Nye selskaper har strømmet til Oslo Børs i 2020. Vi må tilbake til 2007 for å finne et år med så mange nye selskaper på børs. Hele 34 av de nye selskapene har blitt notert på markedsplassen Merkur Market (pr onsdag 28/10). 

Til tross for at dette er vekstselskaper er det litt skummelt at 74% av selskapene ikke tjener penger og har et negativt resultat etter skatt i første halvår 2020 (eller siste tilgjengelige data).  

Foto: DNB Markets

Hvorfor er det skummelt? De fem største selskapene i USA utgjør i dag mer enn 25% av verdiene på S&P 500.  Andelen er om lag det dobbelte av hva de største selskapene har pleid å utgjøre. Lav vekst er en viktig faktor, fordi det øker betalingsvilligheten blant investorer for selskaper som ventes å vokse. 

Men en viktigere forklaring er rentefallet, særlig i 2020. Om rentene kommer opp vil det trolig trigge en reprising av disse selskapene, og gitt den høye markedsandelen, dra hovedindeksen ned i dragsuget. 

Denne rapport er utarbeidet av DNB Markets, et forretningsområde i DNB Bank ASA. Rapporten baserer seg på kilder som vurderes som pålitelige, men DNB Markets garanterer ikke at informasjonen er presis eller fullstendig, og DNB Markets forbeholder seg retten til å endre oppfatning uten varsel. Uttalelser i rapporten reflekterer DNB Markets’ oppfatning på det tidspunkt rapporten ble utarbeidet, og DNB Markets forbeholder seg retten til å endre oppfatning uten varsel. Rapporten skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som en anbefaling om investeringsstrategi. DNB Markets påtar seg ikke noe ansvar, verken for direkte eller indirekte tap, som følge av at rapporten legges til grunn for investeringsbeslutninger.