Skatt på aksjer:

Har du solgt aksjer?

Slik skattlegges salg av aksjer og aksjefondsandeler for privatpersoner.

SKATT: – Skatt blir ofte en del av beslutningsgrunnlaget når vi investerer, sier Tore André Lysebo. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 19. des 2023
Artikkelen er flere år gammel

Salg av verdipapirer er en skattbar hendelse, men når du må skatte avgjøres det av hvor du har plassert investeringene. 

Eksempelvis kan du velge mellom ordinære fondskonto / aksjehandelskonto, hvor hvert salg er en skattbar hendelse. Derimot betaler du eventuelt skatt når du tar pengene ut fra aksjesparekonto og investeringskonto. Dermed kan du selge aksjer og aksjefondsandeler uten at du må betale skatt med en gang.

– Skatt blir ofte en del av beslutningsgrunnlaget når vi investerer, når markedet rister liv i frykten så setter riktignok instinktene våre inn, men din investeringsstrategi bør veie mest, sier Tore André Lysebo.  

Lysebo er investeringsdirektør i DNBs Wealth Management Investment Office. Denne avdelingen er eksperter på blant annet strategisk aktivaallokering, fondsseleksjon og langsiktige avkastningsutsikter.

Effektiv skattesats for gevinst og fradrag for tap for aksjer og aksjefondsandeler er inntil 37,84 prosent (22 prosent ganger en oppjusteringsfaktor på 1,72, skjermingsfradrag reduserer effektiv skattesats). Dette gjelder uavhengig av hvilken kontotype du ønsker å benytte deg av, med unntak for pensjonssparing gjennom IPS, livrente, m.m., som følger andre regler. Det er når skatten skal betales som er den store forskjellen mellom de ulike kontoformene. 

Ordinær fondskonto eller aksjehandelskonto

Handler du gjennom ordinære kontoer vil du måtte selge de verdipapirene du kjøpte først (FIFU – først inn, først ut). 

Gevinst skattlegges og har du tap, får du fradragsført tapet.

Begge deler skjer det inntektsåret realisasjonen gjennomføres. Inngangsverdiene brukes normalt som utgangspunkt for å regne ut skjermingsfradraget. Skjermingsfradraget reduserer skattepliktige inntekter slik som utbytte og realisert gevinst. På den måten senker skjermingsfradraget den effektive skattesatsen. 

Selger du med tap i aksjehandelskonto mister du også opparbeidet skjermingsfradrag, i aksjesparekonto opparbeides skjermingsfradrag for hele kontoen. 

Hvilken kontotype som passer deg avhenger av hva du skal investere i
Tore André Lysebo

Aksjesparekonto og investeringskonto

Reglene for aksjesparekonto og investeringskonto* er forskjellige. Her nevnes noen konkrete områder.

Felles for begge er at du kan kjøpe og selge verdipapirer inne på kontoen uten at det utløser skatt umiddelbart. Skattlegging skjer eventuelt først når du tar ut pengene fra kontoen. I tillegg kan du, inne på kontoen, reinvestere utbytte uten at det utløser skatt umiddelbart. Det gir en utsatt skattefordel der du har mulighet til å reinvestere midlene på ubeskattet kapital.

– Hvilken kontotype som passer deg avhenger av hva du skal investere i, du trenger heller ikke å begrense deg til én kontotype, du kan ha alle kontotyper hvis du vil, sier Lysebo.

Aksjesparekonto

Aksjesparekonto kan brukes til sparing av børsnoterte aksjer og aksjefondsandeler (aksjeandel over 80 prosent i fondet) som er hjemmehørende innenfor EØS. Det vil si at du kan ha et globalt aksjefond, med verdipapirer over hele verden, men fondet må være hjemmehørende innenfor EØS-området. 

For aksjesparekonto tar du først ut innskuddet skattefritt. Hvor stort innskudd du har, kan du se under kontodetaljer i Spare eller i nettbanken. Uttak utover innskuddet er skattepliktig i året uttaket skjer. 

En kuriositet ved aksjesparekonto er at skjermingsfradraget baserer seg på den laveste innskuddssaldoen i løpet av året. Samtidig kan du bare få fradrag for tap ved å avslutte hele aksjesparekontoen. Det er lov å ha kontanter på aksjesparekonto, men det er ikke tillatt med renter på kontantinnskuddet. 

– I en aksjesparekonto har du kun ett skjermingsfradrag å forholde deg til, mens for aksjer og aksjefondsandeler som eies direkte må du forholde deg til ett skjermingsfradrag per aksje eller aksjefondsandel, sier Lysebo.

Investeringskonto

Investeringskonto har et utvidet investeringsunivers sammenlignet med aksjesparekonto og er ikke begrenset til aksjer og aksjefondsandeler innenfor EØS. Dette er imidlertid en kontotype som inneholder en liten forsikringsdel. 

– Ved uttak av investeringskonto er skattleggingen tilsvarende som ved salg av andeler i verdipapirfond, hvor denne baserer seg på sammensetningen av aksjer og andre verdipapirer på kontoen Etter en sjablong beskattes en del av uttaket som renter med 22 prosent og resten som aksjeinntekt med 37,84 prosent etter skjermingsfradrag, sier Lysebo.

Ved beregning av aksjeandelen i en investeringskonto er det gjennomsnittlig aksjeandel for hvert år per 1. januar fra da du kjøpte og fram til uttak/avvikling som legges til grunn for beskatningen. Skattleggingen skjer først når du tar ut penger fra kontoen.

– I motsetning til aksjesparekonto kan du ikke ta ut hele innskuddet skattefritt først, du må skatte en forholdsmessig del av avkastningen som er blitt oppnådd, fortsetter han.

Han forteller også at det er først ved opphør av hele investeringskontoen at siste rest av innskuddet tas hensyn til.

*Investeringskonto går under ulike benevnelser i Norge. 
Presiseringer tilført artikkelen 22.6.2022.
Skattesats for 2023/2024 oppdatert 19.12.2023.

Innholdet i artikkelen er å anse som markedsføringsføringsmateriale fra DNB og skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som investeringsrådgivning tilpasset den enkelte investors situasjon. DNB påtar seg ikke noe ansvar som følge av at innholdet i artikkelen legges til grunn for eventuelle investeringsbeslutninger. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.