Dagens morgenrapport:

Signaler om kinesiske stimulanser

Signaler om nye stimulanser fra myndighetene i Kina over helgen.

KINA: Signaler om nye stimulanser fra myndighetene i Kina over helgen. Foto: NTB
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 10. des 2024
Artikkelen er flere år gammel

I forkant av den ‘sentrale økonomiske arbeidskonferansen’ i Kina denne uka, har det kinesiske Politbyrået kommet med signaler om ytterligere stimulanser. Bakteppet er svak vekst, og særlig svakere innenlandsk etterspørsel og betydelig overkapasitet i flere sektorer. Myndighetene har kommet med flere støttetiltak hittil i år, både gjennom mer ekspansiv pengepolitikk og finanspolitiske stimulanser til lokale myndigheter og husholdningene. Ofte er det under nasjonalkongressens samling i mars at vi får de mest konkrete tiltakene, og det er da målet for BNP-veksten kunngjøres.

At Politbyrået allerede nå peker på enda mer ekspansiv pengepolitikk og «kraftfulle» stimulanser for konsumet, er et signal om at mer støtte er å forvente. Helt konkret forventer vi muligheter for ytterligere rentekutt fra sentralbanken allerede ganske snart, mens tiltak som økte subsidier til husholdningenes forbruk, og økte bevilgninger til lavinntektsgrupper og økt barnetrygd kan drøye til mars. En annen konsekvens når styringsrentene i Kina kuttes mer, er trolig en svakere renminbi, noe som kan komme godt med når handelskrigen med Trumps USA trappes opp.

Så langt har asiatiske aksjemarkeder fått seg et løft på nyhetene, med Shanghai-børsen opp 1,3 prosent, 10 års statsrenter i Kina ned 7bp og en noe sterkere kinesisk yuan. Ellers har kronen reversert deler av den kraftige svekkelsen sent fredag ettermiddag, og EURNOK handler nå nær 11.76. 

Det syriske regimets fall øker de geopolitiske spenningene i Midtøsten. Allerede i går så vi både israelske og amerikanske angrep inne i Syria. Mens israelerne har som mål å begrense de nye myndighetenes mulighet til fremtidige angrep på Israel, frykter amerikanerne at IS skal etablere seg i vakuumet etter Assad-regimets fall. 

OPEC+ skyver på produksjonsøkning, begrensede utslag i oljeprisen. Selv om det er noen dager siden, tar vi med at OPEC+ kom til enighet på det utsatte møtet før helgen. Nok en gang ble reverseringen av tidligere produksjonskutt utsatt, nå med 3 måneder til starten av april, og produksjonsøkningen skal komme over 18 måneder mot tidligere planlagte 12 måneder. Samtidig forlenges de frivillige produksjonskuttene tatt av enkelte OPEC-land til ut 2026. Selv om det kan virke som om det er gryende uenighet om strategien blant OPEC-landene, klarte man å enes også denne gangen. Vi er fortsatt av den oppfatningen av balansen i oljemarkedet neste år tilsier at det ikke vil være rom for OPEC+ å øke produksjonen, og at oljeprisen vil falle kraftig om man likevel velger å gjøre det. Vi tror derfor produksjonskuttene vil måtte forlenges ytterligere. 

Allerede om kort tid får vi norske inflasjonstall. Som Knut nevnte i gårsdagens rapport, venter vi at kjerneinflasjon (KPI-JAE) stiger fra 2,7 prosent i oktober til 2,9 prosent i november, basert på en månedsvekst om lag i tråd med medianen for november de siste 10 årene. Selv om inflasjonen over lengre tid har vært lavere enn Norges Bank har ventet, vil avviket minske til 0,1 prosentpoeng om vi får rett. Norges Bank har tidligere signalisert at styringsrenten trolig kuttes etter nyttår, og vi tror ukens tall for inflasjon og fra det regionale nettverket må overraske tydelig på nedsiden om det skal bli aktuelt å kutte allerede neste uke. Det er godt i tråd med markedsprisingen som priser inn en marginal sjanse (under 10 prosent) for rentekutt nå.