Skatt og årsskifte
En del kunder spør om de må gjøre noe aktivt før nyttår med tanke på skatt, sier Bård Kittelsrud på aksjebordet i DNB.
Bård Kittelsrud er lederen til gjengen som sitter på Aksjebordet hos DNB, de du treffer hvis du ringer eller sender e-post med spørsmål om aksjer. Han forteller at nå, som i fjor, er det en del spørsmål fra kunder om de bør gjøre noe aktivt før nyttår av skattemessige grunner.
– Konkrete råd kan vi selvfølgelig ikke gi, det har vi ikke lov til. Samtidig er det et par ting det kan være greit å være klar over, sier han.
Regjeringen har i statsbudsjettet for 2024 beholdt faktoren på 1,72 som de innførte sent i 2022. Denne såkalte oppjusteringsfaktoren brukes for å regne ut skatt på aksjegevinst og utbytte, ved at kapitalskatten på 22 prosent ganges opp med 1,72. Samme sats gjelder fradrag for tap.
Skjermingsfradrag, som pleier å ligge på nivå med risikofri bankrente, vil fremdeles kunne trekkes fra satsen på 37,84 prosent. Den effektive skatten på aksjegevinster blir dermed lavere. Nøyaktig hva skjermingsrenten for 2023 blir vet vi imidlertid ikke før i januar 2024 når den fastsettes av Skattedirektoratet.
Skatt på aksjegevinster, eller utbytteskatt, holdes uendret i statsbudsjettet for 2024. Skattesatsen holdes på 37,84 prosent (22 % x 1,72 i oppjusteringsfaktor), minus skjermingsfradrag. Aksjetap gir tilsvarende fradrag
Kilde: Regjeringen.no
Regjeringen har i statsbudsjettet for 2024 beholdt faktoren på 1,72 som de innførte sent i 2022. Denne såkalte oppjusteringsfaktoren brukes for å regne ut skatt på aksjegevinst og utbytte, ved at kapitalskatten på 22 prosent ganges opp med 1,72. Samme sats gjelder fradrag for tap.
Skjermingsfradrag, som pleier å ligge på nivå med risikofri bankrente, vil fremdeles kunne trekkes fra satsen på 37,84 %. Den effektive skatten på aksjegevinster blir dermed lavere. Nøyaktig hva skjermingsrenten for 2023 blir fastsettes imidlertid ikke før i januar 2024, av Skattedirektoratet.
Du bør selv vurdere når du ønsker å realisere skatt
Vurderer du å selge aksjer eller aksjefond utenfor en Aksjesparekonto (ASK) nå før nyttår, så vil du derfor oppleve at du blir trukket 37,84 prosent i skatt på gevinst, eller du vil få tilsvarende som fradrag for tap, sier Kittelsrud.
Aksjesjefen sier at du uansett bør vurdere når du selv tenker det er fordelaktig å ta skatten. Noen synes det er en fordel å få skattefradrag tidlig og utsette skatt så lenge som mulig. Dette gjelder selvsagt aksjer du uansett vurderer å selge.
– Har du ingen planer om å bruke pengene snart, og investerer langsiktig, bør du holde deg til planen, presiserer han.
Kittelsrud minner om at det finnes ulike typer handlekontoer for aksjer.
Veldig mange handler i dag aksjer med en Aksjesparekonto (ASK). Og er et salg gjort innenfor ASK vil det bli motregnet mot andre tap og gevinster innen denne kontoen. Ingen skatt utløses før du har tatt ut mer enn innskutt beløp.
La oss for eksempel si du har spart 4000 kroner i måneden i ett år, da har du investert kroner 48.000,- på kontoen. I tillegg har du fått 10.000 i gevinst, så det står nå 58.000 kroner på din Aksjesparekonto. For å utløse skatt på noe av denne gevinsten må du ta ut mer enn investert beløp. Tar du for eksempel ut 50.000 kroner fra ASK-kontoen, vil du kun betale skatt på en gevinst på 2000 kroner.
Har du tap innenfor ASK og ønsker å få fradrag, må du si opp ASK-kontoen for å realisere tapet. I år er fristen for å avslutte en ASK-konto satt til 21. desember for å få oppsigelsen effektuert i 2023.
Det finnes ulike type handlekontoer for aksjer, sjekk hvilken type du har
Andre handler aksjer med en Investeringskonto. Bård forteller at en investeringskonto ligner en ASK, men tillater enda flere typer investeringer, både i og utenfor EØS. Og innenfor en Investeringskonto skattlegges uttak etter en gjennomsnittsberegning. Skatteplikt oppstår først ved uttak fra investeringskontoen, slik som på ASK.
Har du tap er det forholdet mellom investert beløp og tap på kontoen som avgjør hvor stor andel av uttaket du kan få fradrag for. Skal du få fradrag for hele tapet, må du ta ut alle pengene fra investeringskontoen.
Benytter du en vanlig brukskonto aksje som handlekonto, vil hvert tap og hver gevinst automatisk rapporteres på det året salget er gjennomført. Mer om dette i neste avsnitt.
For en vanlig handlekonto knyttet opp mot Verdipapirsentralen (VPS), og aksjefond utenfor ASK, er det FIFU-prinsippet («først inn, først ut») som gjelder for skattlegging. Dette betyr at det alltid vil være de første aksjene eller fondsandelene du kjøpte, som også realiseres først når du selger.
Hva kursen, eller prisen, var da du kjøpte de første aksjene eller fondsandelene, vil avgjøre hvor stor gevinst eller tap du har sett opp mot dagens kurs.
De første aksjene du kjøpte, selges også først
Selger du aksjer eller aksjefond med tap, vil du få fradrag i skattemeldingen, selv om du totalt sett skulle har gevinst på kontonivå.
Så lenge du eier børsnoterte aksjer og fond rapporterer DNB Markets og DNB Bank inn alle relevante beløp til skattemyndighetene.
*Hele ASK-kontoen må avsluttes for å få tap, se skattelovens § 10-21 (8): Ved opphør av aksjesparekonto skattlegges innestående på kontoen fratrukket innskudd på kontoen på samme måte som uttak fra kontoen, jf. fjerde og femte ledd. Er innestående på kontoen lavere enn innskudd på kontoen, anses differansen som tap på aksjer. Tapet skal oppjusteres med 1,72 og kan føres til fradrag i kontohavers inntekt.
MERK: Innholdet i denne artikkelen er verken ment som investeringsråd eller anbefalinger. Informasjonen er kun ment som generell veiledning og skal ikke benyttes som juridisk, finansiell, kommersiell, skatt- eller regnskapsrådgivende. Har du noen spørsmål om dine investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk at historisk avkastning aldri er noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, dyktighet, risiko, samt kostnader ved kjøp, vedlikehold og salg. Avkastningen kan også bli negativ.