Knallår for sjømatnæringen i 2020:

- Vi har satset sterkt på sjømat i investeringene våre

DNB-sjef Kjerstin Braathen sier banken har vokst betydelig innen sektoren både når det gjelder kapital og kompetanse.

SATSER PÅ SJØMAT: Vi har satset sterkt på sjømat, sier DNB-sjef Kjerstin Braathen. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 07. jan 2021
Artikkelen er flere år gammel

Tross et utfordrende år med pandemi, har Norge eksportert sjømat for 106 milliarder kroner i 2020. Kun rekordåret 2019 slår dette tallet.   

6. januar holdt Norges sjømatråd sin årskonferanse, der konsernsjef i DNB Kjerstin Braathen blant annet var gjest.  

- Sjømat er en imponerende næring i rivende utvikling. Jeg tror det er viktig i tiden fremover å få fram at sjømat er blant de mest effektive måtene å produsere proteiner på, samtidig som at man ivaretar naturen og tenker langsiktig. Det er nettopp dette bærekraft handler om, sier Braathen.

ETTERTRAKTET: Norsk sjømat hadde et veldig godt år i 2020. Foto: NTB scanpix

Bærekraft og miljø står sterkt

Bærekraft og miljø er en av de sterkeste og mest voksende trendene, også innenfor kapitalmarkedene. Braathen forteller at det er gode finansieringsforhold i sjømatnæringen, og at den sees på som en attraktiv næring. 

- Det er en næring som er flink til å omstille og utvikle seg, og som har klart å holde lønnsomhet og leverer resultater gjennom covid-19, sier konsernsjefen. 

Braaten sier norsk sjømat har en ledende posisjon, og at norsk finans finansierer sjømat. 

- Vi har satset sterkt på sjømat, og har de siste fem årene hatt en jevn vekst på hvor mye kapital vi har utestående i denne næringen.

OFFSHOREFARM: Anne Hvistendahl, sjef for Global Head Seafood i DNB, sammen med konsernsjef Kjerstin Braathen på offshorefarmen til SalMar. Foto: SalMar

Bransjen blir grønnere

Anne Hvistendahl er sjef for Global Head Seafood i DNB og tror at finansmarkedene vil påvirke sjømatbransjen ytterligere i ulike former for grønn finansiering. 

- Dette er en bransje som bidrar til en mer bærekraftig matproduksjon. Denne trenden har startet, men forventes å tilta i 2021. 

Norsk sjømat er ettertraktet

Sjømatrådet peker på fem årsaker til at 2020 ble tidenes nest beste år for norsk sjømateksport: En svekket norsk krone, omstilling i sjømatnæringen, vekst i enkeltarter som makrell og sild, høy eksportverdien for laks og at norsk sjømat er etterspurt globalt.

- Selv om 2020 var et annerledes år, har store deler av sjømateksporten klart å trosse de største utfordringene i kjølvannet av koronapandemien. I 2020 har vi eksportert 37 millioner måltider med norsk sjømat hver dag til 150 land rundt i verden, sier administrerende direktør Renate Larsen i Norges sjømatråd til NTB. 

KNALLÅR: 2020 ble tidenes nest beste år for norsk sjømateksport. Foto: NTB scanpix

Erna Solberg: Sjømat lyspunkt i krevende år

Statsminister Erna Solberg åpnet årskonferansen med å si at sjømat står fram som et lyspunkt i et år med tilbakeslag på mange felt. 

- Eksporttallene for 2020 sier noe om styrken til merkevaren norsk sjømat, at 2020 har blitt et riktig bra år historisk sett. Det sier noe om det gode arbeidet som er gjort i bedriftene og av Sjømatrådet. Og om hvordan næringsliv og myndigheter har funnet løsninger i møte med utfordringene. Men det sier også noe om hva havnasjonen Norge og norsk sjømat representerer i verdens øyne, sier Solberg. 

Se hele konferansen her: