Aktuelt
I går kveld ble det annonsert at SAS tas av børs. Hva betyr dette for deg som aksjeeier? Aksjeekspert Trym Smedsrud gir deg svar.
Trym Smedsrud jobber på aksjebordet i DNB. Der sitter han tett på aksjemarkedene og ikke minst kundene til DNB. Han forteller at DNBs aksjehandel har rundt 7.000 kunder med SAS-aksjer i sine porteføljer.
Kan du fortelle hva dette betyr for alle de som eier aksjer i SAS nå Trym?
Ja, kort fortalt betyr dette at aksjonærene som er i selskapet ikke vil sitte igjen med noe, sier Smedsrud. Aksjene er høyst sannsynlig verdiløse.
Totalt rammes 255.000 aksjonærer.
Siden juni i 2022 har SAS vært plassert i "Recovery Box" på Oslo Børs. Selskaper plassert i Recovery Box har særlig høy risiko i kursfastsettelsen, noe som betyr at prisen på aksjen ikke nødvendigvis gjenspeiler verdien på selskapet. Det er knyttet høy usikkerhet rundt fremtiden til selskap som ligger i Recovery Box.
Etter børsen stengte i går, 3. oktober, holdt SAS pressekonferanse om veien videre for selskapet. Det ble under pressekonferansen klart at selskapet etter all sannsynlighet tas av børs i andre kvartal 2024, og at dagens aksjer vil nulles ut. Kreditorene i selskapet prioriteres.
SAS har nå fått nye eiere
På pressekonferansen ble det informert om at SAS nå har fått nye eiere.
Aksjeeksperten forteller at SAS har vært gjennom en restruktureringsprosess. I går ble altså utfallet av denne kjent. Det ble annonsert at nye eiere etter dette vil bestå av Castlelake, den Danske stat, Air-France KLM og Lind Invest. Til sammen utgjør deres eierandeler etter restruktureringen 86,4 prosent av selskapets egenkapital. De øvrige 13,6 prosent av selskapets egenkapital vil mest sannsynlig fordeles mellom enkelte kreditorer som gjenvinning av deres tapte egenkapital.
- Gitt at kreditorene prioriteres i denne prosessen og ikke betales fullt ut, medfører det dessverre at nåværende aksjonærer ikke vil sitte igjen med noen ting, sier Smedsrud.
Etter kriseårene under pandemien var SAS teknisk konkurs, men søkte beskyttelse under «kapittel 11» i USA. Det at selskapet nå har fått inn i overkant av 13 milliarder svenske kroner i ny kapital gjør at SAS kommer seg ut av «kapittel 11» i den pågående konkursprosessen, forklarer Smedsrud.
Det er ikke krav om godkjenning fra dagens aksjonærer
Han sier at det likevel gjenstår noen formaliteter mellom de nye investorene og SAS før restruktureringen er gjennomført. Restruktureringen må blant annet godkjennes i den amerikanske domstolen «U.S. Bank Court» i New York og av Stockholms tingrett, sier han.
Dette er forventet å skje i andre kvartal 2024. Det er imidlertid ikke krav om godkjenning fra dagens aksjonærer.
Smedsrud sier at fram til selskapet tas av børs neste år, eller «delistes» som det heter, vil det i prinsippet være mulig til å omsette aksjene i markedet.
Å få solgt betinger naturligvis at noen har lyst til å kjøpe dem, sier han. – Og etter gårsdagens pressekonferanse tror jeg dessverre vi må anta at etterspørselen etter SAS-aksjer i markedet vil være nær null.
Etterspørselen etter SAS-aksjer forventes å være nær null
Smedsrud sier du må belage deg på å ta tapet. – Husk da at nulling av verdi kan fradragsføres på skattemeldingen på lik linje som ved salg av aksjer med tap.
Han legger til at du må være oppmerksom på at når du kan få fradragsført tapet avhenger av hvilken type konto aksjene dine står på. Innenfor aksjesparekonto (ASK) må hele kontoen avvikles for at fradraget kan føres opp. På ordinær aksjehandelskonto kan du fradragsføre tapet på skattemeldingen i det året tapet oppsto.
Hvis selskapet delistes i andre kvartal 2024 som annonsert, vil du først kunne føre skattefradrag i skattemeldingen for 2024. Klarer du å selge aksjene før årsskiftet, kan du ta et eventuelt tap på skatteåret 2023.
I statsbudsjettet for 2023 er fradrag som følge av aksjetap på 37,84 prosent.
Merk: Å kjøpe og selge aksjer innebærer høy risiko. Innholdet i denne artikkelen er ikke ment verken som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning aldri er noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, dyktighet, risiko, samt kostnader ved kjøp, vedlikehold og salg. Avkastningen kan også bli negativ.